Μενού
Μενού

Κι όμως υπάρχουν μυρωδιές που φτιάχνουν την διάθεση! Μάθετε ποιες είναι!

Ιδέες για το σπίτι: Οι μυρωδιές που φτιάχνουν την διάθεση και τα κατάλληλα φυτά για το σπίτι
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Ιδέες για το σπίτι: Οι μυρωδιές που φτιάχνουν την διάθεση και τα κατάλληλα φυτά για το σπίτι.

Κι, όμως, υπάρχουν μυρωδιές που φτιάχνουν την διάθεση, τονώνουν τη μνήμη και ανεβάζουν τη libido και την ενέργειά σας στα ύψη. Για να το πετύχετε αυτό, όμως, θα πρέπει να έχετε και τα κατάλληλα φυτά για το σπίτι.
Το ξέρατε ότι η αίσθηση της όσφρησης είναι 10.000 φορές περισσότερο ακριβής από την αίσθηση της γεύσης; Σύμφωνα με ειδικούς, έχουμε εκατομμύρια υποδοχείς όσφρησης στη μύτη μας. Όταν αυτοί ανιχνεύσουν μια μυρωδιά, στέλνουν την πληροφορία στον οσφρητικό βολβό, ένα σύμπλεγμα στον εγκέφαλο το οποίο ταξινομεί τα μηνύματα που καταφθάνουν στον εγκέφαλο και τα μεταφέρει στο μεταιχμιακό σύστημα. Στη συνέχεια, αυτό το αρχέγονο τμήμα του εγκεφάλου εξουσιάζει πολλές αναμνήσεις, συναισθήματα και μερικές από τις πιο βασικές συμπεριφορές (πχ. στρες, σεξουαλική διέγερση, αίσθηση χαράς και ευχαρίστησης).
Με άλλα λόγια, υπάρχουν οι μυρωδιές οι οποίες αποδεδειγμένα μειώνουν τα επίπεδα του στρες, βελτιώνουν την πνευματική και τη σωματική κατάσταση, καταπραΰνουν τους πόνους, περιορίζουν την αϋπνία. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα δείχνουν οι έρευνες, μπορούν να βοηθήσουν στο γεγονός να χάσετε βάρος. Μάθετε, λοιπόν, ποιες είναι αυτές οι μυρωδιές και πώς μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε προς όφελος σας.

1. Για να αποφύγετε την επιδρομή στο ψυγείο: Μυρίστε πράσινο μήλο

πράσινο μήλο

Σταδιακά, θα δείτε ότι μυρίζοντας ένα πράσινο θα αποφεύγετε όλο και περισσότερο τις επισκέψεις στην κουζίνα.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα αγαπημένο φρούτο έχει τη δύναμη να σας αποτρέψει από τις επιδρομές στο ψυγείο. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια πρόσφατης μελέτης, οι ερευνητές του Smell & Taste Treatment and Research Foundation στο Σικάγο, έδωσαν σε υπέρβαρους ανθρώπους να μυρίσουν μπανάνα, πράσινο μήλο, και μέντα τη στιγμή που ένιωθαν λιγούρες. Τα άτομα που πήραν μέρος στη μελέτη έχασαν περισσότερο βάρος σε σχέση με εκείνα στα οποία δεν μύρισαν κάποια αγαπημένη τους μυρωδιά. Γι’αυτό, τοποθετήστε στο καθιστικό και στο υπνοδωμάτιο ένα βάζο με αιθέρια έλαια από μια αγαπημένη σας μυρωδιά.

2. Για να κατευνάσετε το στρες: Μυρίστε πορτοκάλι ή λεβάντα

πορτοκάλια

Ανατρέξτε σε αυτό όταν ο δείκτης στρες σας χτυπήσει κόκκινο.


Σύμφωνα με μια αυστριακή μελέτη, οι ερευνητές άφησαν να αναδυθούν μυρωδιές πορτοκαλιού και λεβάντας κοντά σε κάποιους συμμετέχοντες ενώ εκείνοι συμπλήρωναν ένα ερωτηματολόγιο. Τα άτομα αυτά ένιωσαν μετά από λίγο λιγότερη ανησυχία, είχαν περισσότερες θετικές σκέψεις και λιγότερο στρες και ένταση σε σύγκριση με τα άτομα στα οποία δεν δόθηκε κανένα άρωμα ή μυρωδιά. Γι’αυτό, προσθέστε στο γραφείο σας λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας ή πορτοκαλιού σε ένα μαντήλι και τοποθετήστε το σε ένα συρτάρι.
Πρωτότυπα συρτάρια που όλοι τα θέλουμε στο σπίτι μας.

3. Για να αισθάνεστε πιο δυνατοί κατά την άσκηση: Μυρίστε μέντα

μέντα

Για άμεση αναζωογόνηση κατά τη διάρκεια της καθημερινής προπόνησης μυρίστε μέντα.


Σε μελέτη που έγινε στο Wheeling Jesuit University, ερευνητές έδωσαν σε παίκτες μπάσκετ να μυρίσουν έλαιο μέντας. Οι παίκτες δήλωσαν ότι είχαν περισσότερη ενέργεια αλλά και αυτοπεποίθηση κατά τη διάρκεια της προπόνησής τους. Γι’αυτό κάθε φορά που πηγαίνετε γυμναστήριο ή σε κάποια άσκηση αν θέλετε άμεση αναζωογόνηση μυρίστε μαντιλάκια με άρωμα μέντας.

4. Για βαθύ ύπνο: Μυρίστε λεβάντα

λεβάντα

Η μυρωδιά της λεβάντας αυξάνει τα βραδέα κύματα που είναι υπεύθυνα για το βαθύ ύπνο κάθε βράδυ.


Σίγουρα θα έχετε δει τη γιαγιά σας να βάζει μέσα στο μαξιλάρι της σακουλάκια λεβάντας. Μπορεί μέχρι τώρα να πιστεύατε ότι το κάνει για το υπέροχο άρωμά της, αλλά υπάρχει και άλλη μια αιτία. Σύμφωνα με μελέτες, η μυρωδιά της λεβάντας αυξάνει τα βραδέα κύματα που είναι υπεύθυνα για το βαθύ ύπνο κάθε βράδυ. Έτσι, επιδρά ευνοϊκά σε περιπτώσεις ήπιας αϋπνίας. Γι’αυτό, ψεκάστε με έλαιο λεβάντας σε μορφή σπρέι, στο χώρο γύρω από το κρεβάτι, προτού πάτε για ύπνο.
Χρώματα: Διώξτε το στρες από το υπνοδωμάτιο με αυτό τον τρόπο.

Main Menu