Μενού
Μενού

Μετατροπή ηλιακής ενέργειας σε λίπασμα με τεχνητό φύλλο

ηλιακή ενέργεια, λίπασμα, τεχνοτροπίες, εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Τεχνητό φύλλο μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε λίπασμα.Νέες τεχνοτροπίες για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας.

Με τη βοήθεια ενός βιονικού φύλλου που τροφοδοτεί τα γειτονικά φυτά με λίπασμα φιλοδοξούν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ να αντιμετωπίσουν το παγκόσμιο πρόβλημα της έλλειψης τροφίμων.
Δημιούργησαν ένα «τεχνητό φύλλο», το οποίο χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια για να παραγάγει μόνο του λίπασμα. Και να μπορεί να αποτελέσει έναν τρόπο αύξησης της παραγωγικότητας σε μέρη του κόσμου όπου δεν υπάρχει πρόσβαση σε λιπάσματα.
Για να αποδείξουν ότι η μέθοδος λειτουργεί, οι επιστήμονες του Χάρβαρντ παρουσίασαν μερικά ραδίκια με 50% μεγαλύτερο μέγεθος από τα συνηθισμένα. Τα οποία παρήχθησαν με τη βοήθεια της εν λόγω τεχνολογίας. Το σύστημα χρησιμοποιεί το ηλιακό φως και το μετατρέπει σε καύσιμο. Πρώτα διαιρείται το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο. Και στη συνέχεια ένα βακτήριο που φυτεύεται στο χώμα, καταναλώνει το υδρογόνο αντλώντας παράλληλα διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Για να δημιουργήσει, έτσι, το καύσιμο με τη μορφή ενός «βιοπλαστικού».
Στη συνέχεια, τα βακτήρια παίρνουν άζωτο από την ατμόσφαιρα και παράγουν στο έδαφος αμμωνία ως λίπασμα για τις καλλιέργειες. Η μετεξέλιξη του τεχνητού φύλλου είναι το βιονικό φύλλο. Το οποίο περιλαμβάνει μικροοργανισμούς που καταναλώνουν το υδρογόνο και, συνδυάζοντάς το με διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, παράγουν υγρά καύσιμα. Επομένως, αυτό το «βιονικό φύλλο» χρησιμοποιεί μόνο φως, νερό και αέρα για να βοηθήσει τα φυτά που το περιβάλλουν να μεγαλώσουν.
Τεχνητό φύλλο.
 

Βελτιώσεις

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Ντάνιελ Νοσέρα, θα είναι να βελτιωθεί περαιτέρω η αποδοτικότητα του βιονικού φύλλου. Ώστε μια μέρα οι φτωχοί αγρότες να παράγουν μόνοι τους τα δικά τους λιπάσματα. «Οι φτωχότερες χώρες στον αναπτυσσόμενο κόσμο δεν έχουν πάντα τους πόρους να κάνουν κάτι τέτοιο. Πρέπει να σκεφτούμε ένα σύστημα διανομής για να δοθεί ακριβώς εκεί όπου υπάρχει ανάγκη» ανέφερε ο καθηγητής Νοσέρα.

Τεχνητή φωτοσύνθεση

Η ερευνητική ομάδα έδειξε ότι η συγκεκριμένη μέθοδος τεχνητής φωτοσύνθεσης παρακάμπτει τους παραδοσιακούς κύκλους παραγωγής ενέργειας. Αντί να χρησιμοποιηθεί ο ήλιος για την παραγωγή ηλεκτρισμού που θα τροφοδοτήσει ένα εργοστάσιο παραγωγής λιπασμάτων, οι βιολογικές μέθοδοι μπορούν να παρακάμψουν τα ενδιάμεσα στάδια και να αυξήσουν την αποδοτικότητα.

Main Menu