Νεοκλασικό: Το απόλυτο στυλ διακόσμησης

Διακόσμηση σπιτιού με το απόλυτο στυλ διακόσμησης: το νεοκλασσικό
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Διακόσμηση σπιτιού με το απόλυτο στυλ διακόσμησης: το νεοκλασσικό.

Θέλετε στο χώρο σας να κυριαρχεί η μεγαλοπρέπεια και η αρχοντιά; Τότε το ιδανικό στυλ διακόσμησης για εσάς είναι το νεοκλασσικό. Η δημιουργία μιας νεοκλασικής ατμόσφαιρας αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για μια πολυτελή διαβίωση.

Η ιστορία του Νεοκλασσικού στυλ

Κατά τη διάρκεια του 2ου μισού του 18ου αιώνα, φυσά στην Ευρώπη αέρας ριζικών αλλαγών. Η ανάγκη των ανθρώπων για αυτοδιάθεση παίρνει σάρκα και οστά. Με τον Διαφωτισμό να δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την επαναφορά αξιών. Όλα αυτά κάνουν επιτακτική την ανάγκη για να αναβιώσει το ανθρώπινο πνευματικό μεγαλείο, το Αρχαίο Ελληνικό Ιδεώδες.
Φυσικά όλη αυτή η αλλαγή δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει την τέχνη. Οι ανασκαφές στην Πομπηία φέρνουν στο προσκήνιο εκπληκτικής αισθητικής τέχνη. Τα καλοδιατηρημένα κτίσματα του Αρχαίου Ρωμαϊκού Κλέους στη Ρώμη, αποκαλύπτουν τον άμεσο επηρεασμό τους από το μεγαλείο του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού. Η προσπάθεια για επαναφορά της αισθητικής των Αρχαίων Ελλήνων είχε ξεκινήσει ήδη στη διάρκεια της Αναγέννησης μέσω του Κλασικισμού (Classicism). Αλλά διακόπηκε από το Βατικανό και την απολυταρχία με την ανάπτυξη του Baroque. Πλέον όμως η αναβίωση είναι γεγονός και έτσι γεννιέται ένα καινούριο καλλιτεχνικό κίνημα που ονομάζεται Νεοκλασικισμός.

Σπίτι με νεοκλασσικό στυλ διακόσμησης.

Δωμάτια μεγάλα επιβλητικά, πλούσια διακοσμημένα με ζωγραφισμένες οροφές, πεσσούς και κιονίσκους, περίτεχνα θυρώματα, χαρίζουν άνεση και αρχοντιά.


Το καινούριο στυλ περνά γρήγορα από την Ιταλία στη Γαλλία. Γίνεται η εικόνα του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και κατακτά όλη την Ευρώπη και αργότερα όλον τον κόσμο. Ειδικά μετά τη Γαλλική Επανάσταση, ο Νεοκλασικισμός γίνεται το στυλ της Αυτοκρατορίας. Είναι διάσημα τα έπιπλα της εποχής που φέρουν το όνομα του Γάλλου Αυτοκράτορα (Napoleon). Που ενώ όμως έχουν σαν βάση τον Νεοκλασικισμό αποτελούν την πιο υπερβολική μορφή του.
Ο Νεοκλασικισμός δεν επηρεάστηκε απλώς από τα αρχαία κλασσικά πρότυπα. Τα μιμήθηκε. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι καλλιτέχνες της εποχής αντέγραψαν λεπτομερώς αρχαίους Ελληνικούς ναούς ή αρχαία Ρωμαϊκά κτίσματα και τα μετέφεραν αυτούσια σε καινούργιες κατασκευές.
Καρέκλα νεοκλασικού στυλ.

Η αίσθηση επιτείνεται από τα πολυτελή έπιπλα, τα βαριά υφάσματα, τους πολυελαίους, τους καθρέφτες, τους πίνακες ζωγραφικής, τα ασημικά, τα κρύσταλλα, τις πορσελάνες, που συμπληρώνουν τη διακόσμηση.

Τα βασικά χαρακτηριστικά

  • Η αναζήτηση της αρμονίας στις γραμμές και τα χρώματα, που αποσκοπεί στην ισορροπία του συνόλου και δίνει την αίσθηση της απόλυτης τελειότητας μέσα από τη συμμετρία.
  • Η αυστηρή εκλεπτυσμένη κομψότητα δημιουργεί συνθέσεις που συνεισφέρουν στον εντυπωσιασμό.
  • Η φιλοσοφημένη χρήση του δόγματος “μέτρον άριστον” που δημιουργεί κτίσματα, χώρους και αντικείμενα.
  • Η χρήση επίπεδων όγκων που αποφεύγουν τις έντονες φωτοσκιάσεις και δίνουν μια αίσθηση καθαρότητα και ηρεμίας.
  • Η αγάπη για τον άνθρωπο που φτάνει στα όρια της εξιδανίκευσης με τη χρήση μορφών.
Σκαλιά.

Στα δάπεδα χρησιμοποιούμε συνήθως σκούρο ξύλο, πέτρα, μάρμαρο ή τοποθετούμε περσικά υφαντά και παχιά μοκέτα.

Κατηγορίες Προιόντων