fbpx
Καλάθι Αγορών

Για τηλεφωνικές παραγγελίες ή γενικές πληροφορίες καλέστε μας Δευτ.-Παρ. 10:00-16:00  | *Κοστος συναρμολόγησης 25,00€ | *Αντικαταβολή έως 150,00€

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2103003039

Μυτιλήνη: Η Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού εγκαινίασε το Μουσείο Teriade

Η Υπ.Πολιτισμού&αθλητισμού εγκαινίασε το Μουσείο Teriade στη Μυτιλήνη.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Παρουσία της Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου, εγκαινιάστηκε το Μουσείο Teriade στη Μυτιλήνη.

Την νέα πτέρυγα σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία αφιερωμένα στην μοντέρνα τέχνη, εγκαινίασε τη Δευτέρα η Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου. Υστέρα από τις εργασίες ανακαίνισης το Μουσείο Teriade προβάλλει τα μοναδικά αντικείμενα της συλλογής του. Κυρίως τις καλλιτεχνικές εκδόσεις του που για τη δημιουργία τους συνεργάστηκαν οι επιδραστικότεροι εικαστικοί του 20ου αιώνα.
Η Υπουργός Πολιτισμού με αφορμή την επίσκεψη της στο νησί συναντήθηκε στο κτήριο της Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με τον Δήμαρχο της πόλης και εκπροσώπους φορέων. Με σκοπό να ενημερωθεί κυρίως για τις ζημίες που προκάλεσε στα μνημεία το πρόσφατο χτύπημα του Εγκέλαδου. Επίσης ξεναγήθηκε στο Ελαιοτριβείο – Μουσείο Βρανά από τον πρόεδρο του Δ.Σ. της πολιτιστικής αστική μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αρχιπέλαγος» Νίκο Σηφουνάκη. Επισκέφτηκε επίσης το Μουσείο Θεόφιλου.

Η Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λυδία Κονιόρδου.

«Διαπιστώνω με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση ότι έχουμε συνειδητοποιήσει πόσα πράγματα μπορούμε όταν υπάρχει συνεργασία και καλή διάθεση. Γι’ αυτό πρέπει να αλληλοσυμπληρώσει ο ένας τον άλλον. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και το Υπουργείο Πολιτισμού έχει αυτή την πρόθεση», είπε η Λυδία Κονιόρδου. Eιδικότερα, για το Μουσείο Tériade είπε ότι είναι σπουδαίο «όχι μόνο για την ήδη υπάρχουσα συλλογή του, αλλά και για την ίδια του τη φιλοσοφία. Είναι ένας κόμβος, όπου το σύγχρονο συναντά το παραδοσιακό. Όπως ξέρουμε ο Tériade ανακάλυψε τον Θεόφιλο και τον καθιέρωσε. Δεν διαχώριζε το ναΐφ στοιχείο από το έντεχνο. Τα θεωρούσε συγκοινωνούντα δοχεία και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και σαν φιλοσοφία και σαν κατεύθυνση καλλιτεχνική και εικαστική.»
Ένας ακόμα λόγος μεγάλης προτεραιότητας για την παρουσία της είναι και το θέμα της επισκευής των ζημιών που έχουν υποστεί τα μνημεία λόγω του πρόσφατου σεισμού. Ανέφερε ότι κλιμάκια του Υπουργείου Πολιτισμού επισκέφθηκαν τις σεισμόπληκτες περιοχές και τα μνημεία. Επίσης σύντομα θα μεταβεί ένα δεύτερο κλιμάκιο. Όπως πρόσθεσε η Λυδία Κονιόρδου το Υπουργείο Πολιτισμού έχει εγκρίνει ένα ποσό των 190.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό θα διανεμηθεί σε σωστικές εργασίες για τα Μεταβυζαντινά μνημεία τα οποία έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες ζημιές.

Αυτά είναι τα εξής:

  • Κοίμηση της Θεοτόκου στον Αφάλωνα
  • Ζωοδόχος Πηγή στη Βρίσα
  • Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο Μεγαλοχώρι
  • Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στο Ακράσι
  • Άγιος Νικόλαος στο Πλωμάρι
  • Αγία Τριάδα στην Πλαγιά

Ένα ζήτημα που την απασχολεί είναι η προστασία του αυθεντικού υλικού από τον οικισμό της Βρίσας που πλήγηκε περισσότερο από τον εγκέλαδο. «Είναι πολύ σημαντική προίκα, που δεν πρέπει να χαθεί αυτά τα στοιχεία κυρίως σ’ έναν παραδοσιακό οικισμό, όπως έχει χαρακτηριστεί η Βρίσα. Δεν πρέπει να την αφήσουμε να χαθεί από τις μπουλντόζες ούτε να χρησιμοποιηθούν σύγχρονα υλικά με τα οποία θα χαθεί τη αισθητική και αρχιτεκτονική αξία των χώρων.»
H κ. Λυδία Κονιόρδου.
Στο προαύλιο χώρο του Μουσείου Tériade την ώρα των εγκαινίων στο του μουσείου είχε συγκεντρωθεί ένα πολυπληθές κοινό όλων των ηλικιών ενώ η χρωματική παλέτα της Λεσβιακής φύσης υπό τον φωτισμό του καλοκαιρινού σούρουπου συμπλήρωνε την ειδυλλιακή εικόνα.
H κ. Λυδία Κονιόρδου, εγκαινίασε το Μουσείο Teriade στη Μυτιλήνη.
Η Λυδία Κονιόρδου άκουσε με προσοχή τις πληροφορίες που αφορούσαν τη συλλογή του Στρατή Ελευθεριάδη –Teriade: τα «μεγάλα Βιβλία» που εκδόθηκαν από το 1943 έως το 1975 και το καθένα τους έχει επιμεληθεί από την αρχή μέχρι και το τέλος ένας σπουδαίος εικαστικός της εποχής (Ματίς, Πικάσο, Σαγκάλ, Τζιακομέττι, Κορμπυζιέ Λεζέ Μιρό κ.α.) Όπως και τα αντίτυπα του περιοδικού Verve που είχε σκοπό να παρουσιάσει την τέχνη δεμένη στενά με τη ζωή παρέχοντας τη μαρτυρία της συμμετοχής των καλλιτεχνών στα γεγονότα. Επίσης χαρακτικά, αναπαραγωγές μικρογραφιών από μεσαιωνικά χειρόγραφα, έργα του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ και νεότερων Ελλήνων καλλιτεχνών.
Λυδία Κονιόρδου.
Στη συνέχεια η Υπουργός επισκέφτηκε το Μουσείο Θεόφιλου που περιέχει στις τέσσερις αίθουσες του 86 πίνακες του σπουδαίου λαϊκού ζωγράφου που δώρισε στον Δήμο Μυτιλήνης ο Teriade.
Μουσείο Teriade στη Μυτιλήνη.
Η βραδιά έκλεισε με μελωδίες που έπαιξε στο πιάνο η Κυβέλη Ντέρκεν ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου.​
 

Ιδέες διακόσμησης

Ο απόλυτος οδηγός για την...
Οδηγός για ανακαίνιση σπιτιού, ανακαίνιση κουζίνας...
Πώς να διακοσμήσετε το σπίτι...
Σας αρέσουν τα vintage στοιχεία...
4 μυστικά για να φαίνεται...
Tips για να έχετε μια...
Πως θα διακοσμήσετε κάθε δωμάτιο...
Πως θα διακοσμήσετε κάθε δωμάτιο...
Τρεις οικονομικές αγορές για να...
Οικονομικές ιδέες διακόσμησης σπιτιού για...
Κουζίνα: Έξυπνα tips για να...
Ξεκινήσατε την διακόσμηση της κουζίνας...
Πώς να σχεδιάσετε μια ζεστή...
Πανέμορφες ιδέες διακόσμησης για σύγχρονη...
Φοιτητικό σπίτι: Πως θα το...
Δείτε ιδέες για την διακόσμηση...

Εμπνευστείτε από τα άρθρα μας

Εύκολα hacks για να ανανεώσετε έναν παλιό καναπέ
Σκέφτεστε να αλλάξετε την διακόσμηση...
Εύκολοι τρόποι για να αναβαθμίσετε τις κουρτίνες σας
5 τρόποι ανανέωσης της κουρτίνας....
Κουζίνα: Έξυπνα tips για να διαλέξετε τον σωστό...
Ξεκινήσατε την διακόσμηση της κουζίνας...
Καθαρίστε εύκολα και οικολογικά τις κεραμικές εστίες
Βρίσκεστε στην διαδικασία για τον...
Πως θα βάλετε σε τάξη το υπνοδωμάτιό σας
Εύκολες και πρακτικές ιδέες οργάνωσης...
Παράδοση επί πεζοδρομίου(μέσω μεταφορικής)
Παράδοση σε μεταφορική της επιλογής σας
Παράδοση από το πρακτορείο
Παράδοση με courier