Μενού

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν αγοράσετε βιβλιοθήκη

Μάθετε τα πάντα για την βιβλιοθήκη, το πιο χρήσιμο έπιπλο του σπιτιού.

Οι βιβλιοθήκες είναι από τα πιο χρήσιμα επίπλων που υπάρχουν στο σπίτι. Δεν οργανώνουν μόνο τη συλλογή σας από μυθιστορήματα, αλλά επίσης χρησιμεύουν ως χώρος για την επίδειξη κομματιών τέχνης.

Με την προσθήκη κάποιων δοχείων ή καλαθιών, μπορείτε να έχετε νοικοκυρεμένο τον χώρο βάζοντας εκεί διάφορα αντικείμενα. Επιλέξτε την κατάλληλη βιβλιοθήκη για το σπίτι σας με τις παρακάτω συμβουλές.

Δείτε εκπληκτικές βιβλιοθήκες που μπορούν να γίνουν και γραφεία.

βιβλιοθήκη και κίτρινος καναπές

1. Στυλ βιβλιοθήκης

Είτε θέλετε λίγα ράφια για μια επιπλέον διακόσμηση είτε θέλετε μια μικρή βιβλιοθήκη, όταν πρόκειται για ην επιλογή του στυλ της βιβλιοθήκης θα βρεθείτε αντιμέτωποι με δεκάδες επιλογές. Μερικά από τα πιο κοινά στυλ είναι τα εξής:

 • Κοινές βιβλιοθήκες: Οι standard βιβλιοθήκες είναι η πιο κλασσική επιλογή. Είναι συνήθως κατασκευασμένή από ξύλο και έχουν σχεδιαστεί με ομοιόμορφα τοποθετημένα ή ρυθμιζόμενα ράφια και ένα κλειστό πλαίσιο.
 • Étagère: Μια étagère είναι πιο λεπτή από μια συνηθισμένη βιβλιοθήκη. Διαθέτει ανοικτή πλάτη και ράφια που συχνά κατασκευάζονται από γυαλί. Εάν μια πρότυπη βιβλιοθήκη έχει σχεδιαστεί για λειτουργία, η étagère έχει να κάνει με τη μορφή.
 • Σκάλα: Οι βιβλιοθήκες τύπου σκάλες έχουν σχεδιαστεί για να κλίνουν στον τοίχο, συχνά με “βαθμιδωτά” ράφια που σταδιακά μειώνονται σε μέγεθος από το έδαφος.
 • Γωνίακές: Οι γωνιακές βιβλιοθήκες είναι χτισμένες σε ορθή γωνία, καθιστώντας τους το ιδανικό σχήμα για να σφηνωθούν σε “σφιχτές” γωνίες.
 • Εντοιχισμένες: Εάν θέλετε να δημιουργήσετε έναν τοίχο (ή δωμάτιο) από ράφια από το δάπεδο μέχρι την οροφή, οι ενσωματωμένες βιβλιοθήκες είναι ο ιδανικός τρόπος. Αυτό το στυλ θα “απαιτήσει” κάτι περισσότερο, καθώς θα χρειαστεί να συνεργαστείτε με έναν εργολάβο για να δημιουργήσετε ένα προσαρμοσμένο σχέδιο για το χώρο σας.

μαύρη βιβλιοθήκη και πολυθρόνες

2. Μέγεθος

Το μέγεθος είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αγοράζετε μια βιβλιοθήκη, καθώς θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο τα ράφια φαίνονται και λειτουργούν εντός του χώρου. Ας δούμε τι πρέπει να λάβετε υπόψη:

 • Ύψος: Εξετάστε τόσο τις αισθητικές όσο και τις πρακτικές επιλογές όταν κοιτάτε για καινούργια βιβλιοθήκη. Οι ψηλές βιβλιοθήκες, που γεμίζουν το μεγαλύτερο μέρος ενός τοίχου, φαίνονται συνήθως πιο ακριβές και επίσημες. Ωστόσο, οι πιο κοντές προσφέρουν την προστιθέμενη λειτουργικότητα μιας χρήσιμης επιφάνειας. Για παράδειγμα, επιτρέπει να διπλασιαστεί ως χώρο μπουφέ ή χώρο εργασίας.
 • Πλάτος: Γενικά το ιδανικό πλάτος που θα πρέπει να έχουν τα ράφια της βιβλιοθήκης είναι 30-40 εκατοστά. Αλλά αυτό σχετίζεται πάντα και με το ύψος.
 • Βάθος: Τα περισσότερα ράφια είναι τουλάχιστον 12 ίντσες βαθιά για να σας επιτρέψουν άφθονο χώρο για αποθήκευση. Ωστόσο, μερικές βιβλιοθήκες, ειδικά  οι “σκάλες”  έχουν στενότερα ράφια. Επομένως προτού αποφασίσετε σκεφτείτε τι θα αποθηκεύσετε στην βιβλιοθήκη.
 • Ο χώρος ανάμεσα στα ράφια: Αν τα ράφια στη βιβλιοθήκη είναι σταθερά, μετρήστε το διάστημα μεταξύ τους για να βεβαιωθείτε ότι τα βιβλία και διακοσμητικά αντικείμενα ταιριάζουν. Τα ράφια ρυθμιζόμενου ύψους προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία.

καθιστικό με δύο βιβλιοθήκες

3. Λειτουργικότητα

Ανάλογα με τον τρόπο που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τη βιβλιοθήκη, δώστε ιδιαίτερη σημασία στις παρακάτω επιλογές:

 • Ρυθμιζόμενα ράφια: Για μεγαλύτερη ευελιξία, επιλέξτε βιβλιοθήκη με κινητά ράφια. Αυτά τα ράφια είναι συνήθως αναρτημένα σε γάντζους που μπορούν να εισαχθούν σε μια σειρά από τρύπες για να προσαρμόσουν τη θέση τους.
 • Τροχοί: Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τα ράφια σας ως διαχωριστικό δωματίου ή εάν θέλετε να ανακαινίζετε συχνά, σκεφτείτε ένα ράφι πάνω σε τροχούς. Αυτό θα επιτρέψει την εύκολη μετακίνηση από δωμάτιο σε δωμάτιο.
 • Διαχωριστικά δωματίων: Σε ένα σπίτι ανοιχτού τύπου ή σε ένα μεγάλο δωμάτιο, ένα ράφι μπορεί να διπλασιαστεί ως διαχωριστικό δωματίου. Εάν αυτό είναι το σχέδιό σας, φροντίστε να αγοράσετε ένα ράφι που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να σταθεί μόνο του. Πολλά ράφια πρέπει να ασφαλίζονται σε τοίχο και δεν είναι κατάλληλα για χρήση ως διαχωριστικά χώρου.

καθιστικό με μια μεγάλη βιβλιοθήκη

4. Υλικό

Οι βιβλιοθήκες κατασκευάζονται από διάφορα υλικά. Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα:

 • Ξύλο: Οι ξύλινες βιβλιοθήκες προσφέρουν μια παραδοσιακή εμφάνιση και ένα στερεό, μακράς διαρκείας πλαίσιο. Το ξύλο είναι ιδανικό για κανονικές βιβλιοθήκες, καθώς μπορεί να αντέξει το βάρος.
 • Μοριοσανίδα: Εάν δεν έχετε αρκετό budget αναζητήστε ράφια από μοριοσανίδες, το οποίο προσφέρει την εμφάνιση πραγματικού ξύλου σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Η μοριοσανίδα δεν είναι τόσο ανθεκτική όσο το ξύλο. Γι ‘αυτό φροντίστε να μην τοποθετήσετε και φορτώσετε πολλά πράγματα στα ράφια.
 • Μέταλλο: Τα μεταλλικά ράφια μπορούν να προσφέρουν σταθερή αποθήκευση με πολύ μικρότερο όγκο από το ξύλο ή την μοριοσανίδα. Αυτό το καθιστά ένα ιδανικό υλικό για όσους προτιμούν μια βελτιωμένη και σύγχρονη εμφάνιση.

γραφείο με βιβλιοθήκη

5. Γενικά tips πριν την αγορά

Η τιμή της βιβλιοθήκης θα εξαρτηθεί από το μέγεθος, το υλικό και τον κατασκευαστή. Μια ξύλινη βιβλιοθήκη από το δάπεδο μέχρι την οροφή μπορεί να είναι μια ακρινή λύση, σε αντίθεση με μία βιβλιοθήκη με μοριοσανίδα.

Για να επιλέξετε την καλύτερη βιβλιοθήκη για το χώρο σας, ξεκινήστε καθορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο θα την χρησιμοποιήσετε. Από εκεί, θα είναι πολύ πιο εύκολο να καταλάβετε ποιο μέγεθος, υλικό και στυλ τελικά θα λειτουργήσει καλύτερα στο σπίτι σας.

Σκέφτείτε τα ακόλουθα:

 • Ο χώρος: Λαμβάνοντας υπόψη το χώρο όπου σχεδιάζετε να τοποθετήσετε την βιβλιοθήκη μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε τις επιλογές σας. Μετρήστε το πλάτος, το βάθος και το ύψος της περιοχής και χρησιμοποιήστε το ως οδηγό κατά την αγορά.
 • Πώς θα την χρησιμοποιήσετε: Πριν προχωρήσετε στην αγορά καλό θα είναι να έχετε μια ιδέα για το πώς σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τη βιβλιοθήκη. Εάν είστε λάτρης των μυθιστορημάτων και γενικά των βιβλίων επιλέξτε μια βιβλιπθήκη με σταθερά ράφια ώστε να αντέξουν την συλλογή σας.
 • Ο προϋπολογισμός: Επειδή μια βιβλιοθήκη είναι κάτι που θα χρησιμοποιήσετε εδώ και χρόνια, σκεφτείτε το ως επένδυση και αγοράστε μια υψηλής ποιότητας που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά. Εάν επιθυμείτε μια ενσωματωμένη βιβλιοθήκη, αλλά η τιμή το θέτει εκτός εμβέλειας, σκεφτείτε μια σειρά από ψηλές, υψηλής ποιότητας βιβλιοθήκες τοποθετημένες δίπλα-δίπλα. Αυτό μπορεί να έχει ένα παρόμοιο αποτέλεσμα για μια πολύ μικρότερη επένδυση.

Περισσότερα άρθρα

Same Category

Πως θα καθαρίσετε την τοστιέρα χωρίς τρίψιμο

Μάθετε πως θα καθαρίσετε την τοστιέρα χωρίς να χρειαστεί...

Απίθανες χρήσεις της κέτσαπ που θα σας αφήσουν άφωνους

Έξυπνες χρήσεις της κέτσαπ που θα σας εντυπωσιάσουν. Ιδέες...

Stay in touch!

7,092ΥποστηρικτέςΚάντε Like
189ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,310ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής