Μενού

Ριζικές θεσμικές αλλαγές προτείνει ο ΣΕΦ για τα φωτοβολταϊκά

Ο ΣΕΦ προτείνει θεσμικές αλλαγές για τα φωτοβολταϊκά, και εισηγείται κατάργηση των Αδειών Παραγωγής.

Τις προτάσεις του για το θεσμικό πλαίσιο των φωτοβολταϊκών παρουσίασε σήμερα ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ). Eνώ, ανάμεσά τους συγκαταλέγεται η απλούστερη αδειοδότηση, η ταρίφα για τις μονάδες κάτω από 500 κιλοβάτ, αλλά και η προώθηση της αποθήκευσης ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΕΦ τονίζει ότι: “Mετά από μία δεκαετία εφαρμογής του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης φωτοβολταϊκών συστημάτων. Και ενώ έχει ήδη διαμορφωθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης των ΑΠΕ σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Καθίσταται επιτακτική η τροποποίηση ορισμένων από τις ισχύουσες σήμερα ρυθμίσεις, προκειμένου να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών και των άλλων καθαρών πηγών ενέργειας. Ο ΣΕΦ καταθέτει σειρά προτάσεων για τη συγκρότηση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού ρυθμιστικού πλαισίου αδειοδότησης των φωτοβολταϊκών”.

Επιγραμματικά, οι προτάσεις του ΣΕΦ αφορούν στα εξής:

1.Κατάργηση των Αδειών Παραγωγής, Εγκατάστασης και Λειτουργίας για τα φωτοβολταϊκά και πρόταση ενός νέου σχήματος αδειοδότησης, εποπτείας και ελέγχου των επενδύσεων.

2.Αποσαφήνιση θεμάτων χωροθέτησης φωτοβολταϊκών σταθμών.

3.Εγκατάσταση, υπό προϋποθέσεις, φωτοβολταϊκών σε ένα μικρό ποσοστό της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας.

4.Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε αδόμητα οικόπεδα.

5.Υπογραφή υπουργικής απόφασης για άμεσο καθορισμό εγγυημένων τιμών σε φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος <500 kWp (όπως προβλέπουν οι Κατευθυντήριες Γραμμές της ΕΕ).

6.Βελτίωση του καθεστώτος αυτοπαραγωγής ώστε να δοθεί η δυνατότητα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού σε όλες τις κατηγορίες αυτοπαραγωγών και να διευκολυνθεί η εφαρμογή μέτρων καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας.

7.Προώθηση της αποθήκευσης ενέργειας και άρση των σημερινών εμποδίων.

 

 

Περισσότερα άρθρα

Same Category

ΕΣΕΕ: Συμμετοχή των Συνεταιριστικών Τραπεζών στο νέο «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»

Συμμετοχή των Συνεταιριστικών Τραπεζών στο νέο «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον»...

Έφτασε στη Ροδόπη ο αγωγός TAP

«Πάτησε» Ροδόπη ο αγωγός TAP. Μέχρι το τέλος του...

Stay in touch!

7,085ΥποστηρικτέςΚάντε Like
186ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,330ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής