Μενού

Ιδέες διαμόρφωσης για μικρούς κήπους από τους κορυφαίους κήπους και εξωτερικούς χώρους

Διακόσμηση κήπων και βεραντών με τις πιο όμορφες ιδέες διακόσμησης. Οι πιο εντυπωσιακοί κήποι και εξωτερικοί χώροι που έχουμε δει ποτέ.

Σίγουρα ο κήπος και ο εξωτερικός χώρος είναι η πρώτη εντύπωση που παίρνουμε από ένα σπίτι. Όσο μικρός και να είναι ο χώρος πρέπει να εντυπωσιάζει. Γι’ αυτό και σας βρήκαμε μερικούς μικρούς κήπους, που ομορφαίνουν τις ζωές των ιδιοκτητών τους, ακόμα και σε λίγα τετραγωνικά.

Η βασική “φιλοσοφία” και γενικές αρχές για την διαμόρφωση ενός μικρού χώρου με στόχο τόσο την μέγιστη αξιοποίησή του λειτουργικά όσο και την καλύτερη εικόνα του αισθητικά, είναι σχεδόν ίδιες, είτε πρόκειται για ένα δωμάτιο του σπιτιού είτε για έναν εξωτερικό χώρο.
Μοναδική σημαντική διαφορά ότι σε αντίθεση με τα …έπιπλα τα δέντρα και φυτά αναπτύσσονται, ο όγκος και η όψη τους μεταβάλλονται με τον χρόνο και τις εποχές, κάτι που πρέπει να συνυπολογιστεί κατά τον αρχικό σχεδιασμό-διαμόρφωση ειδικά ενός μικρού κήπου, αυλής ή μπαλκονιού.

Ανεξάρτητα από το μέγεθος ενός κήπου ή μιας αυλής το πρωταρχικό και αυτό από το οποίο θα πρέπει να ξεκινήσετε σχεδιάζοντας την διαμόρφωσή τους είναι να αποφασίσετε ποια, κατά βάση, χρήση θα εξυπηρετεί. Αν δηλαδή πρόκειται για έναν χώρο που μπορεί συνολικά να διατεθεί για “πράσινο”, αν θα περιλαμβάνει και ένα σημείο διαμορφωμένο σε “καθιστικό” εξωτερικού χώρου και ποιες από τις δύο αυτές χρήσεις είναι εκείνη που περισσότερο σας ενδιαφέρει, αφού είναι προφανές ότι ο χώρος που “απομένει” για δέντρα-φυτά σε έναν μικρό κήπο που όμως θέλετε να τοποθετήσετε και π.χ μια πέργκολα, μεγάλο τραπέζι, κάποια ψησταριά κλπ. είναι κατά πολύ διαφορετικός από ότι στην περίπτωση που αυτό που σας ενδιαφέρει είναι …η πολύχρωμη εικόνα και θέα του από ένα ανεξάρτητο από αυτόν μπαλκόνι.

Η εκμετάλλευση του ύψους, όπως ακριβώς και στην εσωτερική αρχιτεκτονική και διακόσμηση, είναι παραπάνω από το μισό της “μαγικής” συνταγής και για μικρούς εξωτερικούς χώρους. Δέντρα τοποθετημένα στα σωστά σημεία, αναρριχώμενα κάθε είδους σε φράχτες ή όποιο δυνατό σημείο και μερικές γλάστρες, αρκούν για να δημιουργήσουν έναν “γεμάτο” κήπο ανεξάρτητα από το συνολικό μέγεθος του χώρου, λειτουργώντας ταυτόχρονα αισθητικά πολύ πιο πετυχημένα από όσο αν στον ίδιο χώρο επιλέξετε να τοποθετήσετε σχεδόν αποκλειστικά …άπειρες χαμηλές γλάστρες. Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη και οι μικροί εξωτερικοί χώροι διαμορφώνονται πολύ πιο καλαίσθητα με την χρήση λιγοστών, ομοιόμορφων αλλά και μεγάλου μεγέθους στοιχείων, με την ίδια λογική που θα κάνει ένα μικρό δωμάτιο να φαίνεται πολύ πιο “ασφυκτικό” και μικρότερο αν πχ το γεμίσετε με πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους μικρά έπιπλα-αντικείμενα.

Οι δυνατότητες που σας προσφέρει τόσο το κλίμα, η τοποθεσία αλλά και ο διαθέσιμος χρόνος σας για την ενασχόληση με την φροντίδα του είναι επίσης παράγοντες που επηρεάζουν καθοριστικά τον σωστό-πετυχημένο διαχρονικά σχεδιασμό ενός εξωτερικού χώρου και βάσει αυτών θα πρέπει να …προσαρμόσετε όλες τις επιμέρους επιλογές σας.
Αν για παράδειγμα δεν έχετε τον χρόνο να …σκουπίζετε τα πεσμένα φύλλα μιας βουκαμβίλιας, όπως και αν επειδή σας αρέσει πολύ επιλέξετε οπωσδήποτε να την φυτέψετε για να “γεμίσετε” έναν φράχτη, τοίχο κλπ. ακόμη και σε σημείο που δεν θα ευδοκιμήσει-αναπτυχθεί σωστά, σύντομα η εικόνα δεν θα είναι αυτή που είχατε …ονειρευτεί αλλά ενός …παραμελημένου σημείου του κήπου ή της αυλής σας.
Γενικά στα μεγάλου μεγάλου μεγέθους φυτά, αναρριχώμενα ή δέντρα μια πρακτική επιλογή είναι να διαλέξετε ανθεκτικά, πολυετή και “εύκολα” είδη που δεν απαιτούν ιδιαίτερες φροντίδες που θα προσφέρουν στο σύνολο του κήπου ή της αυλής σας ένα πλούσιο πράσινο “φόντο” και να προσθέσετε το …χρώμα που έχει ανάγκη ένας κήπος με κάποια μικρότερα ή εποχιακά φυτά, είτε συγκεντρωμένα σε ένα παρτέρι ή σημείο με γλάστρες, είτε τοποθετημένα περιμετρικά στην περίφραξη του κήπου ή του σημείου που θα διαμορφώσετε ως καθιστικό, ανάλογα με το συνολικό μέγεθος του χώρου.

Οι “κατά ύψος λύσεις”, με διαφόρων ειδών επιλογές, θα σας δώσουν την δυνατότητα σε πολύ μικρό χώρο να …χωρέσετε πολλά διαφορετικά είδη, τα παρτέρια σε σχήμα σπιράλ, οι γλάστρες ανθοστήλες ή και οι “πύργοι” δημιουργημένοι από γλάστρες διαφορετικών μεγεθών η μία μέσα στην άλλη, οι κρεμαστές γλάστρες κάθε μορφής, τα αναρριχώμενα κάθε είδους που ταυτόχρονα θα καλύψουν “άχαρα” σημεία όπως περιφράξεις, τοίχους κλπ. είναι μερικές τέτοιες ιδέες.
Ακόμη και ένα μικρός λαχανόκηπος μπορεί θαυμάσια να δημιουργηθεί σε αυτή την διάταξη σε πολύ μικρό χώρο χρησιμοποιώντας ένα μικρό παρτέρι ή μεγάλα δοχεία φύτευσης για είδη μικρή ανάπτυξης και πλαισιώνοντας το ίδιο σημείο με ένα μέσο στήριξης αποτελούμενο από απλό σύρμα για να “ανεβάσετε” είδη όπως αγγουριές, κολοκυθιές, ντομάτες κλπ. Δείτε και εδώ οικονομικές και πρακτικές ιδέες-τρόπους στήριξης αναρριχώμενων φυτών.

Δέντρα-φυτά που παραμένουν πράσινα όλο το χρόνο χωρίς να απαιτούν ιδιαίτερες φροντίδες, είναι μια επιλογή που εξασφαλίζει επίσης την όμορφη όψη ενός εξωτερικού χώρου όλες τις εποχές, ενώ αντίθετα αν π.χ βασιστείτε αποκλειστικά στο …χρώμα ανοιξιάτικων ή καλοκαιρινών ειδών που η ανθοφορία τους δεν κρατά πολύ, το αποτέλεσμα θα είναι ένας “ζωντανός” κήπος για …λίγες μόνο εβδομάδες ενώ π.χ οι τριανταφυλλιές σε κάθε τους μορφή από τις πολύ μικρές έως τους θάμνους και τις αναρριχώμενες είναι ένα είδος που εκτός από την εποχή του κλαδέματος ποτέ δεν είναι “‘άδειες”, όπως επίσης γεράνια, γιασεμί, γαρυφαλλιές, παχύφυτα, αγιόκλημα, ρυγχόσπερμα, κισσός, πικροδάφνες, κλπ. Αντίστοιχες επιλογές σε δέντρα όπως π.χ οι ελιές, πεύκα, κουκουναριές, πιπεριές, λεμονιές κλπ. θα σας εξασφαλίζουν πράσινο όλες τις εποχές και …χρώμα ανά διαστήματα, σε αντίθεση με το να στηρίξετε την εικόνα ενός μικρού κήπου π.χ σε μια μουριά ή μια κληματαριά που όσο όμορφες θα είναι το διάστημα του καλοκαιριού τόσο τις υπόλοιπες εποχές θα δημιουργούν την εικόνα ενός “άδειου” κήπου.

Επιλέγοντας γλάστρες για μικρούς κήπους-αυλές και πάλι προτιμήστε είτε λιγότερες, μεγαλύτερες και σχετικά ταιριαστές μεταξύ τους σε εμφάνιση, είτε συγκεντρώστε μικρότερα δοχεία φύτευσης ανά σημεία και εάν είναι δυνατόν όχι τοποθετημένα απευθείας στο δάπεδο αλλά σε ένα ελαφρά ψηλότερο σημείο. Η συνολική εικόνα του χώρου με την διάταξη αυτής της μορφής είναι περισσότερο καλαίσθητη αλλά και πρακτική αφήνοντας τον απαιτούμενο ελεύθερο χώρο για να …κινείστε σε έναν μικρό κήπο.

Ρίξτε, λοιπόν, μια ματιά στις παρακάτω μικρές οάσεις, που αποδεικνύουν ότι το μέγεθος δεν μετράει πάντα.

#1 Η μινιμαλιστική εταιρεία διαμόρφωσης εξωτερικών χώρων και αρχιτεκτονικής τοπίου Reed Hilderbrand κατασκεύασε τον παρακάτω κήπο με πλακόστρωτο. Ο οποίος, όπως θα δείτε και εσείς, περικλείεται στις δύο μεριές από τοίχους πρασίνου. Ο πέτρινος τοίχος με την βρύση δημιουργεί ένα εκπληκτικό χώρο τραπεζαρίας για να χαλαρώνετε μετά από μία κουραστική μέρα.

Διακόσμηση βεράντας με πέτρινα και πολλά πράσινα στοιχεία.

#2 Αυτή η μικρή ταράτσα είναι περίπου 17 τ.μ. και δημιουργήθηκε από τους Jaqueline και Damien Harrison. Ο χτιστός πάγκος δίνει πολλές επιλογές για μικρές ή μεγάλες παρέες. Ενώ οι θάμνοι και τα χαμηλά φυτά προσθέτουν χρώμα σε μια μινιμαλιστική παλέτα.

Μικρή βεράντα με ξύλινο δάπεδο.

#3 Ένα εντυπωσιακό αλλά μικρό μπαλκόνι στην Νέα Υόρκη, που δημιουργήθηκε από τον Dennis Walker της Urban Green. Ο διακοσμητής επέλεξε γλάστρες από fiberglass σε συνδυασμό με πολύχρωμα φυτά. Πρόκειται για μια μείξη βοτάνων και λουλουδιών, μαζί με τροπικά φυτά και βουκαμβίλια νάνο, πετούνιες και αφρικάνικες μαργαρίτες.

Μικρό μπαλκόνι στη Νέα Υόρκη με πολλά φυτά και λουλούδια.

#4 Στο Venice, της California, η Whitney Leigh Morris δημιούργησε αυτό το ησυχαστήριο στην πίσω αυλή της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια το αποκαλεί ησυχαστήριο, καθώς εκεί χαλαρώνει μετά από μια κουραστική μέρα. Μπορεί η συγκεκριμένη αυλή να είναι λίγα τετραγωνικά, τα φώτα και τα φαναράκια κυριαρχούν σε όλο το χώρο. Μπορείς, μάλιστα,  να καθίσεις στα μαξιλάρια, στις καρέκλες ή στο γκαζόν. Το οποίο χρησιμεύει και ως παιδικός χώρος.

Εντυπωσιακή μικρή αυλή με φώτα και φαναράκια.

#5 Στο Providence του Rhode Island μια αυλή στρώθηκε με χαλίκι και φιλοξενεί μια κλασσική τραπεζαρία κήπου. Όπως θα δείτε, υπάρχουν πολλά διαφορετικά λουλούδια σε πληθώρα χρωμάτων, όπως τριαντάφυλλα και ορτανσίες.

Κλασσική τραπεζαρία κήπου.

#6 Η Elisa Baier της εταιρείας Small Spot Gardens δημιούργησε αυτόν τον λειτουργικό χώρο ενός νεαρού ζευγαριού. Τοποθέτησε φυτά ανθεκτικά στην ξηρασία, κίτρο, μικρούς θάμνους για πρασινάδα και ένα λαχανόκηπο. Ενώ το αποθηκάκι είναι ταυτόχρονα και γραφείο.

Εξωτερικός χώρος γεμάτο φυτά και λουλούδια.

photos: gardendecors . net, easthill . me, pangolininwales . info , nusantara. me & pinterest

Περισσότερα άρθρα

Same Category

Τα πάντα για την βεράντα και τον κήπο σας

Ιδέες διακόσμησησης για εξωτερικούς χώρους. Όλα όσα πρέπει να...

Stay in touch!

7,091ΥποστηρικτέςΚάντε Like
189ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,310ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής