Καλάθι αγορών

Νέα για τη λειτουργία του "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ"

σκεπες, ανακαινιση, προσφορες, αναπαλαιωση, ξενοδοχεια, ξενωνες, μελετες, ενεργειακη αναβαθμιση, skepes, meletes, energeiakh anabathmisi, recons, anakainisih, ksenodoxeia

Ξεκινά την επόμενη εβδομάδα η ενεργοποίηση του δεύτερου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».

Το νέο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ  διαφοροποιείται από το προηγούμενο πρόγραμμα ως προς τον τρόπο, το ποσόν χρηματοδότησης και τη διαδικασία ένταξης. Σύμφωνα με το επιτελείο του υπουργείου που εργάζεται επάνω στο πρόγραμμα, η νέα «έκδοση» του προγράμματος θα είναι πιο εύχρηστη και θα χρειάζονται λιγότερα δικαιολογητικά. Δεν θα λαμβάνει υπ’ όψιν την τιμή ζώνης. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παρακολουθούν την πορεία της  αίτησής τους και το σημαντικότερο, ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός θα ανέλθει σε 25.000 από 15.000 ευρώ ενώ ο ενεργειακός στόχος θα είναι αυστηρότερος.
Η αναμόρφωση του ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων) θα είναι το τελευταίο βήμα για να ξεκλειδώσει το πρόγραμμα. Σύμφωνα με τον σύμβουλο του ΥΠΕΝ, κ. Δημήτρη Αθανασίου, οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Όσον αφορά στη χρηματοδότηση, η βασική διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» είναι ότι τα κριτήρια για τους δικαιούχους θα είναι το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα ενώ θα υπάρξει κλιμακούμενο βασικό ποσοστό επιχορήγησης και αύξηση επιχορήγησης ανά προστατευόμενο μέλος.
Κομβικός θα είναι ο ρόλος του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ)  και συγκεκριμένα τα ποσά χρηματοδότησης κατανέμονται ως εής:

Το χρηματοδοτικό σχήμα του νέου προγράμματος προβλέπει:

 • Πρόγραμμα Άμεσης Ενίσχυσης (292 εκατ.: 248 ΕΠΑΝΕΚ + 44 ΠΕΠ): επιχορήγηση, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης (πριν και μετά), ενεργειακός σύμβουλος.
 • Τράπεζες (130 εκατ. περίπου) τα 2/3 του δανείου.

Παράλληλα, σχεδιάζεται νέα περιφερειακή κατανομή με κριτήρια το πλήθος των ακινήτων που κατοικούνται, τη μέση κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας των κατοικιών και το κατά κεφαλήν εισόδημα
Το ΥΠΕΝ εκτιμά ότι ο τελικός αριθμός των πρόσθετων δικαιούχων που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα αναμένεται να φθάσει τους περίπου 8.000.  Kαθώς πρόκειται να εκταμιευθούν πρόσθετοι πόροι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Ακόμη, μέσα στο επόμενο διάστημα θα δημοσιοποιηθούν οι προσκλήσεις για την ανακαίνιση δημοσίων κτιρίων. Στο πλαίσιο της υποχρέωσης να ανακαινίζεται ετησίως το 3% της επιφάνειας των ιδιόκτητων κτιρίων του Δημοσίου.
Όπως ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, στο «Ελληνο-ρωσικό φόρουμ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Εξοικονόμηση Ενέργειας», από 1.1.2021, όλα τα νέα κτίρια πρέπει να είναι κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Ενώ για τα νέα κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, η υποχρέωση αυτή τίθεται σε ισχύ από την 1.1.2019.
«Η συγκεκριμένη απαίτηση αποτελεί ουσιαστικά το μεγάλο στοίχημα για τον κτιριακό τομέα. Καθώς αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οικοδομούμε στην Ελλάδα. Στον τομέα της εξοικονόμησης, εργαζόμαστε βεβαίως και για την βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών. Σύντομα θα έχουμε στη διάθεσή μας το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» το οποίο φροντίζουμε να είναι ακόμη πιο εύχρηστο από το προηγούμενο. Πρόκειται για μια προσπάθεια οικονομικής ενίσχυσης για παρεμβάσεις σε παλιά κτίρια ώστε να περιοριστούν οι ενεργειακές απώλειες.».
Εξοικονομώ κατ' οίκον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τομέας των κτιρίων και των μεταφορών αποτελούν τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας στη χώρα. Τα κτίρια στην Ελλάδα ευθύνονται περίπου για το 36% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης. Ενώ, κατά την περίοδο 2000–2005, αύξησαν την ενεργειακή τους κατανάλωση κατά περίπου 24%, μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην Ευρώπη.
Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους τα ελληνικά κτήρια είναι ιδιαιτέρως ενεργοβόρα είναι η παλαιότητά τους και η μη ενσωμάτωση σύγχρονης τεχνολογίας σε αυτά, λόγω έλλειψης σχετικής νομοθεσίας τα τελευταία 30 χρόνια.

Περισσότερα από αυτά τα κτήρια αντιμετωπίζουν θέματα όπως:

 • μερική ή παντελή έλλειψη θερμομόνωσης
 • παλαιάς τεχνολογίας κουφώματα (πλαίσια/μονοί υαλοπίνακες)
 • ελλιπή ηλιοπροστασία των νότιων και δυτικών όψεών τους
 • μη επαρκή αξιοποίηση του υψηλού ηλιακού δυναμικού της χώρας
 • ανεπαρκή συντήρηση των συστημάτων θέρμανσης/κλιματισμού με αποτέλεσμα χαμηλή απόδοση.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις  του νέου «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» θα αφορούν:

 • θερμομόνωση
 • συστήματα σκίασης
 • κουφώματα
 • υαλοπίνακες
 • κεντρικό σύστημα θέρμανσης
 • ατομικά συστήματα θέρμανσης
 • αντλίες θερμότητας
 • συστήματα αυτοματισμών
 • φωτοβολταικά συστήματα (για αυτοκατανάλωση)
 • ηλιοθερμικά συστήματα

Κλείνουν οι εκκρεμότητες με το προηγούμενο πρόγραμμα

Μέσα στο επόμενο διάστημα λήγει και η προθεσμία για την υπογραφή των συμβάσεων για τα επιπλέον 5.046 νοικοκυριά των οποίων οι αιτήσεις εκκρεμούσαν λόγω έλλειψης πόρων. Από τις 22 Αυγούστου εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και οι συμβάσεις θα πρέπει να έχουν υπογραφεί εντός 45 ημερών από την παραπάνω ημερομηνία.Σε διαφορετική περίπτωση η αίτηση τίθεται αυτοδίκαια εκτός απόφασης υπαγωγής.
 

Αναλαμβάνουμε φακέλους έκδοσης ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου στην Περιφέρεια Αττικής, στο Δήμο Τανάγρας, στο Δήμο Χαλκιδαίων, στο Δήμο Κορινθίων, Δήμο Λουτρακίου και στο Δήμο Τρίπολης. Καλέστε μας στο 2103003038. Εναλλακτικά συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε εμείς.

Ζητήστε τιμή προσφοράς ανακαίνισης στη παρακάτω φόρμα ή Καλέστε μας στο 2103003038 και σχεδιάστε το χώρο σας με τις νέες τάσεις μαζί με έναν αρχιτέκτονα. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα ανακαίνιση σπιτιού. Τέλος δείτε τον απόλυτο οδηγό για την ανακαίνιση του σπιτιού.

  Προτεινόμενες Κατηγορίες

  Ιδέες διακόσμησης

  Η εταιρεία είναι από τις πιο γνωστές, τεχνικές εταιρείες άρτια εξειδικευμένη και καταξιωμένη στο χώρο των κατασκευών και ειδικών κατασκευών αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων. Παρέχει ολοκληρωμένες κατασκευαστικές λύσεις, για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη, με προτάσεις ανακαίνισης και διακόσμησης του χώρου, γραφείου, ξενοδοχείου, καταστήματος, σπιτιού αλλά και την κατασκευή και εφαρμογή των προτάσεων.

  Ανακαινίσεις

  Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου

  Κατασκευή

  Διακόσμηση

  Μελέτες - Άδειες

  Τακτοποίηση Αυθαιρέτων

  Άδειες Δόμησης

  Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης

  Τα παλιά σπίτια εμφανίζουν προβλήματα στις υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, διαβρώσεις σε σοβάδες και τοιχοποιίες, παλαιωμένα κουφώματα, καθώς και πολλά από τα υλικά χρειάζονται συντήρηση, επισκευή ή και αντικατάσταση. Έτσι αναζητούμε λύσεις να δημιουργήσουμε  τις ιδανικές συνθήκες διαμονής στη κατοικία μας.

  Τα cookies είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του Reconsblog.gr. Συνεχίζοντας την πλοήγησή σας αποδέχεστε τη χρήση cookies

  Χρειάζεσαι βοήθεια;

  Ειμαστε εδω για να σε βοηθησουμε

  Κάτι δεν είναι σαφές στο προϊόν;
  Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις σας.