Καλάθι αγορών

4.000 «πράσινα» λεωφορεία και σχέδιο για μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα

πράσινο οικολογικό λεωφορείο

Σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, έρχονται 4.000 «πράσινα» λεωφορεία και σχέδιο για μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, σε επαφές που είχε την περασμένη Πέμπτη στη Σόφια με την επίτροπο Μεταφορών Βιολέτα Μπουλτς, εξέφραζε το ενδιαφέρον για να ενταχθεί η Ελλάδα στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Clean Transport Facility (CTF). Ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ που αφορά «καθαρές» μεταφορές.
Τα σχέδια του υπουργείου είναι να παραγγελθούν 3.500-4.000 αστικά λεωφορεία νέας γενιάς, είτε ηλεκτρικά είτε με καύσιμο LNG. Οχήματα τα οποία επιθυμεί και η ίδια η ΕΕ να προωθήσει στις χώρες της Ευρώπης για να μειωθούν δραστικά οι εκπομπές ρύπων κυρίως στα αστικά κέντρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ηλεκτρικά λεωφορεία παράγουν μηδενικούς ρύπους, ενώ τα LNG λεωφορεία παράγουν πολύ μικρότερους ρύπους από τα diesel λεωφορεία.
Η Αθήνα κυρίως, αλλά και η Θεσσαλονίκη διαθέτουν «γερασμένους» στόλους λεωφορείων οι οποίοι πάσχουν από συντήρηση. Ενώ και περιβαλλοντικά έχουν μεγάλο ενεργειακό αποτύπωμα. Την ίδια στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη γίνονται άλματα στις νέες τεχνολογίες με έμφαση στην προώθηση των ηλεκτρικών λεωφορείων.
Για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στόχος είναι να μπουν στα δίκτυα μικρότερα λεωφορεία τα οποία θα έχουν συχνότερα αλλά μικρότερα δρομολόγια. Και θα καταλήγουν σε σταθμούς Μετρό ή σιδηροδρομικούς. Σε ότι αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα, τα λεωφορεία θα είναι ανάλογα με τις ανάγκες που θα υπάρξουν.
Στις σκέψεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών είναι να προταθεί στην Κομισιόν η εγκατάσταση δύο μονάδων παραγωγής «πράσινων λεωφορείων» στην Ελλάδα. Από την εταιρεία που θα επικρατήσει στον διαγωνισμό για την προμήθειά τους.
Ουσιαστικά επιδιώκεται να μπει όρος στον διαγωνισμό που να υποχρεώνει τον προμηθευτή να ανοίξει μονάδες παραγωγής στη χώρα μας. Με την «προίκα» ενός μεγάλου μακροχρόνιου συμβολαίου. Κάτι το οποίο, εφόσον γίνει πραγματικότητα, θα σημάνει πολλά για τη χώρα μας. Καθώς θα φέρει επενδύσεις παραγωγής και τη δημιουργία αρκετών νέων θέσεων εργασίας.
Παράλληλα, θα επιτευχθούν και οικονομίες κλίμακος καθώς θα αποφευχθούν εισαγωγές αλλά και πρόσθετα αυξημένα κόστη. Πρόκειται για έναν φιλόδοξο στόχο ο οποίος δεν είναι και ουτοπικός. Αφού τέτοιου είδους συμφωνίες έχουν γίνει και σε άλλες χώρες, με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Ρωσίας.

Ενδιαφέρον

Έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες για συμμετοχή στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Παράλληλα εξετάζεται από την ελληνική πλευρά να μπει στο συγκεκριμένο σχέδιο και η ΕΛΒΟ, έστω κι αν χρειαστεί να ιδιωτικοποιηθεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΣΥ ΑΕ, ο στόλος των θερμικών λεωφορείων σήμερα είναι 2.022 οχήματα. Εκ των οποίων τα 610 κινούνται με φυσικό αέριο και τα 1.412 με ντίζελ.

Ο στόλος των λεωφορείων έχει ως εξής:

 • 228 οχήματα πετρελαίου τεχνολογίας EURO Ι με ηλικία πάνω από 24 χρόνια.
 • 869 οχήματα πετρελαίου και φυσικού αερίου τεχνολογίας EURO ΙΙ με χρονολογία κτήσεως 1998-2002.
 • 401 οχήματα πετρελαίου και φυσικού αερίου τεχνολογίας EURO ΙΙΙ με χρονολογία κτήσεως 2004-2005.
 • 220 οχήματα πετρελαίου τεχνολογίας EURO ΙV με χρονολογία κτήσεως 2009.
 • 100 οχήματα πετρελαίου τεχνολογίας EURO V με χρονολογία κτήσεως 2009-2010.
 • 4 διώροφα οχήματα πετρελαίου τεχνολογίας EURO V με χρονολογία κτήσεως 2011.
 • 200 οχήματα φυσικού αερίου νέας τεχνολογίας EEV (Enhanced Environmen-tally friendly Vehicles) με χρονολογία κτήσεως 2010.

Συνοπτικά, για τα λεωφορεία το 43% είναι τεχνολογίας Euro 2, δηλαδή κτήσεως 1998-2002 και το 19,83% Euro 3, κτήσεως 2004-2005. Ακόμη η ΟΣΥ διαθέτει 354 ηλεκτροκίνητα τρόλεϊ, μέσης ηλικίας 15,3 ετών περίπου.

Αναλαμβάνουμε φακέλους έκδοσης ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου στην Περιφέρεια Αττικής, στο Δήμο Τανάγρας, στο Δήμο Χαλκιδαίων, στο Δήμο Κορινθίων, Δήμο Λουτρακίου και στο Δήμο Τρίπολης. Καλέστε μας στο 2103003038. Εναλλακτικά συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε εμείς.

Από τα οποία:

 • τα 102 είναι οχήματα σειράς 6000 και χρονολογίας κτήσεως 1999-2000
 • τα 110 οχήματα σειράς 7000 και χρονολογίας κτήσεως 1999-2000
 • τα 91 οχήματα σειράς 8000 και χρονολογίας κτήσεως 2003-2004
 • και τα 51 οχήματα σειράς 9000 και χρονολογίας κτήσεως 2004.

Ζητήστε τιμή προσφοράς ανακαίνισης στη παρακάτω φόρμα ή Καλέστε μας στο 2103003038 και σχεδιάστε το χώρο σας με τις νέες τάσεις μαζί με έναν αρχιτέκτονα. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα ανακαίνιση σπιτιού. Τέλος δείτε τον απόλυτο οδηγό για την ανακαίνιση του σπιτιού.

  Προτεινόμενες Κατηγορίες

  Ιδέες διακόσμησης

  Η εταιρεία είναι από τις πιο γνωστές, τεχνικές εταιρείες άρτια εξειδικευμένη και καταξιωμένη στο χώρο των κατασκευών και ειδικών κατασκευών αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων. Παρέχει ολοκληρωμένες κατασκευαστικές λύσεις, για τον επαγγελματία και τον ιδιώτη, με προτάσεις ανακαίνισης και διακόσμησης του χώρου, γραφείου, ξενοδοχείου, καταστήματος, σπιτιού αλλά και την κατασκευή και εφαρμογή των προτάσεων.

  Ανακαινίσεις

  Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου

  Κατασκευή

  Διακόσμηση

  Μελέτες - Άδειες

  Τακτοποίηση Αυθαιρέτων

  Άδειες Δόμησης

  Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης

  Τα παλιά σπίτια εμφανίζουν προβλήματα στις υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, διαβρώσεις σε σοβάδες και τοιχοποιίες, παλαιωμένα κουφώματα, καθώς και πολλά από τα υλικά χρειάζονται συντήρηση, επισκευή ή και αντικατάσταση. Έτσι αναζητούμε λύσεις να δημιουργήσουμε  τις ιδανικές συνθήκες διαμονής στη κατοικία μας.

  Τα cookies είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του Reconsblog.gr. Συνεχίζοντας την πλοήγησή σας αποδέχεστε τη χρήση cookies

  Χρειάζεσαι βοήθεια;

  Ειμαστε εδω για να σε βοηθησουμε

  Κάτι δεν είναι σαφές στο προϊόν;
  Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις σας.