Ο απόλυτος οδηγός για το σαλόνι

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την διακόσμηση σαλονιού, την οργάνωση επίπλων, και τους χρωματικούς συνδυασμούς του καθιστικού
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Προτάσεις για την διακόσμηση σαλονιού, την οργάνωση επίπλων και τους χρωματικούς συνδυασμούς του καθιστικού.

Ο πρώτος χώρος του σπιτιού, που συναντούν οι επισκέπτες και τα μέλη της οικογένειά σας, είναι πιθανόν το σαλόνι. Ένας χώρος όπου συγκεντρώνεστε με την παρέα σας, τρώτε καθώς βλέπετε τηλεόραση ή κάνετε την εξάσκησή σας στο μουσικό όργανο που έχετε. Γενικά οτιδήποτε άλλο κάνετε σε αυτόν τον πολυλειτουργικό χώρο.
Ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζετε το σαλόνι σας μπορεί να καθορίσει ολόκληρη την διακοσμητική αισθητική ενός σπιτιού. Μπορείτε να αλλάξετε την διακόσμηση του σαλονιού σε διάφορες χρονικές στιγμές του έτους, όπως είναι οι εποχές και οι διάφορες γιορτές (Χριστούγεννα, Πάσχα κλπ.). Επιπλέον, επειδή ξοδεύετε τόσο πολύ χρόνο στους χώρους διαβίωσης, η σωματική και οπτική άνεση είναι εξίσου σημαντική. Ωστόσο δεν χρειάζεται να κάνετε συμβιβασμούς στο ύφος και στο ντεκόρ του σαλονιού υπέρ την άνεσης. Γενικά, μπορείτε να επιλέξετε κομμάτια και επενδύσεις δαπέδων που διαθέτουν άνεση και χρηστικότητα.
Μία άλλη εξίσου σημαντική πτυχή που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά το σχεδιασμό του σαλονιού είναι η ανθεκτικότητα. Λόγω της μεγάλης κυκλοφορίας που πιθανώς να αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος χώρος, επιλέξτε έπιπλα υψηλής ποιότητας με εκτεταμένη χρήση. Με αυτό τον τρόπο δεν θα χρειάζονται συχνές επισκευές ή τακτικό καθαρισμό. Επιπλέον, προτιμήστε υφάσματα που είναι ευχάριστα και ανθεκτικά, με χρώματα που ταιριάζουν στην διακόσμηση κάθε εποχής.
Σαλόνι με πράσινο καναπέ
Αν από την άλλη, θέλετε μία πιο εκτεταμένη αναδιαμόρφωση του σαλονιού σας τότε θα πρέπει να έχετε στο νου σας διαρθρωτικές αλλαγές που περιλαμβάνουν: αλλαγή παραθύρων και θυρών, αντικατάσταση τοίχων με δοκούς οροφής, και αντικατάσταση τζακιών. Εάν, το σχέδιο σας περιλαμβάνει τέτοιες αλλαγές θα χρειαστεί να ερευνήσετε τους τοπικούς οικοδομικούς κώδικες και τις απαιτήσεις της αδειοδότησης. Οι αλλαγές που περιλαμβάνουν ηλεκτρικές ή υδραυλικές εργασίες ενδέχεται να απαιτούν εργασία από εξουσιοδοτημένο επαγγελματία με ειδικές άδειες. Εάν οι εσωτερικές σας αλλαγές επηρεάζουν την εξωτερική σχεδίαση, ελέγξτε τα σχέδια του σπιτιού για να βεβαιωθείτε ότι παραμένετε εντός των κανονισμών.
Ανεξάρτητα από τον αριθμό των τρόπων που χρησιμοποιείτε το χώρο, ή πόσες φορές αλλάζετε την διακόσμηση, παρακάτω θα βρείτε ιδέες για το σπίτι από επίσημο μέχρι και άνετο στυλ διακόσμησης. Το καθιστικό μπορεί να γίνει η βάση στην οποία θα προσαρμόσετε την συνολική διακόσμηση του σπιτιού σας.

Ιδέες διακόσμησης για το σαλόνι

Καθιστικό με χαλί
Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μία από τις δύο παρακάτω ιδέες διακόσμησης για το σαλόνι σας. Πρώτον, μια ποικιλία από κομμάτια που αντικατοπτρίζουν ένα ενοποιημένο θέμα. Δεύτερον, ένα απλό σχέδιο που μπορεί να είναι το σκηνικό με κομμάτια διακόσμησης που αντιπροσωπεύουν πολλά στυλ. Για να αρχίσετε να σχεδιάζετε το αναδιαμορφωμένο σαλόνι σας, ξεκινήστε κυριολεκτικά από το έδαφος.
Εάν το σαλόνι είναι μέρος ενός μεγαλύτερου ανοιχτού χώρου στο σπίτι σας, τότε επιλέξτε ένα διαφορετικό στυλ δαπέδου, όπως μια κουβέρτα εποχής. Αν από την άλλη μεριά, έχετε ένα μικρό σαλόνι η ενοποίηση του δαπέδου με τις γύρω περιοχές μπορεί να οδηγήσει στην αίσθηση ενός πολύ μεγαλύτερου χώρου.
Εκτός από τον τύπο, μπορείτε να αλλάξετε το στυλ και το χρώμα του δαπέδου για να δημιουργήσετε διαφορετικές αισθήσεις. Ένας ζωντανός γεωμετρικός σχεδιασμός είναι μια μεγάλη προσθήκη σε ένα νεωτεριστικό χώρο. Σε αντίθεση με τα ανακατασκευασμένα πατώματα από σκληρό ξύλο. Αυτά τα πατώματα μπορούν να φανούν πίσω στο παρελθόν ενός ιστορικού σπιτιού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συμπληρωματικές αποχρώσεις μεταξύ των δαπέδων και των τοίχων για να δημιουργήσετε τη συνολική παλέτα χρωμάτων.

Industrial- Βιομηχανικό στυλ

Industrial σαλόνι.
Επιπλέον, εάν θέλετε δώσετε στυλ και χαρακτήρα στο χώρο σας προτιμήστε το industrial ή βιομηχανικό στυλ διακόσμησης. Είναι ένα στυλ με ψυχρά χρώματα και κυρίως νεανικό. Γενικά, μπορείτε να του δώσετε όποιο ύφος θέλετε, προσθέτοντας κάποια αγαπημένα χρώματα. Ξεφύγετε από τα αυστηρά γκρι/άσπρα/μαύρα. Τα υφάσματα που θα χρησιμοποιηθούν καλό θα είναι να παραμείνουν σε μονόχρωμα ανά είδος ή ελαφριών και απλών print, και τουλάχιστον ένα βασικό σκούρο χρώμα.

Μινιμαλιστικό στυλ

Μίνιμαλ σαλόνι.
Αν, δεν σας αρέσει το παραπάνω στυλ, μπορείτε να επιλέξετε το μινιμαλιστικό στυλ διακόσμησης. Η συγκεκριμένη διακόσμηση αποκλείει όλα τα περιττά στοιχεία και τις λεπτομέρειες, με σκοπό να δώσει έμφαση στα απολύτως απαραίτητα. Το λευκό χρώμα θα δώσει σίγουρα στο σαλόνι σας μια πολύ ελαφριά εμφάνιση. Ενώ, παράλληλα του χαρίζει μια πιο σύγχρονη και μοντέρνα εμφάνιση.

Vintage στυλ

Vintage σαλόνι
Αν, από την άλλη, σας αρέσει το κλασσικό στυλ προτιμήστε το vintage στυλ.Τα vintage σαλόνια εκτείνονται στις πιο κομψές δεκαετίες, από το εκθαμβωτικό Art Deco έως το midcentury mod. Διακοσμήστε το σαλόνι σας με vintage έπιπλα και αξεσουάρ που σώζονται για να βοηθήσετε το σπίτι σας να αποδώσει φόρο τιμής στις ρίζες του. Τα σαλόνια σε στυλ ντιζάιν χαρακτηρίζονται από στρώματα συνδυασμού και αντιστοίχισης και επιμελημένους θησαυρούς. Δημιουργήστε εντυπωσιακές βινιέτες αντιπαραβάλλοντας παλιά και νέα αξεσουάρ ή συνδυάζοντας ρουστίκ και ρομαντικά στυλ.

Ιδέες για το κεντρικό σημείο του καθιστικού

Coffee table από παλέτες
Όπως με όλα τα τα δωμάτια του σπιτιού, έτσι και με το σαλόνι θα θέλετε να έχετε ένα κεντρικό σημείο εστίασης. Αυτό το σημείο εστίασης είναι όπου τα “τραβήχτηκαν” τα μάτια σας αμέσως την στιγμή που μπήκατε στο δωμάτιο. Χωρίς εστιακό σημείο το καθιστικό θα μοιάζει σαν ένα μείγμα διακοσμητικών θεμάτων. Το καθένα από τα οποία ανταγωνίζεται το επόμενη για να τραβήξει την προσοχή.
Ένα κεντρικό κομμάτι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δημιουργήσετε ένα εστιακό σημείο σας σαλόνι σας. Οι ιδέες για το κεντρικό σημείο του σαλονιού μπορούν να περιλαμβάνουν floral σχέδια, περίπλοκο και πρωτότυπο κομμάτι σχεδιασμού, όπως ένα μονόγραμμα ή ένα διακοσμημένο τζάκι. Ένα όμορφο έπιπλο μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δημιουργήσετε το κεντρικό σημείο. Τα κλασσικά σχέδια διακόσμησης, συνήθως, τοποθετούν τους καναπέδες ή τα καθίσματα κατά μήκος των τοίχων. Δημιουργώντας, έτσι,  ένα κενό χώρο στη μέση του δωματίου.
Αντ’ αυτού, μπορείτε να κεντράρετε τα έπιπλα των καθισμάτων, για να δημιουργήσετε μια μεγάλη οπτική και άνετη περιοχή για να συνομιλείτε με τους καλεσμένους σας. Μην φοβάστε τις γωνίες όταν τακτοποιείτε τα έπιπλα σας. Συχνά, η τοποθέτηση αντικειμένων με διαγώνιο σχήμα μπορούν να αλλάξουν ολόκληρη την αίσθηση του σαλονιού.

Ιδέες διακόσμησης για μικρά σαλόνια

Σαλόνι με τζάκι.
Μεγιστοποιήστε το χώρο με μινιμαλιστικά σχέδια και έξυπνα κομμάτια διακόσμησης ή κομμάτια που εξυπηρετούν πολλούς σκοπούς. Κομμάτια, δηλαδή,  που κάνουν ένα μικρό χώρο να μοιάζει μεγαλύτερο. Όταν πρόκειται για ιδέες που αφορούν μικρά σαλόνια, το κοινό θέμα είναι “less is more”. Δηλαδή όσο λιγότερο τόσο περισσότερο και καλύτερο το αποτέλεσμα.
Αυτό ισχύει τόσο για τα χρώματα που επιλέγετε στους τοίχους σας όσο και για τα έπιπλα που γεμίζουν το χώρο. Τα υπερμεγέθη έπιπλα μπορούν να κάνουν ένα ήδη μικρό δωμάτιο να μοιάζει ακόμη πιο στενό. Τα ίδιο συμβαίνει και με τα χρώματα, υπερβολικά ζωντανά χρώματα μπορούν να κάνουν τους τοίχους σας να “κλείνουν” ένα δωμάτιο.
Αντ΄αυτού, προτιμήστε μια ελαφριά και ευάερη αίσθηση με μικρότερα έπιπλα. Επιπλέον, υπογραμμίστε το φως και τα φωτεινά σημεία μέσα από ουδέτερες αποχρώσεις. Το πολύ φυσικό φως και οι καθρέφτες μπορούν να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ενός μεγαλύτερου χώρου. Τα ξύλινα έπιπλα βικτοριανής εποχής μπορούν να “ανοίξουν” αμέσως ένα μικρό χώρο. Τα ελαφριά μπλε και τα κίτρινα χρώματα μπορούν να κάνουν έναν πιο περιορισμένα χώρο να μοιάζει μεγαλύτερο.

Ιδέες για τα χρώματα του σαλονιού

Καθιστικό με γκρι καναπέ
Το χρώμα είναι από τους ευκολότερους, ταχύτερους και λιγότερο δαπανηρούς τρόπους για να αλλάξετε εντελώς το καθιστικό σας. Εάν το σαλόνι δεν διαθέτει εστιακό σημείο, ή εάν δεν θέλετε να τονίσετε περαιτέρω ένα σημείο εστίασης, ένας τοίχος με ιδιαίτερο χρωματικό τόνο μπορεί να δώσει έμφαση σε μια ιδιαίτερη απόχρωση. Διαφορετικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα συμπληρωματικό σχέδιο, όπως λωρίδες ή δύο αποχρώσεις. Σε ένα μικρό δωμάτιο με πιο έντονο χρώμα, μπορείτε να ενσωματώσετε την αγαπημένη σας σκιά σε έναν τοίχο, καθώς οι άλλοι διαθέτουν πιο ουδέτερο χρώμα.
Οι τοίχοι με υφή είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να αλλάξετε την αίσθηση του καθιστικού σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οπτική ή φυσική υφή για να εκπληρώσετε αυτήν την ιδέα. Με οπτική υφή, ο τοίχος σας μπορεί να διαθέτει σχέδιο φτερών με αντίθεση χρώματος στο χρώμα του βασικού τοίχου. Αυτός ο τύπος σχεδίου εξακολουθεί να είναι επίπεδος στον τοίχο και συχνά ονομάζεται faux painting.
Σαλόνι με κόκκινους τοίχους
Για τη φυσική υφή, ο απόλυτος σχεδιασμός μπορεί να περιλαμβάνει την εμφάνιση ενός γύψινου τοίχου με στροβιλισμένο αποτέλεσμα, μια μεσογειακή ή ισπανική υφή μαχαιριού ή σχεδόν οποιαδήποτε άλλη υφή μπορεί να φανταστεί το μυαλό σας. Μόλις επιλέξετε τον συνολικό σχεδιασμό του δωματίου σας, η υφή των τοίχων είναι ένας πολύ καλός τρόπος να το αναδείξετε.
Ένας άλλος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε ταπετσαρίες στους τοίχους του σαλονιού σας. Έτσι, αλλάζει εύκολα η οπτική υφή και το χρώμα του τοίχου. Υπάρχουν ταπετσαρίες με ανάγλυφη υφή, ταπετσαρίες που μπορείς να τυπώσεις το δικό σου σχέδιο. Δημιουργώντας έτσι μια ομοιόμορφη αντίθεση χρωμάτων στη συνολική διακόσμηση του σαλονιού.

Συμβουλές για την οργάνωση των επίπλων στο σαλόνι

Σαλόνι με τζάκι
Η τοποθέτηση των επίπλων μπορεί να είναι ένα αποθαρρυντικό έργο. Όταν είστε αντιμέτωποι με ένα άδειο δωμάτιο χωρίς να γνωρίζετε πως να το γεμίσετε, είναι σίγουρα μια δύσκολη διαδικασία. Βέβαια, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ακολουθήσετε αυτούς τους κανόνες απλής λογικής. Σύντομα θα διαπιστώσετε ότι η τοποθέτηση των επίπλων δεν είναι και τόσο τρομακτική.

Τοποθέτηση επίπλων για δημιουργία εστιακού σημείου

Αρχικά, μην υποτιμάτε τη δύναμη ενός εστιακού σημείου. Μερικές φορές δημιουργούνται από μόνα τους, ενώ άλλες φορές τα δημιουργείτε εσείς. Όποια και να είναι η εστίαση οργανώστε τα έπιπλα γύρω από αυτό όσο το δυνατόν περισσότερο μπορείτε. Θα πρέπει να θυμάστε, όμως, ότι το μέγεθος του σαλονιού θα υπαγορεύσει πόσο μακριά μπορείτε να τραβήξετε τα έπιπλά από τους τοίχους. Ειδικά αν έχετε ένα μικρό χώρο θα πρέπει δώσετε στα έπιπλά λίγο αναπνευστικό χώρο. Φυσικά, αν έχετε μεγαλύτερο χώρο, μπορείτε να οργανώσετε τα έπιπλα με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούνται χώροι συνομιλίας στη μέση του δωματίου.
Επιπλέον, θα πρέπει να δημιουργήσετε περιοχές “συνομιλίας”. Αφού θα πρέπει φυσικά να μπορείτε να μιλήσετε με τους καλεσμένους σας άνετα. Επομένως, τοποθετήστε τους καναπέδες και τις καρέκλες σε μια ευθεία αλλά κοντά, ώστε να μπορείτε να έχετε μια φυσική συζήτηση με το άτομο που κάθεται απέναντι σας, χωρίς να χρειάζεται να αυξήσετε τη φωνή σας.
Μοντέρνο σαλόνι

Ισορροπία του χώρου μέσω της τοποθέτησης των επίπλων

Η ισορροπία είναι πάντα σημαντική στη διακόσμηση.  Όταν πρόκειται να τακτοποιήσετε έπιπλα και να προσδιορίσετε πού να τοποθετήσετε αντικείμενα στο σαλόνι, θα πρέπει να λάβετε υπόψη το μέγεθος και την τοποθέτηση μικροεπίπλων. Μην ομαδοποιείτε όλα τα μεγάλα ή μικρά κομμάτια σε μια περιοχή του δωματίου. Αυτό θα κάνει τον χώρο να μοιάζει άνισος. Βεβαιωθείτε επίσης ότι υπάρχει ποικιλία στα σχήματα. Αν έχετε καθίσματα με ευθεία γραμμή, σκεφτείτε ένα coffee table με στρογγυλό σχήμα ή αντίστροφα.
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε έπιπλα για το σαλόνι είναι η ροή της κυκλοφορίας. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να σκοντάψουν στα έπιπλα, ή ο ένας τον άλλον, την ώρα που θέλουν να περάσουν από το δωμάτιο. Δημιουργήστε μια διαδρομή ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να περπατούν από το ένα άκρο του δωματίου στην άλλη χωρίς δυσκολία.

Ιδέες γεμάτες “έμπνευση”

Σαλόνι.
Εάν ψάχνετε διαρκώς να βρείτε τις καλύτερες ιδέες διακόσμησης προκειμένου να αναδιαμορφώσετε το σπίτι σας, μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε την τεράστια βιβλιοθήκη μας για να εμπνευστείτε. Για εκλεκτικές συλλογές, διαβάστε σχετικά με τη δημιουργία μιας μοναδικής αίσθησης ενός μοντέρνου στυλ προσθέτοντας απλά στο σαλόνι σας εκπληκτικά πουφ. Εάν δεν μπορείτε να υπολογίσετε πού πρέπει να τοποθετηθεί η τηλεόραση, έχουμε και συμβουλές για αυτό. Όταν έρθει η ώρα να διακοσμήσετε το σαλόνι σας τους καλοκαιρινού μήνες, χρησιμοποιήστε τις ιδέες για να φέρετε το “νησί” στο καθιστικό σας. Όταν ξοδεύετε επιπλέον χρόνο σχεδιάζοντας προσεκτικά το σχέδιό σας, το σαλόνι σας θα γίνει ο υπέροχα φιλόξενος χώρος που θέλετε να είναι.

Κατηγορίες Προιόντων