Η Ελλάδα στο μέσο όρο κατανάλωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ΕΕ

ΑΠΕ: Κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο κατανάλωσης ενέργειας
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

ΑΠΕ: Κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο κατανάλωσης ενέργειας η Ελλάδα. Βρίσκεται στην 15η θέση της σχετικής λίστας των 28 μελών.

Η Ελλάδα βρίσκεται λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, σύμφωνα με νέα επίσημα στοιχεία (ΑΠΕ) για το 2015.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο το 20% για τη χρήση ενέργειας που προέρχεται από πηγές χωρίς άνθρακα μέχρι το 2020. Ωστόσο, υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ των καλύτερων και των χειρότερων επιδόσεων.
Όπως αναμενόταν, η Σουηδία έχει το υψηλότερο ποσοστό. Με ποσοστό περισσότερο από το 54% της ενέργειάς της να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές το 2015. Ακολουθούμενη από τη Φινλανδία με λίγο κάτω από το 40% και τη Λετονία με 39%. Οι τελευταίες χώρες της λίστας είναι το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ολλανδία και το Βέλγιο, με 5%, 5,3%, 6% και 7,3%, αντίστοιχα. Με 8,2%, βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο που αποφάσισε πρόσφατα να εκκινήσει τη διαδικασία αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η Ε.Ε. στο σύνολό της παραμένει «σε καλό δρόμο» για να επιτύχει το στόχο του 2020, με μέσο ποσοστό το 16,4% το 2015. «Παρά τις τρέχουσες γεωπολιτικές αβεβαιότητες, η Ευρώπη προχωρά με την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια», δήλωσε ο Επίτροπος Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας, Μιγκέλ Άριας Κανιέτε.
Διαβάστε ακόμη: Στην Ισπανία το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ευρώπης.
«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Και τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους: οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πλέον οικονομικά ανταγωνιστικές. Και μερικές φορές φθηνότερες από ότι τα ορυκτά καύσιμα. Απασχολούν πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στην Ευρώπη, προσελκύουν περισσότερες επενδύσεις από πολλούς άλλους τομείς και έχουν μειώσει τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων κατά 16 δισεκατομμύρια ευρώ», πρόσθεσε.

«Τώρα, οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν. Καθώς, η Ευρώπη συνεργάζεται με τους εταίρους της ώστε να ηγηθεί του παγκόσμιου αγώνα δρόμου για μια πιο βιώσιμη οικονομία». Τα στοιχεία περιλαμβάνουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και την ενέργεια που χρησιμοποιείται για θέρμανση και τις μεταφορές.

 

Κατηγορίες Προιόντων