Κως: Άμεση αποκατάσταση των φθορών σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους

Φθορές σε μνημεία στη Κω.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Κλιμάκιο του ΥΠΠΟΑ στην Κω για άμεση αποκατάσταση των φθορών σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Βλάβες σε αρκετά μνημεία και σε αρχαιολογικούς χώρους της Κω εξαιτίας του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 21ης Ιουλίου. Όλα αυτά τα διαπίστωσε το κλιμάκιο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που έφτασε στο νησί χθες το πρωί. Το επιτελείο του ΥΠΠΟΑ βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ). Καθώς και με την Περιφέρεια, με τις Δημοτικές Αρχές και με τον πρόεδρο του Βακούφ της Κω.

Το κλιμάκιο του ΥΠΠΟΑ πραγματοποίησε αυτοψία:

  • στο Μεσαιωνικό Κάστρο Νεραντζιάς
  • στην Αναστηλωμένη Ρωμαϊκή Οικία
  • στα Οθωμανικά τεμένη Γαζή Χασάν Πασά και Ντεφτερντάρ
  • στις Μεσαιωνικές Οχυρώσεις
  • στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κω
  • στις αρχαιολογικές αποθήκες της ΕΦΑ Δωδεκανήσου
  • καθώς και στα υπόλοιπα μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της πόλης

Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκαν οι βλάβες στα μνημεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, στο Κάστρο και στα Οθωμανικά τεμένη. Θα ακολουθήσουν τα πρώτα μέτρα προστασίας και θα προχωρήσει η αποκατάστασή τους μετά από μελέτη. Για τον σκοπό αυτόν σήμερα και τη Δευτέρα θα μεταβεί στην Κω κλιμάκιο της Κεντρικής Υπηρεσίας από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων για να εκτιμήσει την κατάσταση και να οριστικοποιήσει τις ενέργειες.
Μετακινήσεις και φθορές σε εκθέματα, κυρίως σε πήλινα αγγεία σημειώθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο που θα παραμείνει προς το παρόν κλειστό για σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποκατασταθούν οι φθορές.
Κλειστή για σύντομο χρονικό διάστημα θα παραμείνει επίσης η Αναστηλωμένη Ρωμαϊκή Οικία. Για τα νεώτερα μνημεία υπάρχει συνεργασία με το Δήμο της Κω.
Ανοιχτός παραμένει ο αρχαιολογικός χώρος του Ασκληπιείου. Για το διάστημα που θα παραμείνει κλειστό το Κάστρο και το Μουσείο της πόλης της Κω οργανώνεται από το ΥΠΠΟΑ και το άνοιγμα στο κοινό ορισμένων αρχαιολογικών χώρων που παρέμεναν κλειστοί.

Κατηγορίες Προιόντων