Βασικοί κανόνες για μια εντυπωσιακή διακόσμηση

0
275
Πέντε βασικοί κανόνες για μια επιτυχημένη διακόσμηση σπιτιού.

Πέντε βασικοί κανόνες για μια επιτυχημένη διακόσμηση σπιτιού.

Το σπίτι μας είναι ο χώρος μας, το καταφύγιο μας, ένα μέρος του εαυτού μας. Για αυτό δεν πρέπει απλώς να το φροντίζουμε αλλά πρέπει και να το νοιαζόμαστε. Όταν φτιάχνουμε το σπίτι μας είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι και αγχωμένοι που πολλές φορές κάνουμε μερικά διακοσμητικά λάθη.
Χωρίς ένα βασικό στοιχείο στη διακόσμηση ενός δωματίου, το βλέμμα αποσπάται και έτσι αποδυναμώνεται όλο το σύνολο. Δείτε παρακάτω μερικές ιδέες για το ποια είναι τα σημεία που μπορείτε να κάνετε focus και επικεντρωθείτε επάνω τους.

1. Δεν υπάρχει ένα κεντρικό σημείο

Το σημείο που θα επιλέξετε μέσα στο χώρο να αναδείξετε είναι εκείνο που θα προσδίδει χαρακτήρα σε όλο το δωμάτιο. Μη θεωρείτε ότι πρέπει να είναι κάτι μεγάλο ή ακριβό. Ακόμα και κάτι μικρό μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο.  

2. Αξιοποιήστε τα έπιπλα υπέρ της εικόνας του χώρου

Τα δωμάτια ανάλογα με τη χρήση τους έχουν κομμάτια στην επίπλωση τους με βασικό ρόλο. Για παράδειγμα, στην κρεβατοκάμαρα δεν γίνεται να αφαιρέσετε το κρεβάτι ούτε να αποδυναμώσετε το ρόλο του. Είναι το πρώτο και κύριο κομμάτι που κοιτάζει κάποιος μέσα στο δωμάτιο. Στο καθιστικό μπορείτε να παίξετε με τον καναπέ ή κάποιες άλλες μονάδες καθισμάτων. Ωστόσο η κεντρική ιδέα του χώρου περιστρέφεται γύρω από τη διαχείριση ενός κοινόχρηστου χώρου. Ο οποίος εξυπηρετεί τόσο τις προσωπικές ανάγκες όσο και τις κοινωνικές σας συναναστροφές.

3. Δημιουργήστε ένα θέμα

Ένα στοιχείο που βοηθάει είναι να επιλέξετε θεματική διακόσμηση. Όμως αυτό δεν υλοποιείται απλώς επειδή τοποθετήσατε ένα χαρακτηριστικό στοιχείο στον τοίχο, π.χ. μια σύνθεση από κεραμικά πουλιά, αλλά όταν πολλές λεπτομέρειες συνδυάζονται γύρω από ένα θέμα. Έτσι, αν χρησιμοποιήσετε κι άλλα διακοσμητικά, υφάσματα με μοτίβα και χρώματα που παραπέμπουν στη φύση, τότε θα έχετε δημιουργήσει μια θεματική διακόσμηση.

Πετυχημένη διακόσμηση σπιτιού.

4. Αναδείξτε τα «φυσικά» χαρακτηριστικά του χώρου σας

Σε κάθε δωμάτιο υπάρχουν κάποια στοιχεία τα οποία είναι εντυπωσιακά από μόνα τους. Για παράδειγμα το τζάκι, ένα όμορφο παράθυρο, ένας τοίχος με ενδιαφέρουσα επένδυση. Εστιάστε επάνω τους και αναδείξτε τα ως τους αδιαπραγμάτευτους πρωταγωνιστές. Μόλις καθορίσετε ποιο σημείο τραβάει τη προσοχή μέσα στο δωμάτιο, δείτε με ποιους τρόπους θα το κάνετε ακόμα πιο ελκυστικό. Για παράδειγμα, τοποθετήστε σε εκείνο το σημείο ένα μεγάλο αντικείμενο ή κρεμάστε στον τοίχο ένα μεγάλο έργο τέχνης, ένα εντυπωσιακό διακοσμητικό.

5.  Το χρώμα στο επίκεντρο

Το χρώμα μεταμορφώνει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο ένα χώρο. Ενώ σας βοηθάει να εστιάσετε το βλέμμα σε ένα σημείο με τον πιο εύκολο τρόπο. Για παράδειγμα, είτε αποφασίσετε να βάψετε έναν τοίχο σε έντονο χρώμα είτε εφαρμόσετε κάποια τεχνοτροπία, είτε ζωγραφίσετε ένα σημείο της επιλογής σας, οδηγείτε το βλέμμα να επικεντρωθεί επάνω του. Δεν πρέπει όμως να το απομονώσετε από τα υπόλοιπα στοιχεία, διάφορες λεπτομέρειες με το ίδιο χρώμα πρέπει να υπάρχουν μέσα στο δωμάτιο, π.χ. επάνω στο χαλί. Τέλος, με το χρώμα μπορείτε να οριοθετήσετε ένα χώρο, π.χ. στο καθιστικό αν θέλετε να διαχωρίστε μια γωνιά για διάβασμα, συζήτηση ή παιχνίδι. Και εδώ το χρώμα πρέπει να βρίσκεται και σε άλλες λεπτομέρειες ώστε να δημιουργείται ένα σύνολο.