Χωρίς μόνιμο γεωλόγο το Ορυχείο Αμύνταιου εδώ και 5 χρόνια

Το Ορυχείο Αμυνταίου.

Το Ορυχείο Αμυνταίου είναι χωρίς μόνιμο γεωλόγο εδώ και 5 χρόνια. Παρά το ιστορικό κατολισθήσεων διαθέτει μόλις 7 γεωλόγους.

Μόλις επτά γεωλόγους διαθέτει συνολικά το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ). Στην περιοχή υπάρχουν τα μεγαλύτερα ορυχεία της ΔΕΗ, στα οποία εξορύσσεται ο μεγαλύτερος όγκος λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ενώ, σημειώνονται συχνά κατολισθήσεις και εργατικά ατυχήματα.

Μάλιστα, στο Ορυχείο Αμυνταίου, όπου σημειώθηκε μεγάλη καταστροφή λόγω της κατολίσθησης στις 10 Ιουνίου, δεν υπάρχει ούτε ένας μόνιμος γεωλόγος εδώ και 5 χρόνια.

Συγκεκριμένα, το ορυχείο Κυρίου Πεδίου (Μαυροπηγής) διαθέτει μόλις έναν γεωλόγο, όπως επίσης και τα ορυχεία Καρδίας και Νοτίου Πεδίου. ΤΟ ΛΚΔΜ διαθέτει άλλους τέσσερις γεωλόγους οι οποίοι υπηρετούν στα «γεωτρύπανα» και κάνουν έρευνα αλλά δεν κάνουν μελέτες.

Πριν από λίγα χρόνια, οι γεωλόγοι που υπηρετούσαν στο ΛΚΔΜ ήταν 14, όμως πλέον δεν καλύπτονται οι θέσεις των συνταξιοδοτηθέντων. Η ΔΕΗ, όπως και οι υπόλοιποι φορείς που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο, δεσμεύονται από τους μνημονιακούς νόμους κάτι που περιορίζει τη δυνατότητα αναπλήρωσης θέσεων.

Το Ορυχείο Αμυνταίου διέθετε παλαιότερα δύο μόνιμους γεωλόγους, εκ των οποίων ο ένας συνταξιοδοτήθηκε πριν από αρκετά χρόνια, ενώ ο δεύτερος συνταξιοδοτήθηκε εδώ και 5 χρόνια περίπου. Στο μεταξύ, οι ανάγκες καλύπτονται από δυο συμβασιούχους γεωλόγους που προσλαμβάνονται με 8μηνα.

Στο πρόβλημα είχε αναφερθεί και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, το Σεπτέμβριο του 2015. Υπογραμμίζοντας ότι η ΔΕΗ είχε τότε ανάγκη άμεσης πρόσληψης τουλάχιστον 2.000 ατόμων: «Η επιχείρηση θέλει να προσλάβει νέο προσωπικό διότι ο μέσος όρος ηλικίας του είναι τα 49 χρόνια. Δεν ανανεώνεται το προσωπικό μας, δεν μεταλαμπαδεύεται η εμπειρία και τεχνογνωσία των παλαιοτέρων στους νεώτερους και χάνεται τεχνογνωσία».

Πάντως, στο τελευταίο οργανόγραμμα του ΛΚΔΜ, το οποίο οδεύει προς έγκριση,  προτείνεται να καταργηθούν οι Υποτομείς Γεωλογίας στα Ορυχεία.

Καλέστε μας στο 2103003039 ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας και ένας εξειδικευμένος συνεργάτης μας θα σας καλέσει το συντομότερο δυνατό