Μενού

Χρήσιμες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε την υγρασία και την μούχλα

Μάθετε πως αντιμετωπίζεται η υγρασία και μούχλα στο σπίτι με πρακτικά tips. Τα προβλήματα υγρασίας και η μούχλα είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα του σπιτιού.

Τα προβλήματα υγρασίας και η μούχλα είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα του σπιτιού. Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας και μούχλας, πέρα από το αισθητικό πρόβλημα και τις δυσάρεστες οσμές, μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλες καταστροφές τόσο στα κτίρια όσο και στην υγεία σας. Γι’αυτό σας έχουμε μερικά πρακτικά tips για να μάθετε πως αντιμετωπίζεται η υγρασία και μούχλα στο σπίτι.

Είτε πρόκειται για γλοιώδη μαύρα στίγματα στην κουρτίνα του μπάνιου ή κηλίδες από διαρροή στην κουζίνα, όλα αυτά είναι σημάδια μούχλας και σίγουρα κάτι περισσότερο από αντιαισθητικά. Γνωρίζατε ότι, η μούχλα στο σπίτι μπορεί να σας κάνει να αρρωστήσετε; Άτομα τα οποία είναι ευαίσθητα στην μούχλα, η εισπνοή της μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις (πχ. φτέρνισμα, καταρροή κλπ.) Μάλιστα, μπορεί να ερεθίσει τα μάτια σας, το δέρμα, τη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονες. Σε άτομα με σοβαρές αλλεργίες, η μούχλα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις και κυρίως δύσπνοια, ενώ σε άτομα με άσθμα μπορεί επίσης να προκαλέσει κρίσεις άσθματος.

μούχλα στον τοίχο
Η μούχλα προκαλεί κρίσεις άσθματος σε ανθρώπους που πάσχουν από άσθμα ενώ η συχνότητά τους εξαρτάται από την έκταση της μούχλας.

#1 Κρατήστε την μούχλα έξω από το σπίτι

Μπορείτε να κάνετε το σπίτι σας λιγότερο επιρρεπές στην μούχλα, ελέγχοντας την ποσότητα υγρασίας στον αέρα. Αφυγραντήρες και κλιματιστικά θα βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Η υγρασία θα πρέπει να είναι κάτω του 60%, ιδανικά μεταξύ 35 % και 50%. Η ιδανική λύση είναι να αγοράσετε μια πολύ φθηνή συσκευή για μέτρηση της υγρασίας του σπιτιού σας για να ελέγχετε.

#2 Κρατήστε τους χώρους σας καθαρούς

Η μούχλα μπορεί να εμφανιστεί σε ζεστό ή υγρό μπάνιο και σε υγρές κουζίνες. Επιφάνειες με αφρό, σαπούνι, λάδια, λίπη ή γράσο, σωληνώσεις κάτω από τον νιπτήρα ή στην κουζίνα είναι υποψήφιες για μούχλα, γι’αυτό φροντίστε να είναι καθαρές. Ένας ανεμιστήρας ή ανοιχτό παράθυρο στο μπάνιο θα βοηθήσει να μειώσει την υγρασία.

#3 Εντοπίστε την πηγή 

Εάν εντοπίσετε μούχλα σε μια σκληρή επιφάνεια στο σπίτι σας, όπως γυαλί, πλαστικό  ή πλακάκι, καθαρίστε το χρησιμοποιώντας ένα διάλυμα χλωρίνης, σαπούνι και νερό, ή ένα εμπορικό προϊόν. Αν βρείτε μούχλα σε γυψοσανίδες σας προτείνουμε να ζητήσετε επαγγελματικές συμβουλές.

Τα σημεία που πρέπει να προσέξετε στο σπίτι για να το προστατέψετε από την υγρασία.

μούχλα στους τοίχους
Το μπάνιο προσφέρει τις τέλειες συνθήκες δημιουργίας μούχλας.

#4 Φιλτράρετε τον αέρα

Ένα καλό κλιματιστικό με ένα ειδικό φίλτρο υψηλής απόδοσης καθαρισμού σωματιδίων του αέρα θα εμποδίσει την ανάπτυξη της μούχλας. Με αποτέλεσμα, να την κρατήσει έξω από το σπίτι σας.

#5 Αντιδράστε άμεσα και γρήγορα

Εάν εντοπίσετε μια διαρροή που φτάνει στο χαλί σας, με αποτέλεσμα να το βρέχει, στεγνώστε το εντός 48 ωρών προκειμένου να εμποδίσετε την εμφάνιση της μούχλας. Σφουγγαρίστε το πάτωμα και ελέγξετε για σωλήνες ή πιθανές υδροροές που στάζουν. Μην καθυστερείτε να επιδιορθώσετε τέτοιου είδους προβλήματα διότι η υγρασία είναι πρόσφορο έδαφος για εμφάνιση μούχλας.

TIPS: Οι καλύτεροι τρόποι να μειώσεις την υγρασία στο σπίτι αν δεν έχεις αφυγραντήρα.

Περισσότερα άρθρα

Same Category

Έξυπνοι τρόποι για να αποθηκεύσετε και να προβάλετε τα κοσμήματά σας

Πρακτικές και έξυπνες ιδέες αποθήκευσης των κοσμημάτων σας. Εάν δεν...

Stay in touch!

7,086ΥποστηρικτέςΚάντε Like
186ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,330ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής