Καλάθι αγορών

O νέος νόμος για τα αυθαίρετα "κλείνει" τον Απρίλιο

εικόνα από αυθαίρετα

Αρχές Απριλίου “κλείνει” ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα. Για την επιβολή των προστίμων θα υπολογίζονται νέες αντικειμενικές αξίες.

Ζητήστε βεβαίωση μηχανικού για μεταβίβαση ακινήτου
Για την επιβολή των προστίμων θα υπολογίζονται στο εξής οι νέες αντικειμενικές αξίες:

 • Θα καταβάλλεται το 60% για όσα χτίστηκαν από το 1983 έως το 1993
 • Ενώ για υπόγεια, σοφίτες κλπ. θα καταβάλλεται το 30% του προστίμου που αναλογεί, έναντι 50%.

Τον τέταρτο νόμο μέσα σε μία εξαετία για τα αυθαίρετα, ετοιμάζεται να νομοθετήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος μέσα στον Απρίλιο. Ώστε να τον θέσει σε εφαρμογή στις 8 Μαΐου. Οπότε λήγει και η τελευταία παράταση που έδωσε το Γενάρη, ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης.
Ήδη, από τις αρχές του μήνα, έχει συγκροτηθεί η νέα Επιτροπή με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και επιστημόνων. Προκειμένου να τροποποιήσει ή να βελτιώσει πτυχές του θεσμικού πλαισίου, που είχε καταρτίσει πέρσι, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία και είχε θέσει σε διαβούλευση.
Το έργο της Επιτροπής αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 3 Απριλίου. Με σκοπό στη συνέχεια το σχέδιο νόμου να περάσει από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και να εγκριθεί ως τα τέλη του επόμενου μήνα. Μολονότι ο χρόνος της νέας επεξεργασίας του νόμου είναι πολύ περιορισμένος, στο υπουργείο δεν θέλουν να δώσουν νέα παράταση. Καθώς ο ρυθμός των νέων δηλώσεων έχει πλήρως ατονήσει. Και ο λόγος είναι η προσμονή που έχει καλλιεργήσει στον κόσμο, το νέο και ελκυστικότερο από πλευράς προστίμων θεσμικό πλαίσιο.
Με βάση την απόφαση, η σύνθεση της μη αμειβόμενης ομάδας εργασίας είναι 9μελής με στόχο την επεξεργασία των σχολίων και υπομνημάτων που υποβλήθηκαν κατά τη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου. Επίσης θα αναλάβει την αξιολόγηση των προτάσεων για τροποποίηση και βελτίωσή του νόμου. Οι οποίες διατυπώθηκαν μετά τη διαβούλευση από τις επιτροπές μελών της διοίκησης, καθώς και εκπροσώπων μηχανικών, αρχιτεκτόνων κ.α που ορίστηκαν με αποφάσεις των φορέων τους.
Ο σχεδιασμός που έχει γίνει, προβλέπει ότι οι δόσεις πληρωμής του προστίμου θα είναι 80 με ταυτόχρονο περιορισμό των ποινών.

Για παράδειγμα,το παράβολο, μειώνεται στο μισό και διαμορφώνεται:

 • στα 250 ευρώ για αυθαιρεσίες έως 100 τ.μ.
 • 500 ευρώ για αυθαιρεσίες 100-500 τ.μ.
 • 1.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 500-2.000 τ.μ.
 • 4.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 2.000-5.000 τ.μ.
 • ενώ σταθερό μένει το παράβολο για αυθαιρεσίες άνω των 5.000 τ.μ., στα 10.000 ευρώ.

Επιπλέον, στο σύστημα του υπολογισμού των προστίμων θα υπολογίζονται στο προσεχές μέλλον οι νέες αντικειμενικές αξίες. Θα καταβάλλεται, δηλαδή, το 60% για όσα χτίστηκαν από το 1983 έως το 1993 ενώ για υπόγεια, σοφίτες κλπ. θα καταβάλλεται το 30% του προστίμου που αναλογεί, έναντι 50%.
Ο νέος νόμος φιλοδοξεί παράλληλα να ανοίξει το δρόμο για την εφαρμογή της Τράπεζας Γης και της μεταφοράς συντελεστή δόμησης, αλλά και να ευνοήσει όσους σπεύσουν να υποβάλλουν δηλώσεις με την έναρξη του νέου πλαισίου προσφέροντας έκπτωση 20%.

Αναλαμβάνουμε φακέλους έκδοσης ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου στην Περιφέρεια Αττικής, στο Δήμο Τανάγρας, στο Δήμο Χαλκιδαίων, στο Δήμο Κορινθίων, Δήμο Λουτρακίου και στο Δήμο Τρίπολης. Καλέστε μας στο 2103003038. Εναλλακτικά συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε εμείς.

Ζητήστε τιμή προσφοράς ανακαίνισης στη παρακάτω φόρμα ή Καλέστε μας στο 2103003038 και σχεδιάστε το χώρο σας με τις νέες τάσεις μαζί με έναν αρχιτέκτονα. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα ανακαίνιση σπιτιού. Τέλος δείτε τον απόλυτο οδηγό για την ανακαίνιση του σπιτιού.

  Προτεινόμενες Κατηγορίες

  Ιδέες διακόσμησης

  Η εταιρεία είναι από τις πιο γνωστές, τεχνικές εταιρείες άρτια εξειδικευμένη και καταξιωμένη στο χώρο των κατασκευών και ειδικών κατασκευών αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων. Παρέχει ολοκληρωμένες κατασκευαστικές λύσεις, για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη, με προτάσεις ανακαίνισης και διακόσμησης του χώρου, γραφείου, ξενοδοχείου, καταστήματος, σπιτιού αλλά και την κατασκευή και εφαρμογή των προτάσεων.

  Ανακαινίσεις

  Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου

  Κατασκευή

  Διακόσμηση

  Μελέτες - Άδειες

  Τακτοποίηση Αυθαιρέτων

  Άδειες Δόμησης

  Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης

  Τα παλιά σπίτια εμφανίζουν προβλήματα στις υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, διαβρώσεις σε σοβάδες και τοιχοποιίες, παλαιωμένα κουφώματα, καθώς και πολλά από τα υλικά χρειάζονται συντήρηση, επισκευή ή και αντικατάσταση. Έτσι αναζητούμε λύσεις να δημιουργήσουμε  τις ιδανικές συνθήκες διαμονής στη κατοικία μας.

  Τα cookies είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του Reconsblog.gr. Συνεχίζοντας την πλοήγησή σας αποδέχεστε τη χρήση cookies

  Χρειάζεσαι βοήθεια;

  Ειμαστε εδω για να σε βοηθησουμε

  Κάτι δεν είναι σαφές στο προϊόν;
  Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις σας.