Στην Αθήνα Κινέζοι για επενδύσεις σε ενέργεια

0
17
Ανεμογεννήτριες.

Στην Αθήνα βρίσκεται ο κ. Hu Huaibang προκειμένου να γίνουν επενδύσεις σε ενέργεια.

Ως ένα θετικό μήνυμα για την ευόδωση της συνεργασίας της ΔΕΗ με την CMEC στο σχέδιο στη Φλώρινα καταγράφεται η συνάντηση που είχε χθες ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Μανόλης Παναγιωτάκης με τον πρόεδρο της China Development Bank (CDB) κ. Hu Huaibang στα γραφεία της Επιχείρησης.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ, θέμα συζήτησης της συνάντησης ήταν «η συνεργασία για την ανάπτυξη ενεργειακών έργων στην Ελλάδα και στην περιοχή των Βαλκανίων». To «Μελίτη» αφορά σε μια συνολική επένδυση άνω του 1 δισ. ευρώ. Εκ των οποίων τα 750 εκατ. στην κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας Μελίτη 1 και τα υπόλοιπα στην ανάπτυξη των ορυχείων για την τροφοδοσία της.

Η πλευρά της CMEC έχει πραγματοποιήσει εξονυχιστικό τεχνικό έλεγχο της μονάδας Μελίτη 1 στη Φλώρινα. Ταυτόχρονα, διερευνά αυτή την περίοδο όλα τα θέματα που συνδέονται με τη λειτουργία της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμο. Ώστε να διαπιστώσει εάν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του project για να προχωρήσει στην υλοποίησή του. Αυτό βέβαια, με τη χρηματοδότηση της China Development Bank.

Ο πρόεδρος της κινεζικής τράπεζας συναντήθηκε χθες και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΤτΕ, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόθεση της CDB να διευρύνει την παρουσία της στη χώρα μας, κυρίως με τη χρηματοδότηση έργων υποδομών. Από την πλευρά του ο κ. Hu Huaibang επισήμανε ότι η CDB δίνει προτεραιότητα στην Ευρώπη. Και  φυσικά, ότι έχει δημιουργήσει ειδικά ταμεία για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Δεν είναι μόνο, όμως, η CMEC που ενδιαφέρεται για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Την περασμένη εβδομάδα αντιπροσωπεία της China Shenhua Group επισκέφθηκε τον σταθμό του Αμυνταίου στην Πτολεμαΐδα. Η επίσκεψη έγινε με τη διαμεσολάβηση και την παρουσία του ομίλου Κοπελούζου και στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την κινεζική εταιρεία για από κοινού δραστηριοποίηση στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, με πρόταση προς τη ΔΕΗ για αναβάθμιση της μονάδας.