Έθιμα του Πάσχα: Μεγάλη Πέμπτη

anakainish, energeiakh anabathmisi, diakosmhsh, anakainish spitiou, katasthmatos, ksenodoxeiou, anapalaiwsh, αναπαλαιωση, ανακαινιση ξενοδοχειυ, ανακαινιση καταστηματος, σπιτι, διακοσμηση, ενεργειακη αναβαθμιση
Τα πάντα για εσάς και το σπίτι σας.. απο διακόσμηση σε μυρωδάτα έθιμα, μόνο εδώ! Γνωρίστε μας, www.recons.gr

Ποια είναι τα έθιμα για την Μεγάλη Πέμπτη σε διάφορα μέρη της ελλάδας. Μάθετε επίσης την πιο «λαχταριστή» συνταγή για τσουρέκι.

Από την Μεγάλη Πέμπτη αρχίζει κυρίως η κατάνυξη, γιατί από την ημέρα αυτή ξεκινούν βασικά τα πάθη. Ενώ την ίδια ημέρα οι νοικοκυρές βάφουν τα συμβολικά κόκκινα αυγά και πλάθουν τα τσουρέκια και τά ψωμιά. Περιμένοντας την μεγάλη ακολουθία των Αχράντων  Παθών των Δώδεκα Ευαγγελίων και την σταύρωση.

Η Μεγάλη Πέμπτη αποτελεί την απόλυτη μέρα προετοιμασίας για το Πάσχα, καθως ετοιμάζονται τα τσουρέκια, τα κουλουράκια, και ξεκινούν οι διαδικασίες για τα κόκκινα αυγά. Επίσης, το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στολίζεται ο επιτάφιος απο γυναίκες της ενορίας, κυρίως με γαρύφαλλα και κρίνα.

Μάθετε, λοιπόν, έθιμα από όλη την Ελλάδα για την ημέρα της Μεγάλης Πέμπτης.

Λιτόχωρο

Στο Λιτόχωρο την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ στολίζονται οι επιτάφιοι που φτιάχνονται από ανύπαντρες κοπέλες. Οι οποίες όλη την Σαρακοστή φτιάχνουν λουλούδια από ύφασμα.

Ζάκυνθο

Στη Ζάκυνθο, σήμερα το βράδυ, λαμβάνει χώρα το άκουσμα των ύμνων «Διεμερίσαντο τα ιμάτιά μου εαυτοίς…» και το «Εξηγόρασας ημάς εκ της κατάρας του Νόμου…». Ψαλμωδίες τονισμένες κατά την ιδιάζουσα ζακυνθινή εκκλησιαστική μουσική.

Κρήτη

Στην Κρήτη κατά την Μεγάλη Πέμπτη φτιάχνουν ένα ξύλινο ομοίωμα, τον «Ιούδα». Τον οποίον και περιφέρουν σε όλα τα σπίτια του χωριού και »χτυπούν» για την προδοσία του . Οι γυναίκες ύστερα δίνουν τα παλιά τους ρούχα με σκοπό να ντυθεί ο «βρώμικος ο Ιούδας». Τον οποίον στην συνέχεια τον παραγεμίζουν με άχυρα.

Κόκκινα αυγά.
Τα αρνιά για το Πάσχα σφάζονται Μεγάλη Τετάρτη και Μεγάλη Πέμπτη. Οι κοπέλες οι ανύπαντρες μαζεύουν από τους κήπους κρίνους, τριαντάφυλλα, άνθη λεμονιάς και λουλούδια του αγρού. Καθώς και ότι άλλα φυτρώνουν κατά την άνοιξη. Τα οποία τα χρησιμοποιούν για τον στολισμό του Επιταφίου το ίδιο βράδυ.

Όλα αυτά τα έθιμα μας γεμίζουν με ομορφιά κατάνυξης της Μεγάλης Εβδομάδας και δείχνουν πως οι Ελληνες τηρούν τις παραδόσει. Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, εκείνη την ημέρα το αγαπημένο μας έθιμο είναι εκείνο του τσουρεκιού.

Και πάλι είμαστε εδώ για εσάς για να σας δώσουμε την τέλεια μαμαδίστικη συνταγή για πασχαλινό τσουρέκι. Η οποία μπορεί να σας βγάλει έως και 12 μικρά τσουρέκια, ή 8 μεγάλα.

Έθιμα του Πάσχα: Μεγάλη Πέμπτη

Υλικά που θα χρειαστείτε:

  • 3 κιλά αλεύρι
  • 9 αυγά
  • 700γρ. γάλα
  • 400γρ λάδι
  • Μαχλέπι, ξύσμα πορτοκαλιού, μαστίχα
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • λίγο αλάτι
  • 800γρ ζάχαρη

Η διαδικασία είναι η εξής:

Μέσα στο αλέυρι πιάνουμε τη μαγιά με λίγο ζεστό νερό (να γίνει χυλός) και την αφήνουμε να φουσκώσει. Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη, ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα, αφού έχει βράσει, και συνεχίζουμε το χτύπημα. Με αυτό το μιγμα, ζυμώνουμε το αλεύρι και τέλος συνεχίζουμε το ζύμωμα με χλιαρό λάδι.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μετά απο το ζύμωμα, αφήνουμε το τσουρέκι σε ζεστό μέρος (μπορείτε να τυλίξεται την λεκάνη σας με κουβέρτες) να φουσκώσει 2-3 ώρες και να διπλασιαστεί σε όγκο. Ύστερα πλάθουμε τα τσουρέκια και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένα ταψιά ή φόρμες στρωμένες με λαδόκολλα βουτυρωμένη.