Μενού

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης και ΔΕΗ

Μάθετε εδώ όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης και ΔΕΗ.

Πλέον για να μπορέσεις να νοικιάσεις νόμιμα μια κατοικία τα πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης και Ηλεκτρολογικής Εγκατάστασης θεωρούνται προαπαιτούμενα. Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) εκδίδεται από Ενεργειακό Επιθεωρητή (Πολιτικό Μηχανικό ή επαγγελματία ενεργειακής ειδικότητας) και απεικονίζει την ενεργειακή κατάταξη ενός κτιρίου. Αυτό είναι χρήσιμο για τους ιδιοκτήτες ή τους μισθωτές ενός οικήματος για να συγκρίνουν και να αξιολογήσουν την ενεργειακή απόδοση μιας ιδιοκτησίας.

Ουσιαστικά πρόκειται για την απώλεια ενέργειας που έχει μια εγκατάσταση και αυτή εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Για παράδειγμα, η εγκατάσταση ενεργειακών παραθύρων μπορούν μέσω της σωστής μόνωσης να περιορίσουν τις ενεργειακές απώλειες.

Οι «πράσινες ταράτσες» μειώνουν την ανάγκη για κλιματισμό τους θερινούς μήνες και ελαχιστοποιούν την απώλεια θερμότητας κατά τους χειμερινούς μήνες. Έτσι γίνεται κατανοητό ότι μια κτιριακή εγκατάσταση θα εμφανίζει καλύτερη ενεργειακή απόδοση.

Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης.
Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης – Έντυπο

Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης έχει ισχύ για 10 χρόνια από την ημερομηνία έκδοσης. Άρα αν έχεις σκοπό να αντικαταστήσεις τα παράθυρα σου με κουφώματα αλουμινίου ή PVC, καλό θα είναι να εκδώσεις το πιστοποιητικό μετά το πέρας των εργασιών. Σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται υπ’ όψιν και η ηλικία της οικοδομής.

Το Πιστοποιητικό ΔΕΗ απαιτείται στις εξής περιπτώσεις:

 1. Αν ο πελάτης ζητήσει αλλαγή ονόματος στο λογαριασμό της Δ.Ε.Η. και δεν υπάρχει ή έχει λήξει. Κάτι τέτοιο συμφέρει τον ιδιοκτήτη ώστε να μην είναι ο λογαριασμός στο δικό του όνομα, αλλά στου ενοικιαστή.
 2. Όταν ο πελάτης ζητήσει επανασύνδεση, εφόσον έχει κόψει τον ηλεκτρισμό στην οικία του.
 3. Μετά το τέλος της κατασκευής κάθε ηλεκτρική εγκατάστασης για να διαπιστωθεί ότι τηρήθηκαν τα νόμιμα.
 4. Μετά το τέλος επιδιορθωτικών εργασιών (π.χ. αλλαγή ηλεκτρικού πίνακα) ώστε να διαπιστωθεί η ορθή λειτουργία μετά τις επιδιορθώσεις ή αλλαγές.

Εδώ μπαίνει και άλλος ένας παράγοντας. Καθώς τα standards για την ασφαλή διαμονή έχουν αλλάξει προς το αυστηρότερο. Οι περισσότερες οικοδομές από το 1980 και πίσω, δεν έχουν γειώσεις ή διαθέτουν καμένα καλώδια. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ανοίξουν όλα τα κουτιά της οικοδομής και να αλλαχθούν τα καλώδια. Το οποίο συνεπάγεται ένα επιπρόσθετο κόστος του πιστοποιητικού της τάξης των 200 με 500 ευρώ, αναλόγως της έκτασης της οικίας και της διαμέτρου των καλωδίων. Αυτό το κόστος θα ανέβει ακόμα περισσότερο αν έχεις βιαστεί να βάψεις το σπίτι. Γι’ αυτό, πρώτα κάνε τις απαιτούμενες κινήσεις έκδοσης των πιστοποιητικών και ύστερα βάψε το σπίτι.

Για μονοκατοικίες και διαμερίσματα το Πιστοποιητικό ΔΕΗ έχει ισχύ για 14 χρόνια. Καλό είναι να γνωρίζεις πως αν αναθέσεις στην ίδια εταιρεία την έκδοση και των δύο πιστοποιητικών θα έχεις μια αρκετά καλή έκπτωση.

Με την σειρά του ο ηλεκτρολόγος οφείλει να συντάξει:

 1. Την Υπεύθυνη Δήλωση Αδειούχου Ηλεκτρολόγου Εγκαταστάτη.
 2. Έκθεση Παράδοσης Ηλεκτρικής Εγκατάστασης.
 3. Πρωτόκολλο Ελέγχου Ηλεκτρικής Εγκατάστασης (standards ΕΛΟΤ).
 4. Πρωτόκολλο Ελέγχου Ηλεκτρικής Εγκατάστασης (standards ΚΕΗΕ).
 5. Μονογραμμικό Σχέδιο του Πίνακα Ηλεκτρολογικής Εγκατάστασης (με τα αντίστοιχα Ampere).
 6. Πλήρες Ηλεκτρολογικό Σχέδιο με τις θέσεις όλων των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων σε σχέση με το ακίνητο.
 7. Διαδρομή των ηλεκτρικών γραμμών με διατομή μεγαλύτερη ή ίση του 1,5 χιλιοστών.

Το κόστος για τα πιστοποιητικά ξεκινά από τα 50 ευρώ.

 

Περισσότερα άρθρα

Same Category

ΕΣΕΕ: Συμμετοχή των Συνεταιριστικών Τραπεζών στο νέο «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»

Συμμετοχή των Συνεταιριστικών Τραπεζών στο νέο «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον»...

Έφτασε στη Ροδόπη ο αγωγός TAP

«Πάτησε» Ροδόπη ο αγωγός TAP. Μέχρι το τέλος του...

Stay in touch!

7,091ΥποστηρικτέςΚάντε Like
189ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,310ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής