Καλάθι αγορών

Καθυστέρηση του νόμου για τα αυθαίρετα έως στις 8 Ιουνίου

Ενεργειακή αναβάθμιση.

Με καθυστέρηση έως στις 8 Ιουνίου ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ.Γιώργο Σταθάκη.

Την προσεχή Πέμπτη 8 Ιουνίου εκπνέει η τελευταία προθεσμία που είχε δώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος κ.Γιώργος Σταθάκης για τα αυθαίρετα. Μόνο που το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος μόλις πρόσφατα πήρε την τελική του μορφή.

Το ΥΠΕΝ, σε αυτή την περίπτωση έχει δύο επιλογές:

 1. είτε να προχωρήσει σιωπηρά στην νομοθέτηση του σχεδίου, θεωρώντας ότι τα κενό που θα δημιουργηθεί στην αγορά δεν θα είναι πολύ μεγάλο
 2. είτε να καταφύγει στην τρίτη διαδοχικά παράταση του νόμου για τα αυθαίρετα.

Όπως εκτιμάται, η προτεινόμενη ρύθμιση μέχρι να ψηφιστεί θα απαιτήσει τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Σε πρώτη φάση το νομοσχέδιο θα περάσει από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης. Η επιτροπή θα διερευνήσει τη συνταγματικότητα των προτεινόμενων ρυθμίσεων και τη συμβατότητά τους με Ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, ελέγχοντας και την πληρότητα των νέων ρυθμίσεων.  Αφού πάρει το πράσινο φως, θα περάσει στις αρμόδιες επιτροπές της βουλής για να ακολουθηθεί την προβλεπόμενη διαδικασία ψήφισης. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η ψήφιση του νόμου δεν θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του μήνα.

Χθες πάντως, ο κ. Σταθάκης, συναντήθηκε:

 • με τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Αγοραστό
 • με τους Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας (Απόστολο Κατσιφάρα, Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη, Ανατολικής Μακεδονίας, Χρήστο Μέτιο)
 • και τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, Πέτρο Φιλίππου.

Ο υπουργός συζήτησε τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος και τις νέες αρμοδιότητες και τους πόρους που αυτό μεταβιβάζει από την κεντρική διοίκηση στις Περιφερειακές Αρχές.
Με βάση το σχέδιο που είχε δοθεί πέρσι σε διαβούλευση, δημιουργείται το Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος, το οποίο θα υπάγεται στο ΥΠΕΝ. Πάρολο αυτά θα έχει διευθύνσεις σε κάθε περιφέρεια. Θα ελέγχει την εφαρμογή του πολεοδομικού σχεδιασμού, την αυθαίρετη δόμηση κλπ. Στο Παρατηρητήριο θα κατευθύνεται το 25% των νέων προστίμων.
«Μία ακόμη αρμοδιότητα του κεντρικού κράτους, μετά τους ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ (για το νερό), μεταφέρεται στις Περιφέρειες από κατ’ αρχήν αδυναμία στη λειτουργία και ευθύνη της διαχείρισης της αρμοδιότητας αυτής από το κεντρικό κράτος» δήλωσε χθες ο Κατσιφάρας. Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας επισήμανε ότι θα είναι μεγάλο πολιτικό λάθος αυτή η τομή-μεταρρύθμιση να μη συνοδευτεί από την αντίστοιχη στήριξη σε ανθρώπινο δυναμικό και πόρους.
«Για πρώτη φορά, η ευθύνη του δομημένου περιβάλλοντος περνά στην αιρετή Περιφέρεια κι αυτό θεωρώ ότι είναι μια εξαιρετική μεταρρύθμιση που ενισχύει τον θεσμό» δήλωσε ο κ. Τατούλης. Τόνισε πάντως ότι πρέπει να «λυθούν και σημαντικά προβλήματα προκειμένου να λειτουργήσει αυτή η καινούργια Διεύθυνση στις Περιφέρειες». Εκτίμησε ότι η καινούργια Διεύθυνση θα έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην προστασία του δομημένου περιβάλλοντος.

Αναλαμβάνουμε φακέλους έκδοσης ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου στην Περιφέρεια Αττικής, στο Δήμο Τανάγρας, στο Δήμο Χαλκιδαίων, στο Δήμο Κορινθίων, Δήμο Λουτρακίου και στο Δήμο Τρίπολης. Καλέστε μας στο 2103003038. Εναλλακτικά συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε εμείς.

Ζητήστε τιμή προσφοράς ανακαίνισης στη παρακάτω φόρμα ή Καλέστε μας στο 2103003038 και σχεδιάστε το χώρο σας με τις νέες τάσεις μαζί με έναν αρχιτέκτονα. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα ανακαίνιση σπιτιού. Τέλος δείτε τον απόλυτο οδηγό για την ανακαίνιση του σπιτιού.

  Προτεινόμενες Κατηγορίες

  Ιδέες διακόσμησης

  Η εταιρεία είναι από τις πιο γνωστές, τεχνικές εταιρείες άρτια εξειδικευμένη και καταξιωμένη στο χώρο των κατασκευών και ειδικών κατασκευών αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων. Παρέχει ολοκληρωμένες κατασκευαστικές λύσεις, για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη, με προτάσεις ανακαίνισης και διακόσμησης του χώρου, γραφείου, ξενοδοχείου, καταστήματος, σπιτιού αλλά και την κατασκευή και εφαρμογή των προτάσεων.

  Ανακαινίσεις

  Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου

  Κατασκευή

  Διακόσμηση

  Μελέτες - Άδειες

  Τακτοποίηση Αυθαιρέτων

  Άδειες Δόμησης

  Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης

  Τα παλιά σπίτια εμφανίζουν προβλήματα στις υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, διαβρώσεις σε σοβάδες και τοιχοποιίες, παλαιωμένα κουφώματα, καθώς και πολλά από τα υλικά χρειάζονται συντήρηση, επισκευή ή και αντικατάσταση. Έτσι αναζητούμε λύσεις να δημιουργήσουμε  τις ιδανικές συνθήκες διαμονής στη κατοικία μας.

  Τα cookies είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του Reconsblog.gr. Συνεχίζοντας την πλοήγησή σας αποδέχεστε τη χρήση cookies

  Χρειάζεσαι βοήθεια;

  Ειμαστε εδω για να σε βοηθησουμε

  Κάτι δεν είναι σαφές στο προϊόν;
  Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις σας.