Καλάθι αγορών

Ανακαίνιση σπιτιού. Απόλυτος οδηγός για την ολική ανακαίνιση σπιτιού και διαμερίσματος

Πλήρης οδηγός για ανακαίνιση σπιτιού, της κουζίνας και του μπάνιου διαμόρφωση εξωτερικού χώρου και κήπων. Δείτε ότι πρέπει να γνωρίζετε

Οδηγός για την ολική ανακαίνιση σπιτιού, ανακαίνιση κουζίνας και ανακαίνιση μπάνιου. Με διαμερίσματος & ανακαίνιση σπιτιού ιδέες.

Είναι γεγονός, ότι τα τελευταία χρόνια ο πιο πολύς κόσμος στρέφεται στην ολική ανακαίνιση σπιτιού, ή μερική ανακαίνιση, των ήδη υπαρχόντων κτιρίων. Αυτό συμβαίνει γιατί η παρούσα οικονομική κατάσταση έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην αγοραπωλησία των νέων κατοικιών. Έτσι, ο κόσμος στρέφεται στη λύση της ανακαίνισης διαμερίσματος σπιτιού, παρά στην αγορά ενός νέου σπιτιού. Γι’αυτό και εμείς ετοιμάσαμε έναν οδηγό ανακαίνιση μπάνιου, οδηγό ανακαίνιση κουζίνας και οδηγό ανακαίνιση σπιτιού τιμές. Για αυτό γράψαμε αυτόν τον οδηγό με ιδέες ανακαίνιση σπιτιού.
Οι ανακαινίσεις σπιτιών είναι μία λύση που, αν γίνει με σωστό σχεδιασμό και προσεκτική οργάνωση από αξιόπιστους τεχνικούς σίγουρα θα αποδώσει τόσο μελλοντικά. ‘Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για ένα “καινούργιο” σπίτι με πολύ μικρότερο κόστος από την αγορά μιας αντίστοιχης κατοικίας. Να θυμάστε ότι η ανακαίνιση διαμερίσματοςείναι μια ευχάριστη και δημιουργική διαδικασία. Βέβαια, ίσως προκαλέσει άγχος στον καθένα μας, ειδικά αν δεν ξέρετε από που να ξεκινήσετε.

Περιεχόμενα οδηγού ανακαίνισης σπιτιού

Γιατί να κάνω ανακαίνιση σπιτιού;

Κουζίνα
Κάνοντας μια ανακαίνιση σπιτιού βελτιώνονται αμέσως οι συνθήκες διαβίωσης καθώς αλλάζει η ψυχολογία σας. Είναι η καλύτερη επιλογή για να αναβαθμίσετε τόσο τον χώρο σας όσο και την καθημερινότητά σας. Η ανακαίνιση κάνει το σπίτι πιο λειτουργικό και όμορφο, αφού φεύγουν όλα τα παλιά και φθαρμένα αντικείμενα. Με την αντικατάσταση παλιών ηλεκτρολογικών ή υδραυλικών εγκαταστάσεων δίνετε αξία στο ακίνητό σας.
Σε κάθε περίπτωση η ανακαίνιση ενός σπιτιού επιβάλλεται όταν ο χρόνος έχει αφήσει τα σημάδια του.

Δηλαδή: φθαρμένα ξύλινα πατώματα, παλιά κουφώματα, ξεφλουδισμένα χρώματα στους τοίχους, εμφάνιση υγρασίας, και πολλά ακόμη, που αν τα αφήσετε θα σας δημιουργήσουν μελλοντικά σοβαρά λειτουργικά προβλήματα. Κάτι, που σημαίνει ότι αυξάνεται το κόστος των εργασιών.

Αναλαμβάνουμε φακέλους έκδοσης ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου στην Περιφέρεια Αττικής, στο Δήμο Τανάγρας, στο Δήμο Χαλκιδαίων, στο Δήμο Κορινθίων, Δήμο Λουτρακίου και στο Δήμο Τρίπολης. Καλέστε μας στο 2103003038. Εναλλακτικά συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε εμείς.


Άλλοι λόγοι για να κάνετε μια ανακαίνιση στο σπίτι σας είναι και η αλλαγή χρήσης του ακινήτου. Ίσως να θέλετε να ενοικιάσετε την κατοικία ή το διαμέρισμά σας, οπότε καλό θα είναι να κάνετε ορισμένες εργασίες συντήρησης. Μην ξεχνάτε ότι, η ανακαίνιση σπιτιού είναι ένα είδος επένδυσης για την ακίνητη περιουσία. Προσδίδει αμέσως προστιθημένη αξία στο ακίνητο, είτε πρόκειται να μείνετε εσείς, είτε πρόκειται να διαθέσετε το χώρο προς ενοικίαση.

Πλεονεκτήματα για ολική ανακαίνιση σπιτιού – Συμβουλές

Ανακαίνιση κατοικίας
Τα πλεονεκτήματα μιας ανακαίνισης:

Σκέφτεστε να προβείτε σε ανακαίνιση του σπιτιού – κατοικίας σας και αναζητάτε μία εταιρεία που θα σας καθοδηγήσει; Eνημερωθείτε για τα οφέλη της ανακαίνισης καθώς και για τις υπηρεσίες της recons στη σελίδα ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΣΠΙΤΙΟΥ ΚΟΣΤΟΣ και ΤΙΜΕΣ

 • Αποτελεί την οικονομικότερη λύση ανανέωσης ενός χώρου σε σύγκριση με την απόκτηση ενός νέου σπιτιού. Οικονιμικές λύσεις με χαμηλό ανακαίνιση σπιτιού κόστος
 • Έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε το ακριβές budget που θέλετε να δαπανήσετε. Καθώς μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε πολλά πακέτα ανακαίνισης.
 • Μπορείτε να κάνετε συγκεκριμένες αλλαγές, τις οποίες τις έχουμε εμείς σχεδιάσει, προκειμένου να βελτιώσουμε τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά τον χώρο σας.

Ωστόσο, καλό θα είναι να έχετε στο μυαλό σας τις παρακάτω συμβουλές προτού αρχίσετε τις εργασίες ανακαίνισης του σπιτιού σας. Βέβαια, μπορείτε να συζητήσετε και με το συνεργείο ανακαίνισης διαμερίσματος για τη δική σας συγκεκριμένη περίπτωση. Εκείνοι θα σας δώσουν τις καταλληλότερες συμβουλές που ταιριάζουν ακριβώς στο δικό σας σπίτι και γούστο.

 • Αν πρόκειται να γίνει αποξήλωση παλιών δαπέδων, να γκρεμιστούν τοίχοι ή να πετάξετε μπάζα θα χρειαστεί η ενοικίαση και χρήση ειδικού κάδου.
 • Κατά την αγορά νέων ηλεκτρικών συσκευών για την κατοικία σας καλό θα είναι να προτιμήσετε αυτές που είναι ενεργειακής κλάσης Α ή Β. Έτσι, δεν εξοικονομείτε μόνο ενέργεια, αλλά πληρώνεται και λιγότερα χρήματα στον λογαριασμό της ΔΕΗ.
 • Τα λευκά κουφώματα αλουμινίου είναι φθηνότερα από τα βαμμένα. Αυτό συμβαίνει, διότι, το λευκό χρώμα καταλαμβάνει τον μεγαλύτερο όγκο παραγωγής και έχει χαμηλότερο κόστος βαφής. Από την άλλη, τα κουφώματα τύπου ξύλου είναι ακριβότερα από τα κουφώματα. Τα πιο οικονομικά είναι τα κουφωματα PVC.
 • Τα πλακάκια είναι πιο οικονομικά από το ξύλινο πάτωμα, ακόμα φθηνότερα από το μάρμαρο.
Σπίτι

Για μικρούς χώρους, δώστε ιδιαίτερη έμφαση στις παρακάτω συμβουλές, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να αναδείξετε τις ομορφιές ενός δωματίου παρά τα περιορισμένα τετραγωνικά.

 • Περιορίστε τη χρήση σκούρων χρωμάτων σε μεγάλες επιφάνειες. Με αυτό τον τρόπο ο χώρος θα μοιάζει μεγαλύτερος.
 • Αποφύγετε τις “βαριές” κουρτίνες και τα έπιπλα, καθώς εμποδίζουν την πορεία του ηλιακού φωτός.
 • Η χρήση καθρεπτών σε μικρούς χώρους είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς δημιουργούν την εντύπωση ενός μεγαλύτερου χώρου.
 • Αν το σπίτι σας είναι μικρό προτιμήστε το ίδιο υλικό δαπέδο σε όλο τον χώρο. Έτσι θα μεταδώσετε την αίσθηση της συνέχειας, με αποτέλεσμα ο χώρος να φαίνεται μεγαλύτερος.

Βασικά ζητήματα που πρέπει να έχει υπόψη του ο πελάτης για να οργανώσει μια επιτυχημένη ολική ανακαίνιση σπιτιούΠακέτο Ανακαίνισης Διαμερίσματος 100 m2 με τρία υπνοδωμάτια

1. Τι σημαίνει επιτυχημένη ανακαίνιση σπιτιού;

Η επιτυχημένη ανακαίνιση χαρακτηρίζεται από 3 παραμέτρους:

Α. Τεχνική αρτιότητα. Πρέπει να προτείνονται «καθαρές» αρχιτεκτονικές λύσεις συνυπολογίζοντας τις τάσεις της εποχής ανά περίπτωση αλλά και τις απαιτήσεις του εκάστοτε πελάτη. Το αρχιτεκτονικό σχέδιο της ανακαίνιση είναι η βάση ώστε το τελικό αποτέλεσμα να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες του πελάτη.
Β. Μικρό κόστος. Είναι σημαντικό να εμπιστευθείτε την ανακαίνιση σας σε ένα Τεχνικό Γραφείο που να έχει γνώση σε βάθος τόσο της αγοράς, του φάσματος των χρησιμοποιούμενων οικοδομικών υλικών αλλά και των σύγχρονων τάσεων στο χώρο των ανακαινίσεων. Σε αυτό το πλαίσιο οι προτεινόμενες αρχιτεκτονικές λύσεις θα είναι απολύτως ανταγωνιστικές και στα οικονομικά δεδομένα της εποχής.
Γ. Αποπεράτωση εργασιών στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το Τεχνικό Γραφείο με το οποίο θα συνεργαστείτε να διαθέτει ένα έμπειρο και αξιόπιστο εργατοτεχνικό συνεργείο το οποίο να εγγυάται την αποπεράτωση των εργασιών στο συμφωνηθέν χρονικό διάστημα.

2. Χρειάζεται να προσλάβουμε έναν μηχανικό για την ανακαίνιση διαμερίσματος που σχεδιάζουμε;

Τυπικά: Κάποιες περιορισμένης έκτασης εργασίες ανακαίνισης που δεν αλλάζουν την αρχιτεκτονική δομή των χώρων δεν χρειάζονται μηχανικό. Από την  άλλη, οι πιο εκτεταμένες επεμβάσεις ανακαίνισης χώρων απαιτούν τη συμβολή μηχανικού.
Ουσιαστικά: Στην ελληνική αγορά, στο χώρο των ανακαινίσεων δραστηριοποιούνται αρκετοί τεχνίτες οι οποίοι υπόσχονται ποιοτική δουλειά σε πολύ χαμηλό κόστος. Κανένας τεχνίτης ωστόσο, όσο έμπειρος κι αν είναι, δεν μπορεί να παράξει ένα λεπτομερές αρχιτεκτονικό σχέδιο που να λύνει όλα τα τεχνικά ζητήματα και να ικανοποιεί τις απαιτήσεις σας. Η γνώση και η επίβλεψη των εργασιών από το μηχανικό θα σας προστατέψουν από λάθος αποφάσεις οι οποίες πολλές φορές αρχικά φαίνονται ότι είναι οικονομικές, στο τέλος όμως αυξάνουν σημαντικά το κόστος.

3. Ποια στοιχεία θα πρέπει να αναζητήσει ο πελάτης στο Τεχνικό Γραφείο στο οποίο θα αναθέσει την ανακαίνιση διαμερίσματος που τον ενδιαφέρει;

Το βασικό μέλημα του Τεχνικού Γραφείου θα πρέπει να είναι να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του πελάτη, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές του δυνατότητες. Επιπλέον, ένα υπεύθυνο Τεχνικό Γραφείο πρέπει να δίνει μεγάλη έμφαση στο να μην ξεφεύγει από τα συμφωνηθέντα.
Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να σχεδιάζονται και να οργανώνονται με λεπτομέρεια οι αρχιτεκτονικές λύσεις της ανακαίνισης. Με στόχο, κατά την υλοποίηση του έργου, να μην υπάρχει η οποιαδήποτε απόκλιση τόσο στο οικονομικό όσο και στους χρόνους αποπεράτωσης.

4. Θα συνεχίσω να ζω στο σπίτι που αναδιαμορφώνω κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης;

Εν γένει, αυτό είναι δύσκολο. Εξαρτάται από το μέγεθος των εργασιών που περιλαμβάνει η πρόταση της ανακαίνισης αλλά και από την εμπειρία του συνεργείου που θα την αναλάβει. Ένα ικανό εργατοτεχνικό προσωπικό εκτός του ότι θα μειώσει τον απαιτούμενο χρόνο υλοποίησης της ανακαίνισης, θα προτείνει πρακτικές λύσεις ώστε η «ενόχληση» στους χώρους της ανακαίνισης να είναι η ελάχιστη δυνατή.

5. Απαιτείται η έκδοση κάποιας οικοδομικής άδειας για τις εργασίες ανακαίνισης εσωτερικού χώρου;

Αν προβλέπεται να τοποθετηθούν σκαλωσιές/ικριώματα στις εξωτερικές προσόψεις του κτηρίου, απαιτείται η έκδοση άδειας μικρής κλίμακας. Σε διαφορετική περίπτωση, και με βάση το νέο νόμο των αυθαιρέτων, δεν απαιτείται η έκδοση κάποιου τύπου οικοδομικής άδειας. Τονίζεται ότι ο νέος νόμος («Έλεγχος και προστασία του Δοµηµένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις») καταργεί την οικοδομική άδεια τύπου 48-ωρης ενημέρωσης που προβλεπόταν για τις εργασίες εσωτερικών διαρρυθμίσεων σε ακίνητα.

Χρειάζεσαι ολική ανακαίνιση ή μερική ανακαίνιση;
Ανακαίνιση δωματίου
Πριν ξεκινήσεις θα πρέπει να σκεφτείς αν θες να προχωρήσεις σε ολική ή μερική ανακαίνιση σπιτιού. Αν θέλετε να ανανεώσετε μόνο ένα κομμάτι του χώρου σας μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε μόνο: ανακαίνιση μπάνιου, ανακαίνιση κουζίνας, ανακαίνιση δωματίου, ανακαίνιση σαλονιού, κλπ.
Μια μερική ανακαίνιση είναι μερικές εργασίες που σας προτείνουμε εμείς ώστε να ανανεωθεί ο χώρος σας. Εσείς εχέτε την δυνατότητα να επιλέξετε εκείνες που θεωρείτε ζωτικές για την αναδιαμόρφωση του χώρου σας.
Σε περίπτωση που έχετε πάρει την μεγάλη απόφαση και θέλετε να προγραμματίσετε μια πλήρη ανακαίνιση του σπιτιού σας, τότε οι εξειδικευμένοι τεχνικοί μας θα είναι δίπλα σας για να σας βοηθήσουν σε αυτό το έργο.

Εργασίες που πραγματοποιούνται στις ανακαινίσεις σπιτιών

Ανακαίνιση δωματίου
Οι ανακαινίσεις κατοικιών περιλαμβάνουν πολλές εργασίες που μπορεί να αφορούν είτε τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού (εξωτερική ανακαίνιση σπιτιού) ή τον εσωτερικό χώρο (εσωτερική ανακαίνιση σπιτιού).

Εργασίες Εσωτερικής Ανακαίνισης

Ανακαίνιση δωματίου
Στην εσωτερική ανακαίνιση ενός σπιτιού, παίζει καθοριστικό ρόλο η εμπειρία του συνεργείου που θα επιλέξετε. Καθώς, θα σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές ανάλογα με το μέγεθος των δωματίων και τον φωτισμό. Θα σας συμβουλέψει με τις αντίστοιχες προτάσεις για τα χρώματα που θα χρησιμοποιηθούν, καθώς και για τα έπιπλα που θα τοποθετηθούν σε κάθε δωμάτιο.

Τα στάδια της εσωτερικής ανακαίνισης είναι τα ακόλουθα:
 • Η κατεδάφιση και η αποξήλωση για αναδιαρρύθμιση του χώρου (γκρέμισμα τοίχου, τοποθέτηση διαχωριστικών δωματίου, αποξήλωση παλιών ντουλαπιών, κλπ).
 • Αποξήλωση των υδραυλικών και των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.
 • Αποξήλωση του μπάνιου, της κουζίνας, των ντουλαπών, των δαπέδων, των εσωτερικών κουφωμάτων και των μεσόπορτών.
 • Αντικατάσταση των εσωτερικών κουφωμάτων.
 • Αλλαγή πορτών με πόρτες ασφαλείας.
 • Τοποθέτηση νέας υδραυλικής εγκατάστασης.
 • Τοποθέτηση νέων ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και αλλαγή των φωτιστικών του χώρου.
 • Αναβάθμιση εσωτερικής θερμομόνωσης -Τοποθέτηση ή αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης (τοποθετηση air condition, αλλαγή κεντρικής θέρμανσης, κλπ).
 • Τοποθέτηση ή αλλαγή δαπέδων.
 • Τοποθέτηση των επίπλων της κουζίνας και του λουτρού.
 • Ολική ανακαίνιση των υπνοδωματίων και του σαλονιού.
 • Ελαιοχρωματισμός και τοποθέτηση ταπετσαριών.

Εργασίες Εξωτερικής Ανακαίνισης Σπιτιού

Ανακαίνιση εξωτερικού χώρου
Η εξωτερική ανακαίνιση μιας κατοικίας στοχεύει τόσο στην ενεργειακή αναβάθμιση του (προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες θέρμανσης και ψύξης), όσο και στην αισθητική του αναβάθμιση. Είναι η κατάλληλη λύση η οποία θα προστατεύει το κτίριο σας από τις καιρικές συνθήκες.

Τα συνεργεία ανακαινίσεων, μπορούν να επισκευάσουν τις ζημιές άμεσα και αποτελεσματικά με τις παρακάτω εργασίες:
 • Εργασίες σοβατίσματος και επισκευής φθορών στα θεμέλια του σπιτιού.
 • Εξωτερικό ελαιοχρωματισμό του κτιρίου.
 • Την αντικατάσταση των κουφωμάτων.
 • Εξωτερική θερμομόνωση του σπιτιού.
 • Την θερμομόνωση και την επισκευή της ταράτσας.
 • Αναδιαμόρφωση του κήπου.

Ποιες εργασίες ανακαίνισης πραγματοποιούνται σε σπίτι με ενοίκιο;

Ανακαίνιση διαμερίσματος

Αν το σπίτι που μένετε δεν είναι δικό σας, αλλά το ενοικιάζετε, τότε θα πρέπει να πάρετε την συγκατάθεση του ιδιοκτήτη. Προκειμένου να προχωρήσετε στις εργασίες ανακαίνισης που θέλετε να κάνετε. Μπορεί να μένετε σε σπίτι με ενοίκιο, ωστόσο θέλετε να δώσετε το προσωπικό σας στυλ και γούστο. Κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό για το χώρο που ζείτε.

Για να το πετύχετε αυτό υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να αλλάξετε και να βελτιώσετε στο σπίτι.

Μια σωστή ανακαίνιση σπιτιού χρειάζεται μελέτη και σχεδιασμό. Ανεξάρτητα με το μέγεθος της ανακαίνισης που θα επιλέξετε, χρειάζονται γνώσεις και ικανότητες που μόνο ένας επαγγελματίας διαθέτει. Τα εξειδικευμένα συνεργεία ανακαίνισης, διαθέτουν την πείρα και παράλληλα να σας δώσουν ιδέες για εργασίες.

Μερικές από τις εργασίες που πραγματοποιούνται σε ένα ενοικιασμένο σπίτι είναι:

 • Βάψιμο τοίχων & Τοποθέτηση ταπετσαρίας: Μαζί με τη βοήθεια ενός επαγγελματία μπορείτε να επιλέξετε το στυλ, το χρώμα και την ταπετσαρία. Η τελευταία, μάλιστα, μπορεί να φέρει αέρα ανανέωσης στο χώρο.
 • Αλλαγή πόρτας εισόδου με πόρτα ασφαλείας: Αυτή η επιλογη πέρα από το αίσθημα ασφαλείας που θα σας χαρίσει. θα κάνει ταυτόχρονα το διαμέρισμά σας να φαίνεται σχεδόν καινούργιο.
 • Τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα ή boiler: Είναι μια αλλαγή που επιβάλλεται να την κάνετε και για εξοικονόμηση χρημάτων. Μπορεί σε μια κλασσική ανακαίνιση σπιτιού να μην είναι στις προτεραιότητες, ωστόσο σε ένα σπίτι με ενοίκιο θα προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων.
 • Αλλαγή φωτιστικών: Η ανανέωση που φέρνει μια αλλαγή φωτισμού σε ένα χώρο είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Με την αντικατάσταση των παλιών φωτιστικών το σπίτι θα αποκτήσει μοναδικό αέρα αλλαγής.

Θέματα που πρέπει να λύσετε πριν την ανακαίνιση

Ανακαίνιση κατοικίας

Υπάρχουν ορισμένα βασικά θέματα που πρέπει να έχετε ξεκαθαρίσει προτού ξεκινήσουν οι εργασίες ανακαίνισης του σπιτιού.

Αυτό είναι απαραίτητο, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα και έξτρα κόστη στον τελικό προϋπολογισμό της ανακαίνισης.
Πάμε, λοιπόν, να δούμε ποια είναι αυτά:

1. Σχεδιαστικό ύφος & Στυλ ανακαίνισης

Πριν ξεκινήσετε την ανακαίνιση του σπιτιού σας, θα πρέπει να έχετε σκεφτεί και αποφασίσει ποιο στυλ ανακαίνισης θέλετε για το χώρο σας. Σε περίπτωση που στην πορεία των εργασιών αλλάξετε γνώμη, να ξέρετε ότι οι επιπλέον εργασίες ανακαίνισης μπορεί να σας στοιχίσουν ακριβά.
Επομένως, να έχετε στο μυαλό σας ότι μετά την ανακαίνιση ενός σπιτιού, η διακόσμηση πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο στυλ, προκειμένου να υπάρχει αρμονία στο χώρο. Τα στυλ διακόσμησης που μπορείτε να υιοθετήσετε για το σπίτι σας είναι αρκετά. Γι’ αυτό σας προτείνουμε μερικά, ώστε να επιλέξετε ποιο στυλ ταιριάζει περισσότερο με την αισθητική και το προσωπικό σας γούστο.
Διαβάστε, λοιπόν, τα πιο δημοφιλή στυλ διακόσμησης μετά την ολοκλήρωση μιας ανακαίνισης.

 • Vintage
Vintage διακόσμηση

Το vintage κυριαρχεί τον τελευταίο στον χώρο της διακόσμησης. Αν είστε λάτρεις μιας πιο παλιάς εποχής τότε αυτό το στυλ διακόσμησης είναι ιδανικό για εσάς. Μπορείτε να εμπλουτίσετε τη διακόσμηση με μερικά παλιά βιβλία και κάποια ξύλινα κουτιά. Μην ξεχάσετε τις πουά πινελιές σε υφάσματα, τοίχους ή διακοσμητικά.

 • Retro
Ρετρό διακόσμηση

Το Retro στυλ σαν επιλογή είναι αρκετά ιδιαίτερο. Και αυτό το στυλ μας πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω, αλλά είναι τελείως διαφορετικό το vintage. Προτιμήστε έντονα χρώματα ειδικά στους τοίχους όπου συναντάμε πολύ και τους ριγέ χρωματισμούς. Ένα χαρακτηριστικό αυτού του στυλ είναι τα πολλά κάδρα με φωτογραφίες παλιάς εποχής αλλά και παλιά έπιπλα της δεκαετίας του ’70.

 • Minimalist
Μίνιμαλ διακόσμηση

Το μινιμαλιστικό στυλ είναι η προσωποποίηση της απλής και λιτής διακόσμησης. Σε αυτό το στυλ κυριαρχεί η μονοχρωμία, οι καθαρές επιφάνειες χωρίς σχέδια και το σύγχρονο design υψηλής αισθητικής. Όσο το δυνατόν λιγότερα διακοσμητικά στους χώρους τόσο το καλύτερο για να πετύχετε αυτό το στυλ.

 • Masculine
Masculine διακόσμηση

Το στυλ της συγκεκριμένης διακόσμησης είναι παρόμοιο με το μινιμαλιστικό, ωστόσο υπάρχουν αρκετές διαφορές (πχ. τα χρώματα).  Σε αυτό το στυλ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σκούρα χρώματα ή ένα συνδυασμό άσπρου – μαύρου αλλά και pop χρώματα (πχ. κίτρινο, μπλε, μωβ, πράσινο κτλ.). Επιπλέον, το masculine στυλ χαρακτηρίζεται για το εκκεντρικό design στη διακόσμηση αλλά και την προσθήκη διάφορων gadgets.

 • Ethnic
Ethnic διακόσμηση

Ένα πολύ ιδιαίτερο στυλ διακόσμησης που δεν το συναντάμε και τόσο συχνά. Συναντάμε όμως σε πολλά σπίτια μεμονωμένα στοιχεία ethnic διακόσμησης (πχ. το animal print). Το συγκεκριμένο στυλ επιβάλλει έντομα χρώματα ανατολής (πχ. πορτοκαλί, κόκκινο και κίτρινο). Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια ταπετσαρία με σχέδια που έχουν ινδικές επιρροές, διάφορα αξεσουάρ με ινδικό χαρακτήρα, υφάσματα σε έντομα χρώματα και σχέδια, διάφορα αγαλματίδια, βάζα κλπ.

2. Λειτουργικές αλλαγές που χρειάζεστε

Οι εργασίες ανακαίνισης, πέρα από την αισθητική αναβάθμιση ενός σπιτιού, θα πρέπει να εξυπηρετούν και τις λειτουργικές ανάγκες του ιδιοκτήτη. Πριν ξεκινήσετε, λοιπόν, την συγκεκριμένη διαδικασία καλό θα είναι να ετοιμάσετε μια λίστα με τις αλλαγές που εξυπηρετούν τις λειτουργικές σας ανάγκες. Στη συνέχεια συμφωνήστε με το συνεργείο ανακαίνισης το τελικό σχέδιο του σπιτιού σας.

3. Τα χρήματα που θα επενδύσετε – Τι κόστος έχει η ανακαίνιση σπιτιού;

Ο προϋπολογισμός της ανακαίνισης σπιτιού μπορεί πολύ εύκολα να ξεφύγει εάν δεν έχετε ενημερωθεί καλά για το κόστος των εργασιών της ανακαίνισης κι αν δεν υπάρχει προγραμματισμός. Πραγματοποίηστε μία πρώτη εκτίμηση του κόστους των εργασιών στην ανακαίνιση σπιτιού και έπειτα ξεκινήστε την ανακαίνιση.

Ανακαίνιση σπιτιού

Γενικά, το κύριο στοιχείο που διαφοροποιεί το κόστος ανακαίνισης είναι τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν αλλά και η ποιότητά τους. Έπειτα, η μελέτη του χώρου και ο σωστός σχεδιασμός αποτελούν ένα καθοριστικό παράγοντα για τη συνολική εκτίμηση μίας ανακαίνισης, αφού θα προσδιοριστεί ο όγκος των εργασιών αλλά και των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν. Από εκεί και πέρα, το συνεργείο που θα επιλέξετε θα σας προτείνει μερικά πακετά-προσφορές ανακαίνισης στα δικά σας γούστα και στις δικές σας ανάγκες.

4. Ο χρόνος που απαιτείται για την ανακαίνιση

Οι εργασίες στις ανακαινίσεις μπορεί να κρατήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πριν ξεκινήσουν οι εργασίες, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα εργασιών, προσαρμοσμένο στα μέτρα σας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο χρόνος είναι το συχνότερο σημείο τριβής μεταξύ του ιδιοκτήτη και της εργολήπτριας εταιρείας.

Η ανακαίνιση είναι αρκετά σύνθετη διαδικασία στην οποία εμπλέκονται περίπου 30 τεχνίτες και προμηθευτές. Συνεπώς απαιτείται πολύ αυστηρός συντονισμός για να ολοκληρωθεί έγκαιρα αυτό το έργο.

Σχεδιασμός Ανακαίνισης Σπιτιού 

Ανακαίνιση διαμερίσματος
Από τα πρώτα και πιο σημαντικά στάδια μιας ανακαίνισης κατοικίας είναι αυτός της μελέτης. Αυτή περιλαμβάνει το σύνολο των εργασιών ταυτόχρονα με τη δημιουργία κατόψεων που απεικονίζουν τις αλλαγές που πρόκειται να συμβούν στο χώρο. Η μελέτη και ο σχεδιασμός είναι απαραίτητα για τη πλήρη αντίληψη της ανακαίνισης που πρόκειται να συμβεί.
Έρχεται στο σπίτι σας ο μηχανικός ώστε να καταγράψει τις εργασίες που θέλετε να πραγματοποιήσετε. Αποτυπώνει όλους τους χώρους που πρόκειται να αλλάξουν και γίνονται οι αντίστοιχες κατόψεις με την προτεινόμενη διαρρύθμιση.
Πριν προχωρήσετε στην ανακαίνιση, το συνεργείο θα σας ζητήσει να επιλέξετε τα υλικά που θέλετε να χρησιμοποιηθούν (πλακάκια, είδη υγιεινής κτλ.). Στη συνέχεια το συνεργείο δημιουργεί μια φωτορεαλιστική απεικόνιση (3D) του μπάνιου και της κουζίνας ή οποιουδήποτε άλλου χώρου χρειάζεται.

Με αυτόν τον τρόπο:
 • Γίνεται καλύτερα κατανοητή η όποια αρχιτεκτονική ή διακοσμητική παρέμβαση.
 • Μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα τα χρώματα και τα υλικά στο σύνολο τους και να επιλέξετε τον ιδανικό για εσάς συνδυασμό.

Σχεδιασμός ανακαίνισης σπιτιού
Tο σημαντικότερο είναι όμως ότι πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε εργασία εσείς έχετε επαρκή εικόνα του τελικού αποτελέσματος, γνωρίζετε το τελικό κόστος, και το ακριβές χρονοδιάγραμμα, πριν ακόμα κλείσει οποιαδήποτε συμφωνία.

Αρχιτεκτονικές / Διακοσμητικές προτάσεις

Εάν το να επιλέξετε πλακάκια ή το πορτάκι και τον πάγκο που θα μπει στην κουζίνα, ή ακόμα και την απόχρωση που θα βαφτούν οι τοίχοι του σπιτιού, και γενικά η επιλογή των υλικών είναι κάτι που σας φαίνεται βουνό, μην φοβάστε. Σχεδόν όλα τα συνεργεία ανακαίνισης διαθέτουν έμπειρες διακοσμητές που μπορούν να σας βοηθήσουν.
Σας παρέχουν διακοσμητικές προτάσεις ως προς τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή ακόμα και του οικιακού εξοπλισμού (έπιπλα) με σχέδια και τρισδιάστατες φωτορεαλιστικές απεικονίσεις,

Ενδεικτικές εργασίες στην κατηγορία «σχεδιασμός ανακαίνισης σπιτιού»:
 • Σχεδιασμός οικίας / κουζίνας / μπάνιου
 • Σχεδιασμός ειδικών κατασκευών / επίπλων
 • Κάτοψη οικίας / κουζίνας / μπάνιου
 • Αναδιαμόρφωση χώρων
 • Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις (3D)
 • Αρχιτεκτονικές προτάσεις
 • Διακοσμητικές προτάσεις
 • Αποτύπωση χώρου

Βασικά Στάδια Ανακαίνισης Σπιτιού

ανακαίνιση

Αφού, λοιπόν, έχετε λάβει υπόψη τα παραπάνω, σας παρουσιάζουμε τα βασικά στάδια ανακαίνισης διότι στόχος μας είναι να σας ενημερώσουμε αξιόπιστα όχι μόνο με λόγια αλλά απεικονίζοντας στο μέτρο του δυνατού τα στάδια εργασιών.
Τα οικοδομικά μερεμέτια είναι μεμονωμένες εργασίες που προκύπτουν σε ένα κτίριο. Όπως γνωρίζετε, με το πέρασμα των χρόνων τα σπίτια εμφανίζουν διάφορα προβλήματα. Αυτά οφείλονται κυρίως στη φθορά των υλικών. Σε αυτή την περίπτωση προκύπτουν μικρές ή μεγαλύτερες εργασίες που χρίζουν επισκευής και διόρθωσης. Κάθε τέτοια μεμονωμένη εργασία (μερεμέτι) πρέπει να εκτελείται από εξειδικευμένο τεχνικό και να επιλύεται αποτελεσματικά.

1. Αποξηλώσεις

Ανακαίνιση, ανακαίνιση σπιτιού ιδέες

Συνήθως, οι αποξηλώσεις αποτελούν το πρώτο στάδιο μιας ανακαίνισης, με σκοπό την απογύμνωση των χώρων. Εκτός από τις αποξηλώσεις των εξωτερικών στοιχείων(έπιπλα κουζίνας, ντουλαπών, πορτών, ειδών υγιεινής, πλακιδίων κλπ.), υπάρχουν και οι αποξηλώσεις των εσωτερικών στοιχείων (ηλεκτρολογικών καλωδίων και σωλήνων, υδραυλικών σωληνώσεων κλπ.).
Αν η νέα διαμόρφωση απαιτεί πραγματοποιούνται και γκρεμίσματα τοίχων. Το γκρέμισμα ενός τοίχου συνεπάγεται μεταφορά ή κατάργηση των ηλεκτρολογικών ή υδραυλικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε αυτόν (καλώδια, σωληνώσεις κτλ). Επίσης θα πρέπει να λάβουμε υπόψη πως πριν από το γκρέμισμα οποιουδήποτε στοιχείου θα πρέπει να έχει προϋπάρξει έλεγχος από αρμόδιο μηχανικό. Αυτό πρέπει να γίνει οπωσδήποτε ώστε να μην διακινδυνευτεί η στατικότητα του χώρου.

Βασικές αποξηλώσεις σε μία πλήρη ανακαίνιση είναι:
 • Αποξήλωση λουτρού – wc (ειδών υγιεινής, πλακιδίων, σοβά τοίχων, τσιμεντοκονίες, υδραυλικών σωλήνων κ.α.)
 • Αποξήλωση επίπλων κουζίνας, ντουλαπών, εσωτερικών κουφωμάτων, εξωτερικών κουφωμάτων κ.α.
 • Αποξήλωση πλακιδίων, μαρμάρων, μωσαϊκών, ξύλινων πατωμάτων κ.α.
 • Αποξήλωση ηλεκτρολογικών στοιχείων(πριζών, διακοπτών, καλωδίων, πίνακα κ. α.)
 • Λοιπές αποξηλώσεις κατά περίπτωση (θερμαντικών σωλήνων, θερμαντικών σωμάτων, τζακιού κ.α.)

2. Καθαιρέσεις

Ανακαίνιση

Πολλοί επιθυμούν την αλλαγή διαρρύθμισης της οικίας τους που συνήθως πηγάζει απ’ την διαμόρφωση ενιαίου χώρου κουζίνας-καθιστικού, μεγέθυνση ή σμίκρυνση κάποιου δωματίου κ.λ.π.
Επί το πλείστον, οι καθαιρέσεις των δρομικών τοίχων συμβάλλουν στην ριζική αναδιαμόρφωση του σπιτιού ώστε να είναι ευρύχωρο, λειτουργικό και καλαίσθητο πάντα βάση των προσωπικών επιλογών του καθενός. Σημαντικός παράγοντας των καθαιρέσεων είναι να μην επηρεάζουν την στατικότητα του κτιρίου.

3. Δόμηση – Χτίσιμο τοίχων

Χτίσιμο

Πιο παλιά η τοιχοποιία ήταν ο μοναδικός τρόπος δόμησης μέχρι την εμφάνιση του χάλυβα και του μπετόν. Εκτός από την αισθητική άποψη της κατασκευής της τοιχοποιίας και της λειτουργικότητας στην αρχιτεκτονική διάταξη, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος χρήσης των δομικών υλικών.
Το χτίσιμο τοίχων συμβαίνει στην αρχή μίας οικοδομής ή στα πλαίσια μίας ανακαίνισης. Κατά την ανακαίνιση η δόμηση τοίχων χρησιμεύει στην αλλαγή της διαμόρφωσης του σπιτιού, στο κλείσιμο ενός ανοίγματος (π.χ πόρτας) ή στη δημιουργία ενός νέου χώρου. Τα υλικά δόμησης επιλέγονται με βάση τη χρησιμότητα του τοίχου, την ηχομονωτική ανάγκη, το αισθητικό επιθυμητό αποτέλεσμα κ.α.

Ενδεικτικές εργασίες:
 • Κατασκευή τοιχοποιίας με τούβλα
 • Κατασκευή με alfa block
 • Κατασκευή με υαλότουβλα
 • Δόμηση με τσιμεντοσανίδα
 • Κατασκευή με πέτρα
 • Κατασκευή με τσιμεντόλιθους

4. Υδραυλικές Εγκαταστάσεις / Θέρμανση

Υδραυλικές εργασίες

Ανάλογα με την μορφή της ανακαίνισης, τοποθετούνται σωλήνες εγκατάστασης θέρμανσης, πίνακας υδροληψίας, παροχές για ηλιακό θερμοσίφωνα. Επίσης, πραγματοποιείται η εγκατάσταση των νέων υδραυλικών κουζίνας και των νέων υδραυλικών σωλήνων λουτρού – wc (που είναι σημαντική σε οποιαδήποτε ανακαίνιση μπάνιου όταν το λουτρό μετράει αρκετά χρόνια κατασκευής). Τα υδραυλικά δίκτυα ενός σπιτιού είναι η βασικότερη αιτία για την δημιουργία υγρασίας και λεκέδων σε τοίχους και οροφές, την καταστροφή ντουλαπιών και ξύλινων δαπέδων, την εμφάνιση μούχλας που είναι επικίνδυνη και για την υγεία.

Ύδρευση – Αποχέτευση

Από τις πιο βασικές υδραυλικές εργασίες που πραγματοποιούνται σε ένα σπίτι είναι η αντικατάσταση των σωληνώσεων ύδρευσης και αποχέτευσης σε κουζίνα και μπάνιο. Τα χαρακτηριστικά μιας σωστής εγκατάστασης είναι:

 • Η ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται
 • Η επιλογή της σωστής θέσης των εγκαταστάσεων
 • Ο έλεγχος λειτουργίας των εγκαταστάσεων έπειτα από τη τοποθέτηση τους
 • Η εμπειρία και η τεχνογνωσία των τεχνικών
Θέρμανση – Ψύξη

θέρμανση

Υπάρχουν πολλά συστήματα θέρμανσης/ψύξης μεταξύ των οποίων μπορείτε να επιλέξετε ανάλογα με τη βασική πηγή ενέργειας, τις κλιματολογικές συνθήκες, την εγκατάσταση και τη διαρρύθμιση του χώρου καθώς και το κόστος.
Τα συστήματα θέρμανσης /ψύξης μπορεί να είναι:
A. Ηλεκτρικά

 • Αντλίες θερμότητας (κλιματιστικά)
 • Μονάδες fan coil
 • Αερόθερμα
 • Θερμοσυσσωρευτές
 • Πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας

B. Καύσεως

 • Λέβητες πετρελαίου
 • Λέβητες φυσικού αερίου
 • Λέβητες βιομάζας
 • Τζάκια/σόμπες βιομάζας

Γ. Ηλιακά
Δ. Ενδοδαπέδια

5. Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσεις

Ηλεκτρολόγος

Σε αυτό το στάδιο πραγματοποιείται η εγκατάσταση νέου πίνακα διανομής, η εγκατάσταση παροχών φωτισμού και πριζών διαφόρων λειτουργιών(τηλεφώνου, a/c, κ.λ.π.) αναλογικά στο κάθε δωμάτιο με βάση τις εκάστοτε ανάγκες.

Ενδεικτικές εργασίες:
 • Κατασκευή νέων ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων
 • Συντήρηση παλαιών εγκαταστάσεων
 • Κατασκευή ηλεκτρολογικών πινάκων
 • Εγκατάσταση εξωτερικού & εσωτερικού φωτισμού
 • Αυτοματισμοί κτιρίων (έξυπνο σπίτι)
 • Εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας συναγερμού
 • Τηλεφωνικά κέντρα – Access Control
 • Δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών
 • Δίκτυα μεταφοράς ήχου & εικόνας
 • Κεραίες και δορυφορικά συστήματα
 • Θυροτηλεοράσεις – θυροτηλέφωνα
 • Ηλεκτρολογικά μερεμέτια

6. Τσιμεντοκονίες, ανακαίνιση σπιτιού ιδέες με εφαρμογή τσιμεντακονίας

Τσιμεντοκονία
Η έκχυση τσιμεντοκονίας πραγματοποιείται κατά περίπτωση. Χρησιμοποιείται για την επικάλυψη υδραυλικών σωλήνων νέου λουτρού, σωλήνων θέρμανσης ή λόγω ανώμαλης επιφάνειας δαπέδου που θα υποδεχθεί πλακίδια κ.λ.π.
[su_note note_color=”#caff66″]Η πατητή τσιμεντοκονία είναι ένα 100% ελληνικό προϊόν με ιστορία δεκαετιών. Χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στα νησιά των Κυκλάδων για αποθήκες, πηγάδια και ακόμα και πατητήρια μούστο. Πρόκειται για ένα πλήρως φυσικό, οικολογικό και βιοκλιματικού υλικό.[/su_note]
Περισσότερα θα βρείτε στο αναλυτικό άρθρο για την πατητή τσιμεντακονία

Ενδεικτικές εργασίες:
 • Εφαρμογή πατητής τσιμεντοκονίας στο δάπεδο
 • Εφαρμογή πατητής τσιμεντοκονίας σε τοίχους
 • Εφαρμογή πατητής τσιμεντοκονίας με χρώμα
 • Εφαρμογή πατητής τσιμεντοκονίας στο μπάνιο
 • Εφαρμογή πατητής τσιμεντοκονίας στην κουζίνα
 • Εφαρμογή πατητής τσιμεντοκονίας εξωτερικά
Πατητή τσιμεντοκονία στο μπάνιο
Συντήρηση πατητής τσιμεντοκονίας μετά την ανακαίνιση

Η πατητή τσιμεντοκονία προσδίδει στο χώρο σύγχρονο και μοντέρνο στυλ ανάμεσα από μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και τεχνοτροπιών. Ωστόσο, για να υπάρξουν πλήρως ικανοποιητικά και διαρκή αποτελέσματα θα πρέπει να αποφύγετε μερικά κοινά λάθη.

Η πατητή τσιμεντοκονία, στην πραγματικότητα, περιέχει περισσότερο κερί, το οποίο δεν προστατεύει από λεκέδες. Φανταστείτε, λοιπόν, τι θα μπορούσε να συμβεί σε ένα μπάνιο. Τα φυσικά πορώδη υλικά πρέπει να καλύπτονται με ένα προϊόν απορρόφησης, όπως για παράδειγμα μια προστατευτική επιφάνεια από ρητίνη ή βερνίκι. Το βερνίκι θα προστατεύσει την επιφάνεια και θα αποτρέψει τους λεκέδες να γίνουν μόνιμοι «κάτοικοι» του σπιτιού σας. Μάλιστα, είναι ανθεκτικό στα περισσότερα απορρυπαντικά, εκτός από διάφορα όξινα στοιχεία (όπως το ισχυρό μαλακτικό).

Η πατητή μπορεί να τοποθετηθεί σχεδόν οπουδήποτε στο μπάνιο: Στους τοίχους, στα δάπεδα, στο νιπτήρα, στο ντους, ακόμη και στην πόρτα. Αλλά δεν είναι απαραίτητα το ίδιο προϊόν.

Το πάχος του υλικού ποικίλει ανάλογα με το υπόστρωμα (πχ. 0,7 mm για ένα διακοσμητικό τοίχο έως 2 mm για ένα ντους).

Μια επιφάνεια με πατητή είναι αρκετά ελκυστική, είναι όμορφη και ισχυρή, αλλά με το νερό γίνεται ολισθηρή. Αν επιλέξετε ένα τραχύ τσιμεντένιο πάτωμα στο ντους, σκεφτείτε μελλοντικά τη συντήρηση. Αποφύγετε τα προϊόντα που είναι πολύ όξινα (ισχυρά μαλακτικά) γιατί η εμφάνιση της ανακαίνισης σας θα αλλάξει γρηγορότερα από την φυσιολογική εξέλιξη φθοράς. Η τοποθέτηση της πατητής τσιμεντοκονίας κατά την ανακαίνιση σπιτιού δε θα πρέπει να εμποδίζει τον αέρα από το να διαφεύγει κάτω από την πόρτα του μπάνιου (περίπου 3 έως 4 mm).

Η ανακαίνιση του σπιτιού, πλέον, είναι μια υπόθεση που μπορούν να απολαμβάνουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Η πατητή τσιμεντοκονία έρχεται από το παρελθόν για να κατακτήσει το μέλλον. Η οικονομία που προσφέρει είναι ασύγκριτη με οποιοδήποτε άλλο προϊόν.

Η συντήρηση του υλικού είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την επένδυση. Η απαραίτητη προσοχή πρέπει να δίνεται τηρουμένων των οδηγιών του μηχανικού και του κατασκευαστή. Έπειτα, η συνέχεια εκτυλίσσεται με την απόλαυση του χώρου σας μετά από μια ανανέωση χώρου που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από τις ακριβές επιλογές της αγοράς.

7. Δάπεδα

Δάπεδο

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανακαίνιση σπιτιού είναι η σωστή επιλογή δαπέδου σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε χώρου που πρόκειται να ανακαινιστεί. Οι επιλογες όσον αφορά το υλικό σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού είναι πολλές και άμεσα συνδεδεμένες με τις απαιτήσεις του καθενός.

Ποιες παράµετροι καθορίζουν τη χρονική στιγµή που πρέπει να αντικατασταθούν τα δάπεδα ενός σπιτιού;

Είναι ένα ερώτηµα που απασχολεί πολλούς, αφού η συµµετοχή τους στη γενικότερη αισθητική και λειτουργικότητα του προσωπικού χώρου είναι σηµαντική. Η εικόνα ενός ξύλινου δαπέδου που έχει ταλαιπωρηθεί από την πολλή χρήση, όπως και ενός δαπέδου από πλακάκια ή µάρµαρο, δεν είναι ευχάριστη όχι µόνο οπτικά, αλλά ούτε και πρακτικά. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες τα δάπεδα έχουν φθαρεί ή ανοίξει τόσο που επιτρέπουν στους ήχους των διπλανών διαµερισµάτων να µεταφέρονται στο δικό µας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ανακαίνιση τους είναι επιβεβληµένη. Πριν ξεκινήσετε θα πρέπει να αναλογιστείτε το κόστος της συγκεκριμένης εργασίας.

Γενικά, πριν καταλήξετε θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι οι τιµές των προϊόντων διαφέρουν και µπορούν να κυµανθούν από 14 ευρώ ανά τ.µ. έως και 100 ευρώ ανά τ.µ. για µάρµαρα.

Ενδείκνυται µια προσεκτική έρευνα αγοράς, ώστε να δείτε την πλήρη γκάµα υλικών. Μπορείτε να διαλέξετε ξύλινα δάπεδα ή δάπεδα από πλακάκια, γρανίτη, µάρµαρο ή τερακότα. Μπορείτε ακόµα να τοποθετήσετε µοκέτα ή λάστιχο (ελαστικές επικαλύψεις).

Πάμε, λοιπόν, να δούμε μερικούς τύπους πατωμάτων που είναι ιδανικοί για την ανακαίνιση.
1. Ξύλινο πάτωμα
Ξύλινο δάπεδο

Τα ξύλινα δάπεδα είναι είναι µια κλασσική πρόταση και άμεσα συνδεδεμένα με την αίσθηση ζεστασίας στο χώρο. Είναι ένα φυσικό και ζωντανό υλικό που δίνει αντίστοιχο αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια μια ιδανικής ανακαίνισης. Αυτό το υλικό απορροφά την υγρασία χαρίζοντας υψηλά επίπεδα θερμομόνωσης, ενώ η επεξεργασία που έχει υποστεί καθώς και οι βαφές το προστατεύουν στο πέρασμα του χρόνου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μασίφ ξύλο προσφέρει πολύ καλή ηχομόνωση και θερμομόνωση. Αν θέλετε ένα ξύλινο δάπεδο που να δείχνει ταλαιπωρημένο, πεπαλαιωμένο για ένα πιο παραδοσιακό αποτέλεσμα πρέπει να γνωρίζετε ότι έχει ήδη υποστεί επεξεργασία στην επιφάνειά του. Προσοχή λοιπόν στις διάφορες τοξικές ουσίες με τις οποίες πιθανώς έχει εμποτιστεί. Τοποθετείται , καθαρίζεται εύκολα και θέλει προστασία από τον ήλιο και α γδαρσίματα κατά τη μετακίνηση των επίπλων.

Καρφωτά παρκέτα

Τα κολλητά παρκέτα µπορούν να κολληθούν εύκολα και γρήγορα πάνω σε οποιοδήποτε δάπεδο από µάρµαρο, µωσαϊκό ή µπετόν. Αποτελούν άψογη λύση όπου δεν µπορεί να τοποθετηθεί καρφωτό, τόσο για νέες οικοδοµές όσο και για ανακαινίσεις κατοικιών. Είναι από µασίφ ξύλο, που σηµαίνει ότι µπορούν να τριφτούν και να λουστραριστούν τόσες φορές όσες και το κλασικό καρφωτό παρκέτο. Λόγω των διαστάσεων και της κοπής τους, προσφέρονται για περιπτώσεις όπου υπάρχει ενδοδαπέδια θέρµανση, καθώς και για τη δηµιουργία σχεδίων.

Προλουστραρισµένο πάτωµα διαρκείας

Είναι ένα έτοιµο προβερνικωµένο παρκέτο υψηλών αντοχών. Κατασκευάζεται από τρεις στρώσεις ξύλου, που πρεσάρονται κάτω από ειδικές συνθήκες πίεσης και θερµοκρασίας, και έξι στρώσεις οικολογικών βερνικιών διαρκείας, περασµένα µε αυτόµατα µηχανήµατα υψηλής τεχνολογίας. Τα ασύγκριτα πλεονεκτήµατά του κάνουν αξεπέραστη την επιλογή του για οποιονδήποτε χώρο: εύκολη, γρήγορη τοποθέτηση, ακόµα και αυθηµερόν, χωρίς να χρειάζεται τρίψιµο και λουστράρισµα. Έχουν µεγάλη διάρκεια ζωής αφού µπορούν να τριφτούν και να λουστραριστούν.

2. Laminate
Laminate δάπεδο

Το δάπεδο αντοχής laminate αποτελεί την ιδανική λύση για το δάπεδο και για την την ανακαίνιση του σπιτιού. Θυμίζει ξύλινο πάτωμα στην όψη, με τη διαφορά ότι γυαλίζει περισσότερο. Τοποθετούνται εύκολα και γρήγορα πάνω σε οποιοδήποτε δάπεδο (πλακάκια, µάρµαρο, µωσαϊκό, µπετόν) χωρίς ξηλώµατα.
Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά σε τριβή, χάραξη, καψίµατα από τσιγάρο και χτυπήµατα. Είναι υποαλλεργικά και αντιβακτηριακά και τα χρώµατά τους παραµένουν αναλλοίωτα από την ηλιακή ακτινοβολία. Οι σανίδες παράγονται µε ειδικά διαµορφωµένες ακµές, που κουµπώνουν µεταξύ τους δηµιουργώντας µια ενιαία επιφάνεια χωρίς ορατές ενώσεις.
Συναρµολογούνται εύκολα και γρήγορα πάνω σε οποιοδήποτε δάπεδο χωρίς να απαιτείται η χρήση κόλλας. Είναι ευαίσθητα στην υγρασία και πρέπει να σφουγγαρίζονται προσεκτικά.
∆ιατίθενται σε πολλούς χρωµατισµούς φυσικού ξύλου, µε δυνατότητα πολλαπλών συνδυασµών και συνοδεύονται από ειδικά εξαρτήµατα (σοβατεπί, αρµοκάλυπτρα, ηχοµονωτικά υποστρώµατα κ.ά.).

Τι πρέπει να προσέξετε πριν από την τοποθέτηση:
 • Όταν η τοποθέτηση γίνεται κατά τους χειµερινούς µήνες, θα πρέπει να λειτουργεί η θέρµανση, έτσι ώστε να επιτυγχάνονται οι ιδανικές συνθήκες (σταθερή υγρασία και θερµοκρασία) για το ξύλινο δάπεδο.
 • Το τελικό φινίρισµα του δαπέδου –τρίψιµο-λείανση και βερνίκωµα– γίνονται όταν το ξύλο έχει τη σωστή σχετική υγρασία (8-10%), η µέτρηση της οποίας γίνεται µε το υγρόµετρο.
 • Όσον αφορά στην ηχοµόνωση, θα πρέπει να λαµβάνετε υπόψη ότι η χρήση µονωτικών υλικών που συγκεντρώνουν την υγρασία απαγορεύεται και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφεύγονται. Ένας καλός τρόπος µείωσης του θορύβου είναι η χρήση µεσοπατώµατος από τάβλες ή κόντρα πλακέ θαλάσσης, το οποίο µαλακώνει την αντήχηση των δαπέδων, ενισχύει την ποιότητα της κατασκευής, περιορίζει τις πιθανότητες τριγµών και καθιστά περισσότερο ουδέτερο στις συστολοδιαστολές το ξύλινο δάπεδο.
 • Σε ότι αφορά στα κολλητά δάπεδα, πρέπει πάντα να δίδεται ιδιαίτερη σηµασία στην υγρασία της επιφάνειας στην οποία θα γίνει η συγκόλληση των δαπέδων. Το πιο συνηθισµένο λάθος είναι ο εγκλωβισµός υγρασίας σε τσιµεντοκονίες, οι οποίες αποτελούν το υπόστρωµα των δαπέδων. Έτσι έχουµε ως αποτέλεσµα το αρχικό σκέβρωµα και, στη συνέχεια, την αποκόλληση του δαπέδου.
 • Αποφυγή σφουγγαρίσµατος µε µεγάλη ποσότητα νερού αλλά και ύγρανση των χώρων κατά την περίοδο των θερινών µηνών, όπου συνήθως αφήνουµε κλειστό το σπίτι µας και παρατηρείται το φαινόµενο του θερµοκηπίου.
3. Πλακάκι – Μάρμαρο
Μπάνιο από μάρμαρο

Σε περίπτωση που το δάπεδο που έχετε θα το προτιµούσατε να επενδυθεί µε πλακάκια ή µάρµαρο, τότε τα πράγµατα γενικώς είναι εύκολα. Αρκεί να προσέξετε ότι τα πλακάκια ή το µάρµαρο χρειάζονται ένα καλό υπόστρωµα για να γεµίσει το δάπεδο. Η ανάγκη γεµίσµατος δαπέδων υπάρχει σε παλιές κατασκευές κατά την ανακαίνισή τους (π.χ. αποξήλωση παλιού ξύλινου δαπέδου και αποκατάσταση υψοµετρικών διαφορών για την κόλληση πλακιδίων ή µαρµάρων). Σήµερα, για την εκτέλεση αυτών των εργασιών, διατίθενται νέα θερµοµονωτικά ελαφρά σκυροδέµατα υψηλής τεχνολογίας, που περιέχουν επιλεγµένα ελαφροβαρή αδρανή ειδικής κοκκοµετρικής διαβάθµισης, τσιµέντο υψηλών αντοχών και βελτιωτικά πρόσθετα.

∆ιακρίνονται σε:
 1. Θερµοµονωτικό ινοπλισµένο ελαφροσκυρόδεµα για απευθείας τοποθέτηση πλακιδίων, ακόµη και σε υποστρώµατα που υπόκεινται σε µικροµετακινήσεις (π.χ. µεταλλικές ή ξύλινες κατασκευές).
 2. Θερµοµονωτικό ελαφροσκυρόδεµα για απευθείας τοποθέτηση ασφαλτικών µεµβρανών, όπως στη δηµιουργία δαπέδων µε ενδοδαπέδια θέρµανση.
 3. Θερµοµονωτικό ελαφροσκυρόδεµα για απευθείας τοποθέτηση πλακιδίων. Αντικαθιστά πλήρως τη συµβατική τσιµεντοκονία.
 4. Θερµοµονωτικό ινοπλισµένο ελαφροσκυρόδεµα για απευθείας τοποθέτηση πλακιδίων και κατασκευή ηχοµονωτικών δαπέδων.
 5. Θερµοµονωτικό ταχείας πήξης ελαφροσκυρόδεµα, για απευθείας τοποθέτηση πλακιδίων-ξύλινων δαπέδων (π.χ. σε ανακαινίσεις).
Ελαστικές επικαλύψεις

Η επικάλυψη ενός δαπέδου µε µια ελαστική επίστρωση επιφέρει σηµαντικότατη βελτίωση στην ηχοµονωτική ικανότητα του πατώµατος ως προς τον κτυπογενή ήχο. Όσο πιο µαλακή είναι η επίστρωση, σε σχέση µε το αντικείµενο που προσκρούει στο πάτωµα, τόσο µεγαλύτερη είναι η βελτίωση στην ηχοµόνωση.
Oι µοκέτες –και µάλιστα όταν χρησιµοποιούνται σε συνδυασµό µε κατάλληλα υποστρώµατα– είναι από τα εύκολα µέσα για την αντιµετώπιση κτυπογενών θορύβων. Επίσης, επιστρώσεις από φελλό ή βινύλιο, όταν έχουν ένα ελάχιστο πάχος 6 χλστ., είναι αποτελεσµατικές για περιπτώσεις στις οποίες είναι αδύνατη η χρήση της µοκέτας.
Η βελτίωση που επιφέρουν τέτοιες επικαλύψεις είναι πολύ µεγάλη στις υψηλές συχνότητες, ενώ είναι µικρή έως µηδαµινή στις χαµηλές. Εντούτοις, το τελικό αποτέλεσµα είναι περισσότερο από ικανοποιητικό όσον αφορά σε κτίρια συνήθους χρήσης (κατοικίες, γραφεία) και για το λόγο αυτό θα πρέπει να χρησιµοποιούνται όπου η χρήση το επιτρέπει. Αντίθετα, επειδή οι χαµηλές συχνότητες δεν βελτιώνονται, θα πρέπει να λαµβάνονται πρόσθετα µέτρα όταν θέλουµε να µονώσουµε τέτοιους ήχους, για τους οποίους αποτελεσµατικά είναι µόνο τα εξειδικευµένα πλωτά ή αντικραδασµικά δάπεδα.

4. Βιομηχανικό δάπεδο
βιομηχανικό δάπεδο

Το βιομηχανικό δάπεδο είναι γνωστό και χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες. Χώροι με μεγάλο βάρος κυκλοφορίας εξαρχής απαιτούσαν μεγάλη αντοχή σε πίεση, χτυπήματα και τριβή. Αρχικά οι ανάγκες καλύπτονταν από οπλισμένο σκυρόδεμα, τσιμέντο και αδρανή υλικά. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, έχει τελειοποιηθεί η στεγανοποίηση του και έχει μεγαλώσει η αντοχή του, ραγδαία, κυρίως λόγω της προσθήκης υλικών που πλέον διεισδύουν στο βιομηχανικό δάπεδο, καλύπτοντας έτσι τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις.

Το βιομηχανικό δάπεδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παντός είδους κατασκευές, αλλά λόγω των ιδιοτήτων του προτιμάται ιδιαίτερα σε χώρους οι οποίοι υπόκεινται σε μεγάλες μηχανικές και χημικές καταπονήσεις όπως εργοστάσια, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αποθήκες, πυλωτές, ταράτσες, χώρους στάθμευσης κ.ά.

Πλεονεκτήματα:

– Μεγάλος χρόνος ζωής
– Σύντομος χρόνος κατασκευής
– Εύκολη συντήρηση
– Εύκολος καθαρισμός
– Είναι αντιολισθητικό
– Υψηλή αντοχή σε υψηλές πιέσεις
– Δεν εμφανίζει ρωγμές όπως συμβαίνει συνήθως σε άλλους τύπους δαπέδων
– Υψηλή αισθητική
– Προστατεύει το υπόστρωμα από υγρασία, χημικές, ακόμη και ραδιενεργές ουσίες
– Μένει ανεπηρέαστο ακόμη και από ακραίες καιρικές συνθήκες
– Έχει χαμηλό οικονομικό κόστος.

8. Γυψοσανίδες

Κρεβατοκάμαρα
Οι γυψοσανίδες είναι ένα νέο σχετικά υλικό, σε σχέση με άλλες μορφές τοιχοποιίας. Αποτελεί ένα από τα βασικά υλικά για μια ανακαίνιση σπιτιού. Είναι από τα καλύτερα υλικά για τη διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων σε κατοικίες.
Αποτελείται από ειδική σύνθεση γύψου και πεπιεσμένου χαρτιού σε μορφή πλάκας με λεία επιφάνεια. Χρησιμοποιείται για την κατασκευή ψευδοροφών, διαχωριστικών τοίχων, επένδυση τοίχων όπως επίσης και για την κάλυψη κατασκευαστικών ατελειών. Έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί και για ειδικές κατασκευές όπως ράφια, βιβλιοθήκες, καμπύλες κατασκευές κλπ. Η σύσταση της γυψοσανίδας την κάνει ελαφριά και εύκολη στην τοποθέτηση, έτσι αποφεύγεται το χτίσιμο και το σοβάντισμα.
Στα κενά ανάμεσα στις γυψοσανίδες μπορεί να τοποθετηθεί μόνωση βελτιώνοντας την άνεση στον εσωτερικό χώρο, όπως επίσης να περαστούν σωλήνες ή καλώδια και να δημιουργηθεί ένα πιο καθαρό αποτέλεσμα. Η διακόσμηση του χώρου με γυψοσανίδα σε συνδυασμό με εξειδικευμένο φωτισμό επιφέρει εντυπωσιακό αποτέλεσμα

Ζητήστε τιμή προσφοράς ανακαίνισης στη παρακάτω φόρμα ή Καλέστε μας στο 2103003038 και σχεδιάστε το χώρο σας με τις νέες τάσεις μαζί με έναν αρχιτέκτονα. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα ανακαίνιση σπιτιού. Τέλος δείτε τον απόλυτο οδηγό για την ανακαίνιση του σπιτιού.

  Προτεινόμενες Κατηγορίες

  Ιδέες διακόσμησης

  Η εταιρεία είναι από τις πιο γνωστές, τεχνικές εταιρείες άρτια εξειδικευμένη και καταξιωμένη στο χώρο των κατασκευών και ειδικών κατασκευών αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων. Παρέχει ολοκληρωμένες κατασκευαστικές λύσεις, για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη, με προτάσεις ανακαίνισης και διακόσμησης του χώρου, γραφείου, ξενοδοχείου, καταστήματος, σπιτιού αλλά και την κατασκευή και εφαρμογή των προτάσεων.

  Ανακαινίσεις

  Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου

  Κατασκευή

  Διακόσμηση

  Μελέτες - Άδειες

  Τακτοποίηση Αυθαιρέτων

  Άδειες Δόμησης

  Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης

  Τα παλιά σπίτια εμφανίζουν προβλήματα στις υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, διαβρώσεις σε σοβάδες και τοιχοποιίες, παλαιωμένα κουφώματα, καθώς και πολλά από τα υλικά χρειάζονται συντήρηση, επισκευή ή και αντικατάσταση. Έτσι αναζητούμε λύσεις να δημιουργήσουμε  τις ιδανικές συνθήκες διαμονής στη κατοικία μας.

  Τα cookies είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του Reconsblog.gr. Συνεχίζοντας την πλοήγησή σας αποδέχεστε τη χρήση cookies

  Χρειάζεσαι βοήθεια;

  Ειμαστε εδω για να σε βοηθησουμε

  Κάτι δεν είναι σαφές στο προϊόν;
  Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις σας.