Έθιμα του Πάσχα: Μεγάλη Δευτέρα

Γνωρίστε ποια είναι τα έθιμα για την Μεγάλη Δευτέρα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Γνωρίστε ποια είναι τα έθιμα για την Μεγάλη Δευτέρα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Σήμερα η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά. Η εβδομάδα των Παθών, και όπως λένε και οι φίλοι μας στην Όμορφη Κεφαλλονιά:

«Μεγάλη Δευτέρα, μεγάλη μέρα.
Μεγάλη Τρίτη, μεγάλη κρίση.
Μεγάλη Τετάρτη, μεγάλο σκοτάδι.
Μεγάλη Πέφτη, δάκρυο πέφτει.
Μεγάλη Παρασκευή, θλίψη πολλή.
Μεγάλο Σαββάτο, χαρές γιομάτο.
Μεγάλη Λαμπρή, χάσκα μούσκα αυγό κι αρνί.»

Στις μέρες μας, τη Μεγάλη Δευτέρα ξεκινούν πολλοί την νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας μέχρι να κοινωνήσουν το Μεγάλο Σάββατο. Τα παλαιότερα χρόνια, οι κοπέλες πίστευαν πως «της νηστικής καρδιάς πιάνει η ευχή» και έτσι μετά τη νηστεία θα έβρισκαν γαμπρό.

Τη Μεγάλη Δευτέρα ο Νυμφίος  «έρχεται εν τω μέσω τής νυκτός». Η  Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στον Ιωσήφ τον πιο αγαπητό υιό του Ιακώβ. Ο Ιωσήφ ήταν ο 11ος γιος του Ιακώβ, του οποίου και η πρωσοπικότητα αλλά και ο τρόπος ζωής ήταν εξίσου ενάρετος.

Έθιμα για την Μεγάλη Δευτέρα.
Τα παλαιότερα χρόνια, οι κοπέλες πίστευαν πως «της νηστικής καρδιάς πιάνει η ευχή» και έτσι μετά τη νηστεία θα έβρισκαν γαμπρό.

Κυριευμένα απο ζήλια τα αδέρφια του, τον πούλησαν ως σκλάβο με σκοπό να απαλλαγούν απο αυτόν. Έτσι έφτασε στην Αίγυπτο όπου αγοράστηκε από έναν αυλικό του Φαραώ. Εξαιτίας όμως την αρετής του, συκοφαντήθηκε και φυλακίστηκε.

Από τη φυλακή βγηκε όταν ερμήνευσε το όνειρο του Φαραώ, και πρόβλεψε τον λιμό της Αιγύπτου. Η ερμηνεία του ήταν πως για 7 χρόνια, η αιγυπτιακή παραγωγή θα είναι μονίμως σε κατάσταση ευφορίας. Όμως μετά απο αυτά τα χρόνια θα έρθουν άλλα 7 ξηρασίας και λιμού.

Και έτσι, λοιπόν, έγινε. ΟΙ Αιγύπτιοι όμως, κατάφεραν μετα τις υποδείξεις του Ιωσήφ, να αποθηκεύσουν αρκετά τρόφιμα για να καταφέρουν να επιβιώσουν στα 7 χρόνια λιμου.

Καλέστε μας στο 2103003039 ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας και ένας εξειδικευμένος συνεργάτης μας θα σας καλέσει το συντομότερο δυνατό