Μενού
Μενού

Το μέλλον της αρχιτεκτονικής σε 5 κτίρια

Η έδρα της Κεντρικής Τηλεόρασης της Κίνας (CCTV).
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Αρχιτεκτονική του μέλλοντος μέσα από πέντε εντυπωσιακά κτίρια. Τα παρακάτω κτίρια είναι το μέλλον της αρχιτεκτονικής.

Όπως λέει και ο ανθρωπολόγος, Μαρκ Οζέ, “η σύγχρονη αρχιτεκτονική  δε στοχεύει στην αιωνιότητα αλλά στο παρόν, μα σε ένα παρόν « υποκαθιστώμενο » αιωνίως…”. Αυτό ακριβώς μας λένε και τα παρακάτω κτίρια, τα οποία είναι αναμφισβήτητα το μέλλον της αρχιτεκτονικής.

1. Hjerkinn, Νορβηγία

Ένα μονοπάτι οδηγεί σε μια εντυπωσιακή τοποθεσία με θέα την οροσειρά Dovrefjell στην κεντρική Νορβηγία. Το οποίο φιλοξενεί μερικά από τα τελευταία εναπομείναντα κοπάδια άγριων ταράνδων στην Ευρώπη. Η δομή του αποτελεί μία έντονη αντίθεση. Ένα άκαμπτο εξωτερικό κέλυφος του ακατέργαστου χάλυβα και γυαλιού που στεγάζει ένα μαλακό ξύλινο πυρήνα σε σχήμα όπως τα κοντινά βράχια. Τα οποία έχουν διαβρωθεί από τους ανέμους και το τρεχούμενο νερό για αιώνες.
Το Hjerkinn στην Νορβηγία
2. Ιαπωνία
Σχεδιασμένο από τους Arata Isozaki και Anish Kapoor, αυτή η φουσκωτή και κινητή αίθουσα συναυλιών είναι κατασκευασμένη από ελαστικό πλαστική μεμβράνη. Ο χώρος είναι 500 θέσεων μπορεί να φουσκώσει σε λιγότερο από δύο ώρες και, όταν ξεφουσκώσει, να μεταφερθεί σε μια νέα θέση στο πίσω μέρος ενός φορτηγού. Απίστευτο;
Φουσκωτή και κινητή αίθουσα συναυλιών.
3. Πεκίνο, Κίνα
Η έδρα για την Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας (CCTV), η οποία συνδυάζει την όλη διαδικασία της τηλεόρασης -διοίκηση, παραγωγή, μετάδοση- σε ένα ενιαίο βρόγχο συνδεδεμένων δραστηριοτήτων. Η μορφή του κτιρίου προσφέρει μια εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό ουρανοξύστη.
Η έδρα της Κεντρικής Τηλεόρασης της Κίνας (CCTV).

4. Μπατούμι, Γεωργία

Είναι ένα βενζινάδικο, ένα εστιατόριο, και ένα δημόσιο πάρκο. Γιατί τα βενζινάδικα να μην προσφέρουν πραγματικές ανέσεις στους ταξιδιώτες; Σχεδιασμός από Giorgi Khmaladze.
Βενζινάδικο με ανέσεις.

 5. Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία

Αυτό το έργο αποτελείται από δημόσια έργα τέχνης και ξεκίνησε το 2010 ως μια συνεργασία μεταξύ Ολλανδών καλλιτεχνών (Jeroen Koolhaas και Dre Urhahn του Haas & Hahn) και μια τοπική ομάδα στο Ρίο ντε Τζανέιρο στη φαβέλα της Σάντα Μάρτα, μια βραζιλιάνικη παραγκούπολη. Από τότε, οι Haas & Hahn έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Μετατρέποντας μία ερειπωμένη περιοχή στη Βόρεια Φιλαδέλφεια σε συνεργασία με τις κοινότητες στο Κουρασάο. Και αλλού για να αλλάξει κατάθλιψη στους δημόσιους χώρους με τρόπους που προσελκύουν θετική προσοχή και διάθεση.
Έργο που αποτελείται από δημόσια έργα τέχνης.

Main Menu