Ένα σπίτι με γυάλινα δάπεδα αλλά χωρίς παράθυρα

Ένα σπίτι με γυάλινα δάπεδα αλλά χωρίς παράθυρα.

Το πιο εντυπωσιακό σπίτι με γυάλινα δάπεδα και ανοιχτή οροφή.

Aν και με την πρώτη ματιά θυμίζει ένα μακρόστενο κουτί, είναι ένα τετραώροφο κτήριο στη Σαγκάη της Κίνας, εν ονόματι Vertical Glass House. Ο δημιουργός αυτής της εκκεντρικής αρχιτεκτονικής είναι ο Yung Ho Chang.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η δομή του ξεκίνησε να σχεδιάζετε από το 1991 από τον Chang. Τελικά ξανα τέθηκε σε λειτουργία το 2013 από τη Μπιενάλε της Αρχιτεκτονικής και Σύγχρονης Τέχνης του West Bund στη Σαγκά. Η οποία συνεργάζεται στενά με τον Chang και την Atelier FCJZ, ώστε να παραμείνει πιστή στα αρχικά σχέδια.

Το Vertical Glass House είναι ένα πρωτότυπο σπίτι αστικού στυλ, και είναι αποτέλεσμα μιας προκλητικής αρχιτεκτονικής. Καθώς είναι χωρίς παράθυρα, με γυάλινα δάπεδα και ανοιχτή οροφή.

Σπίτι με γυάλινα δάπεδα και ανοιχτή οροφή.

Ακολουθεί minimal γραμμές και εξωτερικά καλύπτεται από ένα ειδικό σκυρόδερμα χωρίς παράθυρα. Ενώ, μερικοί φεγγίτες στις ενώσεις των τεσσάρων οροφών του επιτρέπουν να μπει φυσικό φως στο εσωτερικό.

Μπάνιο με γυάλινα δάπεδα.

Η οροφή είναι πλήρως διαφανής, λειτουργώντας ως η βασική πηγή φωτός για το σπίτι. Κάθε όροφος φέρει γυαλί στο δάπεδο έτσι ώστε να είναι ορατά τα πάντα προς τα κάτω αλλά και προς τα πάνω από τον ιδιοκτήτη. Ακόμα και στο μπάνιο η ιδιωτικότητα απουσιάζει εντελώς.

Μπάνιο χωρίς παράθυρα αλλά με γυάλινα δάπεδα.

«Το σπίτι ανοίγει προς τον ουρανό και τη γη. Αυτή ήταν η ιδέα του ιδιοκτήτη. Είναι εξαιρετικό να βλέπεις προς τα επάνω το φως και να υπάρχει παντού διαφάνεια. Ή τουλάχιστον εκκεντρικό», λέει χαρακτηριστικά ο εκκεντρικός αρχιτέκτονας, Yung Ho Chang.

Μια πόλη με δέντρα.

Το σπίτι, το οποίο ειναι λιγότερο 40 τετραγωνικά μέτρα, είναι «κλεισμένο” με τοίχους από σκυρόδεμα , αφήνοντας ελάχιστη οπτική σύνδεση με το άμεσο περιβάλλον της. Οι τοίχοι είναι με λείες σανίδες για να δώσουν μια αντίθεση στην υφή και στην επιφάνεια από το εσωτερικό προς τα έξω.

Το εξωτερικό του σπιτιού χωρίς παράθυρα αλλά με γυάλινα δάπεδα.

Ένας στύλος από χάλυβα βρίσκεται στο κέντρο με χαλύβδινα δοκάρια χωρίζοντας τον χώρο σε τεταρτημόρια.Το φως που μεταδίδεται μέσω του γυαλιού του βράδυ δίνει μια αίσθηση μυστικότητας.

Ένα σπίτι χωρίς παράθυρα αλλά με γυάλινα δάπεδα.

Όλα τα έπιπλα σχεδιάστηκαν ειδικά για τα δωμάτια μέσα στο Vertical Glass House. Ώστε να διατηρούν μια εμφάνιση cohere με τις δομές και τις σκάλες του.

Σπίτι χωρίς παράθυρα αλλά με γυάλινα δάπεδα.

Το Vertical Glass House θα λειτουργεί από το West Bund ως ξενώνας ενός δωματίου για επισκέπτες, καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες. Ενώ, παράλληλα, θα λειτουργεί ως αρχιτεκτονική έκθεση.
Το εξωτερικό του σπιτιού χωρίς παράθυρα αλλά με γυάλινα δάπεδα

Δείτε τα σχέδια του πρωτότυπου σπιτιού, εν ονόματι Vertical Glass House.

Τα σχέδια του σπιτιού χωρίς παράθυρα αλλά με γυάλινα δάπεδα. Τα σχέδια του σπιτιού χωρίς παράθυρα αλλά με γυάλινα δάπεδα. Τα σχέδια του σπιτιού χωρίς παράθυρα αλλά με γυάλινα δάπεδα. Τα σχέδια του σπιτιού χωρίς παράθυρα αλλά με γυάλινα δάπεδα. Τα σχέδια του σπιτιού χωρίς παράθυρα αλλά με γυάλινα δάπεδα. Τα σχέδια του σπιτιού χωρίς παράθυρα αλλά με γυάλινα δάπεδα.

Κοινοποίηση