Μενού

«Πράσινο» φως για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας

Η κυβέρνηση άναψε πράσινο φως για την αδειοδότηση για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας.

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, με απόφασή του στις 19 Ιουλίου χαρακτήρισε ώριμο το έργο που παρουσίασε η κοινοπραξία EuroAsia Interconnector. Και κήρυξε ουσιαστικά την έναρξη των διαδικασιών αδειοδότησης. Σύμφωνα με την εταιρία, η ολοκλήρωσή τους προγραμματίζεται για το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Ο «EuroAsia» είναι ένα έργο που στηρίζεται από την Ε.Ε. και τον προωθούν ενεργά οι κυβερνήσεις των τριών εμπλεκόμενων χωρών. Η επένδυση αφορά στην κατασκευή  υποθαλάσσιου καλωδίου 600 kV DC για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας. Με μεταφορική ικανότητα 2000 MW και συνολικό μήκος περίπου 1.518 km.

Το έργο περιλαμβάνει τρεις διασυνδέσεις:

  1. Ισραήλ – Κύπρου μήκους 329 χλμ.
  2. Κύπρου – Κρήτης μήκους 879 χλμ
  3. Κρήτης – Ηπειρωτικής Ελλάδας (Αττική) μήκους 310 χλμ.Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Πιτσιόρλα, ως ημερομηνία έναρξης της διαδικασία χορήγησης των αδειών καθορίστηκε η 19η Ιουλίου του 2017.Η εταιρία EuroAsia Interconnector δεσμεύεται να καταρτίσει και να υποβάλει στη γενική διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου ένα σχέδιο σχετικά με τη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία χορήγησης των αδειών και την εξασφάλιση έγκαιρης πληροφόρησης του κοινού.Όπως προκύπτει από την απόφαση του υφυπουργού, κ. Πιτσιόρλα, ο φορέας υλοποίησης του έργου οφείλει να υποβάλει στη γενική διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων πλήρη φάκελο αιτήσεων για την έκδοση των αδειών που απαιτούνται προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο. Από τη στιγμή που θα γίνει αποδεκτός αυτός ο φάκελος, οι απαιτούμενες άδειες θα πρέπει να έχουν χορηγηθεί σε ενάμιση χρόνο.

    Η διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων των τριών χωρών κρίνεται σημαντική και στο πλαίσιο των στρατηγικών επιλογών της Ε.Ε, για εναλλακτικές πηγές προμήθειας ενέργειας αλλά και για την καλύτερη ασφάλεια εφοδιασμού των πολιτών των κρατών-μελών της.

    Οι εκτιμήσεις, θέλουν το κομμάτι διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα να έχει κατασκευαστεί και λειτουργήσει έως το 2022.

Περισσότερα άρθρα

Same Category

ΕΣΕΕ: Συμμετοχή των Συνεταιριστικών Τραπεζών στο νέο «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»

Συμμετοχή των Συνεταιριστικών Τραπεζών στο νέο «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον»...

Έφτασε στη Ροδόπη ο αγωγός TAP

«Πάτησε» Ροδόπη ο αγωγός TAP. Μέχρι το τέλος του...

Stay in touch!

7,091ΥποστηρικτέςΚάντε Like
189ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,310ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής