fbpx
Shopping Cart

Τελειώνει το οξυγόνο για την κρατική Λάρκο

εργοστάσιο λάρκο
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Τελειώνει το οξυγόνο για την κρατική Λάρκο, σενάρια που οδηγούν στον εξορθολογισμό της λειτουργίας της εταιρείας.

Η προχθεσινή επίσκεψη του υπουργού ενέργειας Γ. Σταθάκη στη Λάρκο μόνο τυχαία δεν ήταν. Προ ημερών η διοίκηση της βιομηχανίας νικελίου παρουσίασε στους εργαζόμενους 6 σενάρια τα οποία θεωρητικά μπορούν να οδηγήσουν στον εξορθολογισμό της λειτουργίας της εταιρείας και στη βιωσιμότητά της.
Τα πράγματα όμως αποδεικνύονται στην πράξη πολύ πιο δύσκολα. Και το εγχείρημα για να διατηρηθεί η Λάρκο υπό κρατικό έλεγχο, πιθανόν να οδηγήσει στους οριστικούς τίτλους τέλους για τη βιομηχανία. Η οποία αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας και αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.
Τα σενάρια που έχει παρουσιάσει η διοίκηση περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μειώσεις μισθών και παροχών σε εργαζόμενους, διαθεσιμότητες και περιορισμό της παραγωγής. Ωστόσο οι εργαζόμενοι αντιδρούν και δε δέχονται περικοπές. Καθώς, θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει εξοικονόμηση δαπανών από άλλες πηγές.
Πιο συγκεκριμένα, οι συνδικαλιστές της Λάρκο ζητούν να μην πληρωθεί από τη βιομηχανία η πρώτη δόση του διακανονισμού για τις τρέχουσες αλλά και τις πρόσφατες οφειλές της βιομηχανίας προς τη ΔΕΚΟ. Η Λάρκο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής ρεύματος της χώρας. Και επί της ουσίας έχει σταματήσει να πληρώνει τη ΔΕΗ. Αφού δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις παλαιότερες ρυθμίσεις.
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ, το συνολικό χρέος της Λάρκο προς τη ΔΕΚΟ ανέρχεται σε 260  εκατ. ευρώ. Ένα ποσό που θα μειωθεί εφόσον εφαρμοστεί η συμφωνία αλλά και η απόφαση της διαιτησίας για τις οφειλές της περιόδου 2010-2013.
Η συμφωνία που εγκρίθηκε από τη ΓΣ της ΔΕΗ μόλις τον Ιούνιο προβλέπει τιμή 37 ευρώ η μεγαβατώρα. Αλλά και ενεχυρίαση τραπεζικού λογαριασμού της Λάρκο όπου εισρέουν απαιτήσεις από μεγάλους πελάτες.

Κόστος

Είναι χαρακτηριστικό ότι η προηγούμενη συμφωνία με τη ΔΕΗ προέβλεπε την καταβολή έναντι κάθε μήνα ύψους 2 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, λόγω οικονομικών προβλημάτων η Λάρκο έδινε έναντι 500 χιλ. το μήνα. Το πλάνο της διοίκησης της Λάρκο σε συνδυασμό με το νέο τιμολόγιο μπορεί να φέρει το κόστος παραγωγής της κοντά στις 12 χιλιάδες ευρώ τον τόνο.
Ωστόσο με βάση τα τελευταία στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά αυτή τη στιγμή, το κόστος της Λάρκο παραμένει στα 14 χιλίαδες δολάρια. Και με την τρέχουσα τιμή του νικελίου οι ημερήσιες ζημιές ξεπερνούν τις 4 χιλιάδες ευρώ τον τόνο. Αυτό σημαίνει ότι οι ημερήσιες ζημιές φτάνουν τις 200 χιλιάδες ευρώ.

Κυβέρνηση

Από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης που προχθές επισκέφθηκε τη βιομηχανία, έκανε λόγο για δύσκολη εξίσωση. Όπου η κυβέρνηση μαζί με τη διοίκηση της Λάρκο καλείται να λύσει από κοινού. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός απέρριψε το αίτημα να μην πληρωθεί η δόση του διακανονισμού με τη ΔΕΗ του Σεπτεμβρίου. Υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εφαρμοστεί τόσο ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα που θα δώσει απαντήσεις στα τρέχοντα προβλήματα ρευστότητας. Όσο και ένα στρατηγικό σχέδιο αναδιοργάνωσης της εταιρείας.

Ιδέες διακόσμησης

Ο απόλυτος οδηγός για την...
Οδηγός για ανακαίνιση σπιτιού, ανακαίνιση κουζίνας...
Πώς να διακοσμήσετε το σπίτι...
Σας αρέσουν τα vintage στοιχεία...
4 μυστικά για να φαίνεται...
Tips για να έχετε μια...
Πως θα διακοσμήσετε κάθε δωμάτιο...
Πως θα διακοσμήσετε κάθε δωμάτιο...
Τρεις οικονομικές αγορές για να...
Οικονομικές ιδέες διακόσμησης σπιτιού για...
Κουζίνα: Έξυπνα tips για να...
Ξεκινήσατε την διακόσμηση της κουζίνας...
Πώς να σχεδιάσετε μια ζεστή...
Πανέμορφες ιδέες διακόσμησης για σύγχρονη...
Φοιτητικό σπίτι: Πως θα το...
Δείτε ιδέες για την διακόσμηση...

Εμπνευστείτε από τα άρθρα μας

Εύκολα hacks για να ανανεώσετε έναν παλιό καναπέ
Σκέφτεστε να αλλάξετε την διακόσμηση...
Εύκολοι τρόποι για να αναβαθμίσετε τις κουρτίνες σας
5 τρόποι ανανέωσης της κουρτίνας....
Κουζίνα: Έξυπνα tips για να διαλέξετε τον σωστό...
Ξεκινήσατε την διακόσμηση της κουζίνας...
Καθαρίστε εύκολα και οικολογικά τις κεραμικές εστίες
Βρίσκεστε στην διαδικασία για τον...
Πως θα βάλετε σε τάξη το υπνοδωμάτιό σας
Εύκολες και πρακτικές ιδέες οργάνωσης...