Μενού
Μενού

Στην Ελλάδα βρίσκεται το πλοίο-σύμβολο της Greenpeace

το πλοίο Rainbow Warrior
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Στην Ελλάδα βρίσκεται από χθες το πλοίο-σύμβολο της Greenpeace.

Από το νησί της Ζακύνθου ξεκίνησε χθες την ελληνική περιοδεία του ενάντια στο πλαστικό μίας χρήσης, το πλοίο Rainbow Warrior της Greenpeace.
Η Ζάκυνθος, ήταν η πρώτη στάση του Rainbow Warrior. Για την ανάδειξη της ανάγκης προστασίας των θαλασσών από την εξάρτησή μας από το πλαστικό μιας χρήσης. Εκεί η Greenpeace θα πραγματοποιήσει δράσεις για την προστασία των θαλασσών από τη ρύπανση. Κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού ξεναγήθηκαν στο πλοίο και να ενημερώθηκαν για την εκστρατεία την Παρασκευή 21 Ιουλίου.
Το πλαστικό μίας χρήσης έχει κατακλύσει τις ζωές μας και έχει μετατρέψει τις θάλασσές μας στις μεγαλύτερες χωματερές του κόσμου. Σκοτώνει τη θαλάσσια ζωή, επιδρά αρνητικά στα θαλάσσια οικοσυστήματα και εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα.
Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 4,3 δις πλαστικές σακούλες, 2 δις πλαστικά μπουκάλια για νερό και αναψυκτικά και 300 εκατ. πλαστικά ποτήρια του καφέ. Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, ώστε να μειωθεί ριζικά η παραγωγή και η κατανάλωση του πλαστικού μίας χρήσης. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί η επαναχρησιμοποίηση.

“Μια χώρα όπως η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι πρωτοπόρος στις προσπάθειες ριζικής μείωσης του πλαστικού μίας χρήσης. Διακινδυνεύουμε την υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων για κάτι που χρησιμοποιούμε για λίγα μόνο λεπτά και μετά το πετάμε χωρίς δεύτερη σκέψη”, δήλωσε ο Άλκης Καφετζής, υπεύθυνος εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενάντια στο πλαστικό μίας χρήσης, μία συμμαχία οργανώσεων, αποτελούμενη από την Greenpeace, τον ΑΡΧΕΛΩΝ, την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και την ελβετική Stop Plastic Pollution, πραγματοποιούν καθαρισμούς παραλιών[4], με ανοιχτό κάλεσμα στους πολίτες του νησιού για συμμετοχή. Χθες διεξήχθη συζήτηση με τοπικούς φορείς για το πώς η Ζάκυνθος μπορεί να καινοτομήσει μειώνοντας την κατανάλωση πλαστικού μίας χρήσης.

“Η χωματερή είναι μία πηγή πλαστικού για τη θάλασσα, μία πληγή ανοιχτή η οποία πρέπει να κλείσει. Μην ξεχνάμε ότι βρίσκεται πάνω από τον Λαγανά, που έχει την Caretta caretta.  Άρα πρέπει να είμαστε πολύ ευαίσθητοι και προσεκτικοί απέναντι στο φαινόμενο της ρύπανσης από το πλαστικό. Είναι άμεση ανάγκη να ξεκινήσουμε μία σοβαρή κουβέντα, τόσο στη Ζάκυνθο, όσο και σε όλη την Ελλάδα, για τις οριστικές λύσεις του προβλήματος των σκουπιδιών”, δήλωσε ο Φίλιππος Κυρκίτσος, πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, του Rainbow Warrior, στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί έρευνα σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών. Για να εκτιμηθεί η ποσότητα των μικροπλαστικών που υπάρχει στις ελληνικές θάλασσες και στον πυθμένα τους. Επίσης, το πλοίο θα κάνει στάση στις 24 και 25 Ιουλίου στο Ηράκλειο Κρήτης και στις 30 και 31 Ιουλίου στη Σύρο, όπου θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό.
Η Greenpeace καλεί όλους τους πολίτες να επισκεφτούν το πλοίο. Για να μάθουν τρόπους με τους οποίους ο καθένας μας μπορεί να προστατεύσει τις θάλασσές από την εισβολή των πλαστικών.

Main Menu