Έθιμα του Πάσχα: Μεγάλο Σάββατο

0
47
Μάθετε ποια είναι τα έθιμα για το Μεγάλο Σάββατο απο διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Μάθετε ποια είναι τα έθιμα για το Μεγάλο Σάββατο απο διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Το Μεγάλο Σάββατο Σάββατο, είναι η πασχαλινή ήμερα της μεγάλης χαράς. Είναι η μέρα της Ανάστασης, η μέρα που φτάνει το Άγιο Φως σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Και όλοι μαζί ζούμε σε ευτυχή κατάνυξη λόγω της ημέρας, και για αυτό αναβιώνουμε όλα μας τα εθιμα.

Τα έθιμα της Ανάστασης στα ελληνικά νήσια και στις διάφορες περιοχες της Ελλάδας είναι πολύ εντυπωσιακά.

1. Σύρος

Στη Σύρο γίνεται η ένωση των δυο κόσμων, όπως λένε. Καθώς, καθολικοί και ορθόδοξοι του νήσιου συναντιούνται με αγαλίαση, για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Υιου.

2. Χίος

Στην Χίο, γίνεται η περίφημη μάχη των ενοριών με ρουκέτες. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, ξεκίνησε επί Τουρκοκρατίας. Διότι οι Χριστιανοί κάτοικοι ήθελαν να δείξουν περήφανα στους Τούρκους πώς γιορτάζουν την Ανάσταση.

3. Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα γίνεται το γνωστό εθιμο, κατά το οποίο οι Κερκυραίοι γεμίζουν κανάτια με λεπτό στόμιο με νερό και τους πετούν από τα μπαλκόνια των καντουνιών.

Μεγάλο Σάββατο.
Το Μεγάλο Σάββατο είναι η μέρα της Ανάστασης, η μέρα που φτάνει το Άγιο Φως σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

4. Κω

Στην Κω το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, οι εκκλησίες στρώνονται με μικρά μωβ μυρωμένα λουλούδια του βουνού που λέγονται λαμπρές. Οι νοικοκυρές φτιάχνουν τις λαμπρόπιττες και το γεμιστό αρνί.

5. Σκιάθος

Στη Σκιάθο η περιφορά του Επιταφίου ξεκινά στις 4 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Οι Επιτάφιοι της Παναγίας και των Τριών Ιεραρχών συναντιούνται και περιφέρονται στα καλντερίμια του νησιού. Με τον «προεξάρχοντα» (ή τελάλη) να απαγγέλλει δυνατά τους θρηνητικούς ψαλμούς και πίσω του να ψάλλουν οι πιστοί.