Μενού
Μενού

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της εσωτερικής θερμομόνωσης

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Εσωτερική Θερμομόνωση: Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα. Ιδέες και λύσεις για το σπίτι σας.

Όπως καταλαβαίνετε, η εσωτερική θερμομόνωση εφαρμόζεται στο εσωτερικό των τοίχων του κτιρίου και όχι στην εξωτερική επιφάνειά τους. Είναι η ιδανική λύση κυρίως σε εξοχικές κατοικίες και χώρους γραφείων, λόγω της άμεσης απόδοσής της στη θέρμανση ή στο δροσισμό.
Επιπλέον, θεωρείται εξαιρετική λύση στην περίπτωση που επιθυμείτε ανεξάρτητη μόνωση για την ανακαίνιση του σπιτιού. Έτσι αναβαθμίζετε τη θερμομονωτική αξία του κτιρίου σας χωρίς να χρειάζεται η συναίνεση των υπολοίπων ιδιοκτητών. Με την εφαρμογή της εσωτερικής θερμομόνωσης καλό θα είναι να ξέρετε ότι μειώνονται σημαντικά οι θερμικές απώλειες. Με αποτέλεσμα να αναβαθμίζεται ενεργειακά ο χώρος σας.
Μόνωση δώματος και ταράτσας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Εφαρμογές της Εσωτερικής Θερμομόνωσης

Η εσωτερική θερμομόνωση εφαρμόζεται είτε με θερμομονωτική βαφή είτε με την τοποθέτηση θερμομονωτικών πλακών. Αν επιλέξετε θερμομονωτικές πλάκες λεπτού πάχους η μόνωση θα φτάνει στο ίδιο επίπεδο με το σοβατεπί και τις ηλεκτρικές πρίζες και επομένως δεν χρειάζεται να τις μετακινήσετε. Εφαρμόζεται και μονώνει τοιχοποιίες από οποιοδήποτε υλικό (τούβλα, σκυρόδεμα, πέτρα ή τσιμεντόλιθους). Τα στάδια εφαρμογής είναι:

 • Επιλέγεται το κατάλληλο θερμομονωτικό υλικό (στον συγκεκριμένο τύπο μόνωσης προτιμάται η διογκωμένη πολυστερίνη)
 • Το θερμομονωτικό υλικό (θερμομονωτικές πλάκες) είτε επικολλάται στην εσωτερική πλευρά των τοίχων είτε στερεώνεται με μηχανικά μέσα,
 • Οι θερμομονωτικές πλάκες επικαλύπτονται με κονίαμα ή γυψοσανίδα, η οποία θεωρείται η βέλτιστη οικονομική λύση και
 • Η τελική επιφάνεια (γυψοσανίδες) χρωματίζεται με τα απαραίτητα υλικά για την ολοκλήρωση της εσωτερικής θερμομόνωσης.

Πλεονεκτήματα Εσωτερικής Θερμομόνωσης

 • Είναι οικονομικότερη από την εξωτερική θερμομόνωση, καθώς το θερμομονωτικό υλικό δεν είναι εκτεθειμένο στις μεταβολές θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Έτσι δεν απαιτείται η ιδιαίτερη προστασία του με ακριβά υλικά, όπως στην εξωτερική θερμομόνωση.
 • Το κτίριο θα θερμαίνεται εσωτερικά πιο γρήγορα το χειμώνα. Τα θερμομονωτικά αποτελέσματα είναι πιο άμεσα, καθώς η θερμομόνωση βρίσκεται πριν από τα δομικά στοιχεία του τοίχου.
 • Μπορεί να δώσει ολοκληρωμένη θερμομόνωση, καθώς υπάρχουν λύσεις για όλα τα στοιχεία των κτιρίων (τοιχοποιία, οροφή, δάπεδο).
 • Μπορεί να εφαρμοστεί όλον τον χρόνο ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.
 • Μπορεί να συνδυαστεί με εργασίες σε μία ανακαίνιση και αποκατάσταση εσωτερικά.
 • Δεν επηρεάζεται η εξωτερική εικόνα του κτιρίου.

Μειονεκτήματα Εσωτερικής Θερμομόνωσης

 • Δεν προστατεύονται τα δομικά στοιχεία του κτιρίου από τις μεταβολές της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Έτσι τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα δεν είναι πολύ καλή η θερμοκρασία στο εσωτερικό του κτιρίου.
 • Ελαττώνεται ο ωφέλιμος εσωτερικός χώρος του σπιτιού. Τα μονωτικά υλικά τοποθετούνται από την εσωτερική πλευρά και καταλαμβάνουν ένα μέρος του (περίπου 3-4%).
 • Δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα υγρασίας που προέρχονται από την εξωτερική επιφάνεια των τοίχων.
 • Υπάρχει και κίνδυνος ρωγμών από την εισροή βρόχινου νερού.
 • Η εσωτερική θερμομόνωση δεν προστατεύει τον τοίχο και το σπίτι πλήρως από τις μεταβολές της εξωτερικής θερμοκρασίας, όπως κάνει η εξωτερική θερμομόνωση.
 • Εξαιτίας της τελικής επιφάνειας από γυψοσανίδα δεν ενδείκνυται το κρέμασμα αντικειμένων μεγάλου βάρους.

Απλοί τρόποι για να ηχομονώσετε το σπίτι σας.

Γενικές πληροφορίες για την θερμομόνωση

μαύρο σπίτι
Η θερμομόνωση σπιτιού είναι μια επιλογή με πολλαπλά οφέλη. Όπως γνωρίζεται, προκαλείται μία συνεχής ροή θερμότητας από το θερμότερο προς το ψυχρότερο. Κάτι που συμβαίνει το χειμώνα από το εσωτερικό του κτιρίου προς τον εξωτερικό κρύο αέρα, αλλά και το καλοκαίρι, από τον εξωτερικό θερμό αέρα προς το δροσερότερο εσωτερικό του κτιρίου. Αυτή η ροή θερμότητας είναι αδύνατο να εμποδιστεί, παρά μόνο να περιοριστεί ως προς την ένταση και τη διάρκειά της.
Όλα τα κτίρια που κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα μετά το 1980 είναι μονωμένα βάσει του Κανονισμού Θερμομόνωσης, όμως σχεδόν όλα τα κτίρια που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980 ( σχεδόν το 82% των κτιρίων στην Ελλάδα) δεν έχουν την απαραίτητη μόνωση. Η αναλογία κατανάλωσης ενέργειας (αλλά και του κόστους της) για τις ανάγκες θέρμανσης-ψύξης μεταξύ κτιρίων με και χωρίς μόνωση είναι 1 προς 3.
Η θερμομόνωση είναι η ιδανική λύση για την εξοικονόμηση ενέργειας και προτείνεται κατά την ανακαίνιση σπιτιού. Μάλιστα, οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των συστημάτων θέρμανσης (πχ. καυστήρες, καλοριφέρ, κλιματιστικά ή άλλα σώματα ψύξης-θέρμανσης) και βοηθά στην ταχεία ανάκτηση της θερμοκρασίας του χώρου. Ένα σύστημα θερμομόνωσης έχει μέσο χρόνο απόσβεσης του κόστους εφαρμογής του από την εξοικονόμηση ενέργειας τα 4- 6 έτη.
Μπορεί να εφαρμοστεί στην εξωτερική πλευρά των κτιρίων, στην εσωτερική αλλά και στην ταράτσα, σε νέα ή παλιά σπίτια. Αποτελείται από θερμομονωτικό υλικό το οποίο «σοβατίζεται» με ένα πολυμερισμένο κονίαμα. Με τον τρόπο αυτό, ελαχιστοποιούνται οι θερμικές απώλειες του κτιρίου από τους εξωτερικούς τοίχους και έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα. Κυρίως τους θερινούς μήνες στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Main Menu