Μενού
Μενού

Η Μεγάλη Βρετανία θα αποχωρήσει από τη Euratom λόγω Brexit

Euratom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Η Μεγάλη Βρετανία θα αποχωρήσει από τη Euratom, όπως ανακοινώθηκε χθες, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των θέσεων του Λονδίνου για την πυρηνική ενέργεια. Αυτό έγινε λίγο πριν ξεκινήσει ο πρώτος πλήρης κύκλος των συνομιλιών με την Ε.Ε. για τη δρομολόγηση του Brexit.

To Λονδίνο τονίζει ότι επιδίωξη της Μεγάλης Βρετανίας είναι η αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλά. Και προβλέπει μια μεταβατική περίοδο προκειμένου να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση των λειτουργιών της Ε.Ε. στη Βρετανία.
«Η διάρκεια μιας τέτοιας μεταβατικής περιόδου ίσως διαφέρει για τα διάφορα στοιχεία ή οργανισμούς». Ανέφερε χαρακτηριστικά η Βρετανική κυβέρνηση σε έγγραφο για τα «Προνόμια και ασυλίες».
Η κυβέρνηση ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συμβούλευσε τη Βρετανία να αποχωρήσει από την Euratom διότι οι συνθήκες που διέπουν τον οργανισμό αυτό και την Ε.Ε. είναι «νομικά συνδεδεμένες με ένα μοναδικό τρόπο».
«Είναι σαφές πως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Euratom έχουν αμοιβαία συμφέροντα στο να διασφαλίσουν τη στενή συνεργασία στο μέλλον. Αλλά και να μεγιστοποιήσουν τα κοινά συμφέροντα», ανέφερε η κυβέρνηση στο έγγραφο με τίτλο «Πυρηνικά υλικά και θέματα ασφάλειας».
 

Main Menu