Μενού

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες στρέφονται στις μπαταρίες στερεού τύπου

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες στρέφονται στις μπαταρίες στερεού τύπου. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές αυτό γίνεται για το μέλλον της αυτοκίνησης.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι κατασκευαστές μπαταριών, μέσα στην επόμενη δεκαετία, αναμένετε να κινηθούν προς μια νέα λύση που ακούει στο όνομα «μπαταρίες στερεού τύπου». Προκειμένου να αντικαταστήσουν τις διαδεδομένες σήμερα μπαταρίες λιθίου. Καθώς, και να αυξήσουν την αυτονομία και την ταχύτητα φόρτισης σε πιο ικανοποιητικά επίπεδα για το μέσο οδηγό.

Οι μπαταρίες στερεού τύπου (solid state) χρησιμοποιούν στερεούς ηλεκτρολύτες. Και χαρακτηρίζονται από υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα, ταχύτερη φόρτιση, μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο και ενισχυμένη ασφάλεια. Όλα αυτά σε σύγκριση, πάντα,  με τις υφιστάμενες μπαταρίες.

Φέτος, ένας από τους πρωτεργάτες της ανάπτυξης της μπαταρίας λιθίου, ο 94χρονος John Goodenough, αποφάσισε να στραφεί στην έρευνα των μπαταριών στερεού τύπου. Καθώς πιστεύει ότι μπορούν να αποφέρουν περισσότερα πλεονεκτήματα.

Πρόσφατα, η Toyota ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία για να κυκλοφορήσει αντίστοιχα οχήματα από το 2022. Δεδομένης της εμπειρίας της Toyota στα θέματα αυτά, ο νέος προσανατολισμός της λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τον κλάδο και προμηνύει εξελίξεις μεσοπρόθεσμα.

Πρόσφατα, ο αντιπρόεδρος της Hyunday, Λι Κι-Σανγκ, κλήθηκε να μιλήσει για την τεχνολογία των μπαταριών και το μέλλον της. Τόνισε σχετικά ότι οι δυνατότητες των μπαταριών λιθίου σιγά-σιγά φτάνουν στα όριά τους. Καθώς η ενεργειακή τους πυκνότητα θα αυξάνεται στο εξής με ολοένα και χαμηλότερο ρυθμό. Αντιθέτως, η εταιρεία θεωρεί ότι το μέλλον βρίσκεται σε άλλου είδους μπαταρίες. Όπως οι στερεού τύπου, οι λιθίου-θείου και οι λιθίου-αέρα.

Η Hyundai εκτιμά ότι αν γίνει κάποια σημαντική πρόοδος στις νέες αυτές τεχνολογίες μεταξύ του 2020 και του 2025, τότε αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τα ηλεκτρικά οχήματα σε ένα ποσοστό 95% στην αγορά.

«Οι σημερινές μπαταρίες λιθίου θα φτάσουν στα όριά τους το 2022-23. Οι κατασκευαστές ήδη στοχεύουν στο 2025 για τη νέα γεννιά μπαταριών», τόνισε ο Κι-Σανγκ.

Περισσότερα άρθρα

Same Category

ΕΣΕΕ: Συμμετοχή των Συνεταιριστικών Τραπεζών στο νέο «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»

Συμμετοχή των Συνεταιριστικών Τραπεζών στο νέο «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον»...

Έφτασε στη Ροδόπη ο αγωγός TAP

«Πάτησε» Ροδόπη ο αγωγός TAP. Μέχρι το τέλος του...

Stay in touch!

7,091ΥποστηρικτέςΚάντε Like
189ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,310ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής